Yazıcı 'Çevrimdışı' Hatası Çözümü: Wi-Fi, Yazdırma Biriktiricisi ve Sürücü Sorunları İçin Kapsamlı Adım Adım Onarım Rehberi
Bir belgeyi yazdırmanız gerektiği o kritik anda, yazıcınızın "Çevrimdışı" (Offline) olarak görünmesi kadar sinir bozucu çok az teknik sorun vardır. Bu hata, bilgisayarınızın yazıcıyla şu anda iletişim kuramadığı anlamına gelir.Neyse ki, bu sorun genellikle donanımsal bir arızadan çok, çözülmesi kolay bir bağlantı veya yazılım çakışmasından kaynaklanır. İşte sorunu tespit etmek ve çözmek için adım adım kontrol listesi.
1. Adım: Temel Fiziksel Kontroller (Hızlı Çözüm)
Sorunun çok basit bir nedeni olabilir. Yazılımsal detaylara girmeden önce bunları ekarte edin:- Yazıcıyı Kapatıp Açın: Yazıcıyı güç düğmesinden kapatın, 30 saniye bekleyin ve tekrar açın. Bu, yazıcının kendi belleğini temizler ve ağa yeniden bağlanmasını sağlar.
- Bağlantıları Kontrol Edin:
- USB Yazıcı: USB kablosunun hem yazıcıya hem de bilgisayara tam oturduğundan emin olun. Kabloyu çıkarıp farklı bir USB portuna takmayı deneyin.
- Ağ (Network/Wi-Fi) Yazıcısı: Yazıcının Wi-Fi ışığının yandığından ve bir ağa bağlı olduğunu gösterdiğinden emin olun.
- Bilgisayarı Yeniden Başlatın: Bilgisayarı yeniden başlatmak, Windows içindeki geçici iletişim hatalarını düzeltebilir.
2. Adım: "Yazdırma Biriktiricisi" Hizmetini Yeniden Başlatma
En yaygın yazılımsal neden budur. Yazdırma Biriktiricisi (Print Spooler), Windows'un yazdırma işlerini sıraya koyan ve yöneten arka plan hizmetidir. Bu hizmet takılırsa, yazıcı çevrimdışı görünebilir.- Klavyenizden Windows Tuşu + R tuşlarına basarak "Çalıştır" penceresini açın.
- Açılan kutuya services.msc yazın ve Enter'a basın.
- Hizmetler listesi açılacaktır. Listede "Yazdırma Biriktiricisi" (veya "Print Spooler") hizmetini bulun.
- Bu hizmete sağ tıklayın ve "Yeniden Başlat" (Restart) seçeneğini seçin.
- Eğer "Yeniden Başlat" aktif değilse, önce "Durdur" (Stop) deyin, birkaç saniye bekleyin ve sonra "Başlat" (Start) deyin.
3. Adım: Ağ ve Wi-Fi Bağlantı Sorunları (En Yaygın Neden)
Eğer yazıcınız kablosuz (Wi-Fi) ise, sorunun kaynağı %90 ihtimalle budur.- Aynı Ağ Kontrolü: Bilgisayarınız ve yazıcınız tam olarak aynı Wi-Fi ağına bağlı olmalıdır. Örneğin, bilgisayarınız "Ev-Misafir" ağına, yazıcınız "Ev-Ana" ağına bağlıysa birbirlerini göremezler.
- Modem/Router'ı Yeniden Başlatın: Modeminizi kapatıp açmak, ağdaki tüm cihazların IP adreslerini yenilemesini sağlar ve çakışmaları giderir.
- Yazıcının Ağ Ayarlarını Sıfırlayın: Eğer yakın zamanda internet şifrenizi veya modeminizi değiştirdiyseniz, yazıcının ağ ayarlarını kendi menüsünden (genellikle küçük ekranından) sıfırlamanız ve yeni ağa yeniden bağlamanız gerekir.
4. Adım: Windows'taki "Çevrimdışı Kullan" Ayarı
Bazen, farkında olmadan Windows'a yazıcıyı çevrimdışı kullanmasını söylemiş olabilirsiniz.- Denetim Masası'nı açın.
- "Aygıtlar ve Yazıcılar" (veya "Donanım ve Ses > Aygıtlar ve Yazıcılar") bölümüne gidin.
- Sorunlu yazıcınızı bulun ve üzerine sağ tıklayın.
- "Yazdırma kuyruğunu gör" (See what's printing) seçeneğine tıklayın.
- Açılan küçük pencerede, üst menüden "Yazıcı" (Printer) sekmesine tıklayın.
- Açılan menüde "Yazıcıyı Çevrimdışı Kullan" (Use Printer Offline) seçeneğinin yanında bir tik (işaret) varsa, bu tiki kaldırmak için üzerine tıklayın.
5. Adım: Sürücü (Driver) Sorunları
Eğer yukarıdakilerin hiçbiri işe yaramazsa, yazıcınızın sürücüsü bozulmuş olabilir.- Aygıt Yöneticisi'ni açın (Başlat'a sağ tıklayıp seçebilirsiniz).
- Listeden "Yazdırma kuyrukları" (Print queues) veya "Yazıcılar" (Printers) bölümünü bulun.
- Yazıcınızın adını bulun (eğer yanında sarı bir ünlem işareti varsa, sorun kesinlikle sürücüdedir).
- Yazıcıya sağ tıklayın ve "Cihazı kaldır" (Uninstall device) deyin.
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Windows açıldığında, genellikle yazıcıyı (özellikle USB ise) otomatik olarak tanır ve sürücüyü yeniden yükler.
- Eğer otomatik tanınmazsa, yazıcınızın üreticisinin (HP, Canon, Epson vb.) resmi web sitesine gidin, yazıcınızın modelini aratın ve en güncel sürücüyü indirip manuel olarak kurun.