Neler yeni

Windows Güvenlik Duvarı Engelleme Sorunu Rehberi

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

Detaylı Rehber: Windows Güvenlik Duvarı Engelleme Sorunları ve Çözümleri​

Windows Defender Güvenlik Duvarı, bilgisayarınızı yetkisiz erişime ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruyan kritik bir bileşendir. Ancak, bazen aşırı korumacı davranarak güvenli olduğundan emin olduğunuz programları, oyunları veya ağ hizmetlerini engelleyebilir.

Bu rehber, Windows Güvenlik Duvarı'nın neden olduğu engelleme sorunlarını nasıl teşhis edeceğinizi ve çözeceğinizi adım adım açıklamaktadır.

Sorunun Başlıca Nedenleri Nelerdir?​

1. Yanlış Ağ Profili: En yaygın nedendir. Ağ bağlantınız (Wi-Fi veya Ethernet) "Herkese Açık" (Public) olarak ayarlandığında, güvenlik duvarı çoğu yerel ağ paylaşımını ve oyun bağlantısını engeller.
  2. Kural Eksikliği: Yüklediğiniz program veya oyun, kurulum sırasında güvenlik duvarına otomatik olarak bir "izin" kuralı eklememiş olabilir.
  3. Çakışan Güvenlik Yazılımları: Bilgisayarınızda yüklü olan üçüncü parti bir antivirüs yazılımı (Norton, McAfee, Kaspersky, Avast vb.) kendi güvenlik duvarı modülüne sahip olabilir. Bu durumda, Windows Güvenlik Duvarı ile çakışır veya kontrolü tamamen o programa devreder.
  4. Bozuk Güvenlik Duvarı Kuralları: Mevcut kurallar zamanla bozulmuş veya yanlış yapılandırılmış olabilir.
  5. Hizmetin Çalışmaması: Güvenlik Duvarı'nı çalıştıran Windows hizmeti durmuş veya devre dışı bırakılmış olabilir.

Detaylı Çözüm Adımları​

Adım 1: Ağ Profilinizi Kontrol Edin (İlk Bunu Deneyin)​

Eğer sorun bir yerel ağ oyunu (LAN party) veya dosya paylaşımı ise, sorun neredeyse kesinlikle budur.

1. Ayarlar'ı açın (Windows Tuşu + I).
  2. Ağ ve İnternet'e gidin.
  3. Mevcut bağlantınıza (Wi-Fi veya Ethernet) tıklayın.
  4. "Ağ profili türü" altında, seçeneğin "Herkese Açık" (Public) olarak ayarlanıp ayarlanmadığına bakın.
  5. Eğer öyleyse, bunu "Özel" (Private) olarak değiştirin. Bu, ev veya iş yeriniz gibi güvendiğiniz ağlar için kullanılır ve yerel ağdaki cihazların birbirini görmesine izin verir.

Adım 2: Engellenen Programa Manuel Olarak İzin Verme​

Bu, belirli bir uygulamanın (örn. bir oyun veya sunucu yazılımı) internete erişememesi durumunda kullanılır.

1. Başlat menüsüne "Güvenlik Duvarı" yazın ve "Windows Defender Güvenlik Duvarı" (Denetim Masası) seçeneğini açın.
  2. Sol menüden, "Bir uygulamanın veya özelliğin Windows Defender Güvenlik Duvarı'nı geçmesine izin ver" seçeneğine tıklayın.
  3. Açılan listede engellenen programınızı arayın.
  4. "Ayarları Değiştir" butonuna tıklayın (Yönetici izni gerekir).
  5. Programınızı listede bulursanız, sağ tarafındaki "Özel" ve "Genel" kutucuklarının her ikisini de işaretleyin.
  6. Eğer programınız listede yoksa:
    • "Başka bir uygulamaya izin ver..." butonuna tıklayın.
    • "Gözat..." diyerek programın kurulu olduğu yerdeki .exe dosyasını bulun (Genellikle C:\Program Files\ veya C:\Program Files (x86)\ altındadır).
    • Seçip "Ekle" deyin.
    • Listeye eklendikten sonra "Özel" ve "Genel" kutucuklarını işaretlediğinizden emin olun.
  7. "Tamam" diyerek çıkın ve programı yeniden başlatın.

Adım 3: Gelişmiş Güvenlik Duvarı'ndan Port Açma (İleri Düzey)​

Eğer programınız belirli bir "port" (bağlantı noktası) kullanıyorsa (örn. Minecraft sunucusu için 25565 portu) ve uygulamaya izin vermek işe yaramazsa, o portu manuel olarak açmanız gerekebilir.

1. "Windows Defender Güvenlik Duvarı" ana ekranındayken, sol menüden **"Gelişmiş ayarlar"**a tıklayın.
  2. Yeni açılan "Gelişmiş Güvenlik" penceresinde, sol menüden "Gelen Kurallar" (Inbound Rules) seçeneğine sağ tıklayın ve "Yeni Kural..." deyin.
  3. Kural Türü: "Bağlantı Noktası" (Port) seçin ve İleri deyin.
  4. Protokol ve Bağlantı Noktaları:
    • Programın ihtiyacına göre TCP veya UDP seçin (Emin değilseniz, önce TCP için bir kural, sonra UDP için ayrı bir kural oluşturabilirsiniz).
    • **"Belirli yerel bağlantı noktaları"**nı seçin ve port numarasını yazın (örn. 25565).
    • İleri deyin.
  5. Eylem: "Bağlantıya izin ver" (Allow the connection) seçin ve İleri deyin.
  6. Profil: Kuralın ne zaman uygulanacağını seçin. Genellikle "Etki Alanı", "Özel" ve "Genel" (Domain, Private, Public) seçeneklerinin tümünün işaretli kalması iyidir.
  7. Ad: Kuralı hatırlamanız için bir ad verin (örn. "Oyun Sunucusu Portu (TCP)").
  8. "Son" diyerek kuralı oluşturun. (Gerekirse UDP için de aynı işlemi yapın).

Adım 4: Güvenlik Duvarı Ayarlarını Sıfırlama​

Eğer kurallar çok karıştıysa ve neyin engellediğini bulamıyorsanız, ayarları varsayılana döndürmek en temiz çözüm olabilir.

1. "Windows Defender Güvenlik Duvarı" ana ekranında, sol menüden "Varsayılanları geri yükle" seçeneğine tıklayın.
  2. Açılan uyarıyı okuyun (Bu işlem, sizin oluşturduğunuz tüm özel kuralları silecektir) ve "Varsayılanları geri yükle" butonuna tıklayın.
  3. Bu işlemden sonra bilgisayarı yeniden başlatın. Windows, programlar için gerekli izinleri (eğer sorarsa) yeniden isteyecektir.

Adım 5: Çakışan Antivirüs Programlarını Kontrol Etme​

Eğer üçüncü parti bir antivirüs programı kullanıyorsanız, muhtemelen Windows Güvenlik Duvarı'nı devre dışı bırakmış ve kontrolü kendi üzerine almıştır.
  1. Antivirüs programınızın (Norton, McAfee, Avast, Kaspersky vb.) ayarlar menüsünü açın.
  2. "Güvenlik Duvarı" (Firewall), "Uygulama Kontrolü" (Application Control) veya "Ağ Koruması" (Network Protection) gibi bir bölüm arayın.
  3. Engellenen program veya port izinlerini Windows ayarları yerine bu programın içinden yapmanız gerekmektedir.
  4. Geçici bir test olarak, antivirüs programınızın güvenlik duvarını kısa bir süreliğine devre dışı bırakarak sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.

Adım 6: Güvenlik Duvarı Hizmetini Kontrol Etme (Nadir Durum)​

1. Windows Tuşu + R tuşlarına basın, services.msc yazın ve[SIZE=5] Enter[/SIZE]'a basın.
  2. Listede "Windows Defender Güvenlik Duvarı" (Hizmet adı: MpsSvc) hizmetini bulun.
  3. Durumunun "Çalışıyor" ve Başlangıç Türü'nün "Otomatik" olduğundan emin olun. Değilse, sağ tıklayıp "Başlat" deyin ve "Özellikler"den başlangıç türünü "Otomatik" yapın.

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri