Neler yeni

Windows Arama Dizinlemesi Çöktü mü? İşte Çözüm Yolları

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

Windows Arama Çalışmıyor! Dizinleme (Indexing) Sorunları İçin Kapsamlı Çözüm Rehberi!​

Windows'ta Başlat Menüsü'ne bir uygulama adı yazdığınızda hiçbir şey çıkmaması, Dosya Gezgini'nde arama yaptığınızda "Eşleşen öğe bulunamadı" yanıtı almanız veya Outlook'un arama sonuçlarını getirememesi, genellikle tek bir temel soruna işaret eder: Windows Arama Dizinlemesi (Windows Search Indexing) hizmetinin bozulması. Bu hizmet, bilgisayarınızdaki tüm dosyaların, e-postaların ve ayarların hızlı bir "içindekiler" listesini tutar. Bu katalog (dizin) bozulduğunda, Windows "kör" kalır ve aradığınızı bulamaz. Bu, verilerinizin kaybolduğu anlamına gelmez; sadece Windows'un onları bulma yeteneğini kaybettiği anlamına gelir. İşte bu can sıkıcı sorunu adım adım çözmek için kapsamlı bir rehber.

outlook.jpg

Belirtiler Neler? Sadece Outlook Değil, Tüm Sistem Etkilenir​

Windows Arama Dizinlemesi bozulduğunda, aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçını aynı anda yaşayabilirsiniz:

• Başlat Menüsü Araması: Başlat'a tıkladığınızda veya Windows tuşuna bastığınızda, bir uygulama (örn. "Word") veya ayar ("Yazıcılar") arattığınızda sonuç çıkmaz veya sadece web sonuçları gösterilir.
  • Dosya Gezgini Araması: Belirli bir klasörde veya tüm bilgisayarda arama yaptığınızda (örn. ".pdf") arama işlemi sonsuza kadar sürer veya hiçbir sonuç döndürmez.
  • Outlook Araması: Outlook arama çubuğu "Sonuç bulunamadı" der veya sadece son birkaç günün sonuçlarını gösterir.
  • Yüksek CPU/Disk Kullanımı: Görev Yöneticisi'nde "Search Indexer" (veya SearchIndexer.exe) işleminin sürekli olarak yüksek CPU veya disk kaynağı tüketmesi.

Adım 1: En Hızlı Çözüm: Windows Arama Sorun Gidericisi​

Microsoft, bu sorunun ne kadar yaygın olduğunu bildiği için Windows'a yerleşik bir sorun giderici eklemiştir. Genellikle temel sorunları (durdurulmuş hizmetler veya izin hataları gibi) otomatik olarak düzeltebilir.

1. Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Sorun Gider yolunu izleyin. (Windows 11'de Sistem > Sorun Gider > Diğer sorun gidericiler).
  2. Listeden "Arama ve Dizin Oluşturma" (Search and Indexing) seçeneğini bulun ve tıklayın.
  3. "Sorun gidericiyi çalıştır" deyin.
  4. Araç size "Arama veya dizin oluşturma yavaş", "Dosyalar arama sonuçlarında görünmüyor" gibi seçenekler sunacaktır. Sorununuza en uygun olanı (genellikle "Dosyalar...") seçin ve "İleri" diyerek aracın sistemi taramasına ve onarmasına izin verin.

Adım 2: Kritik Hizmetin Kontrolü: "Windows Search" Aktif mi?​

Dizinlemeyi yapan ana hizmetin kendisi durmuş veya devre dışı bırakılmış olabilir.

1. Klavyeden Windows + R tuşlarına basın, services.msc yazın ve Enter'a basın.
  2. Açılan "Hizmetler" listesinde, "W" harfine basarak "Windows Search" hizmetini bulun.
  3. Durumunun "Çalışıyor" olduğundan emin olun. Eğer "Durduruldu" ise, üzerine sağ tıklayın ve "Başlat" deyin.
  4. Kalıcı bir çözüm için, hizmete sağ tıklayın, "Özellikler" deyin ve "Başlangıç Türü"nü "Otomatik (Gecikmeli Başlangıç)" olarak ayarlayın. "Uygula" ve "Tamam" diyerek çıkın.

Adım 3: Dizin Kapsamını Kontrol Etme (Doğru Yerler Aranıyor mu?)​

Bazen bir güncelleme veya ayar değişikliği, Windows'un hangi klasörleri dizine ekleyeceğini "unutmasına" neden olabilir.

1. Denetim Masası > Dizin Oluşturma Seçenekleri'ni açın.
  2. Açılan pencerede "Dahil Edilen Konumlar" listesini kontrol edin. Bu listede en azından "Microsoft Outlook", "Başlat Menüsü" ve "Kullanıcılar" (veya C:\Users\KullanıcıAdınız klasörü) bulunmalıdır.
  3. Eğer "Kullanıcılar" klasörünüz (Belgelerim, Masaüstü vb. içeren) listede yoksa, "Değiştir" (Modify) butonuna basın.
  4. Açılan yeni pencerede C:\Users\[KullanıcıAdınız] klasörünü bulun ve kutucuğunu işaretleyin. "Tamam" diyerek onaylayın. Dizinleme bu yeni konum için sıfırdan başlayacaktır.

Adım 4: "Nükleer" Çözüm: Arama Dizinini Yeniden Oluşturmak (Rebuild)​

Eğer sorun giderici işe yaramazsa ve hizmet çalışıyorsa, bu, dizin veritabanının (Windows.edb dosyasının) bozulduğu anlamına gelir. Tek çözüm, bu bozuk kataloğu tamamen silip Windows'un sıfırdan yeni bir katalog oluşturmasını sağlamaktır.
  • Uyarı: Bu işlem, bilgisayarınızdaki dosya sayısına bağlı olarak birkaç saat sürebilir. Bu süre zarfında arama çalışmaz ve bilgisayarınız yavaşlayabilir.
  1. Denetim Masası > Dizin Oluşturma Seçenekleri penceresini açın.
  2. "Gelişmiş" (Advanced) butonuna tıklayın. (Yönetici onayı istenebilir).
  3. "Sorun Giderme" başlığı altında bulunan "Yeniden Oluştur" (Rebuild) butonuna tıklayın.
  4. Windows sizi uyaracaktır ("Yeniden oluşturma işlemi uzun sürebilir..."). "Tamam" diyerek işlemi onaylayın.
  5. İşlemin ilerleyişini ana pencerenin üst kısmındaki "Dizin oluşturma tamamlandı" veya "... adet öğe dizinleniyor" yazısından takip edebilirsiniz. İşlem bittiğinde bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Windows arama sorunlarınızı çözmek için hangi adımı uyguladınız? Sorun giderici yeterli oldu mu, yoksa dizini yeniden oluşturmak mı gerekti?

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri