Neler yeni

KFN Windows 10 Ücretli Güncelleme Şoku

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

KFN Haberleri: Microsoft'tan Tartışmalı Karar: Windows 10 Kullanmaya Devam Etmek İsteyenler "Abonelik" Ödeyecek!​

Dünyanın en popüler işletim sistemlerinden biri olan Windows 10 için yolun sonu göründü. Ancak Microsoft, desteği tamamen kesmek yerine daha önce görülmemiş bir strateji izleyerek, güvenlik güncellemelerini "ücretli" hale getirdi. Milyonlarca kullanıcıyı "Ya Windows 11'e geç ya da para öde" ikilemiyle baş başa bırakan bu karar, teknoloji dünyasında büyük tepki topladı.

KFNN.jpg

Microsoft, 2015 yılında "son Windows sürümü" olarak lanse ettiği ancak daha sonra Windows 11 ile bu sözünden döndüğü efsanevi işletim sistemi Windows 10'un fişini çekmeye hazırlanıyor. Resmi destek süresi Ekim 2025 itibarıyla dolan işletim sistemi için açıklanan "Genişletilmiş Güvenlik Güncellemeleri" (ESU) programı, ilk kez bireysel kullanıcıları da kapsayacak şekilde ücretli oldu. KFN Haberleri Teknoloji Masası, cüzdanları yakacak bu kararın detaylarını araştırdı.

30 Dolarla Başlayan "Güvenlik" Vergisi​

Microsoft, daha önce sadece büyük şirketler için sunduğu ücretli ek destek programını bu kez ev kullanıcılarına da açtı. Ancak fiyatlandırma politikası "kademeli artış" modeliyle büyük eleştiri alıyor.

• İlk Yıl: Windows 10 kullanmaya devam etmek isteyen bir ev kullanıcısı, ilk yıl için yaklaşık 30 Dolar (Türkiye fiyatlandırmasının yerel kura göre ayarlanıp ayarlanmayacağı belirsiz) ödemek zorunda.
  • İkinci ve Üçüncü Yıl: İşin rengi burada değişiyor. Kurumsal tarafta açıklanan fiyatlara göre, ücret her yıl katlanarak artıyor. Yani ikinci yıl güvenli kalmak için 60 dolar, üçüncü yıl ise çok daha yüksek meblağlar ödemek gerekebilir. Microsoft'un mesajı net: "Bu parayı ödemek yerine yeni bilgisayar al."

Neden Herkes Windows 11'e Geçmiyor?​

"Neden bedava Windows 11 varken para ödesinler?" sorusunun cevabı, donanım kısıtlamalarında yatıyor. Windows 11'in katı TPM 2.0 ve işlemci zorunluluğu, dünya genelinde hala tıkır tıkır çalışan yaklaşık 400 milyon bilgisayarı "desteklenmeyen donanım" statüsüne düşürdü.

Bu bilgisayarların sahipleri şimdi iki seçenekle karşı karşıya:

1. Yıllık abonelik ücreti ödeyerek Windows 10'u güvenli tutmak.
  2. Güvenlik yamaları almadan, hackerlara ve virüslere açık bir şekilde bilgisayarı kullanmaya devam etmek (ki bu bankacılık işlemleri için büyük risk).

Çevreciler Ayakta: "Devasa Bir Elektronik Çöplük Yaratıyorsunuz"​

Microsoft'un bu kararı sadece cüzdanları değil, gezegeni de tehdit ediyor. Çevre örgütleri, Windows 11'i kaldıramayan yüz milyonlarca bilgisayarın sırf yazılım desteği bittiği için çöpe atılacağını ve bunun tarihin en büyük e-atık (elektronik atık) felaketine yol açacağını savunuyor.

Kamuoyu Araştırma Grubu Canalys'in raporuna göre, Windows 10 desteğinin bitmesiyle yaklaşık 240 milyon PC'nin hurdaya ayrılabileceği tahmin ediliyor. Microsoft'un "sürdürülebilirlik" hedefleriyle çelişen bu durum, "planlı eskitme" (planned obsolescence) suçlamalarını da beraberinde getirdi.

Alternatif Yollar: Linux'un Yükselişi mi?​

Kullanıcılar sosyal medyada #Windows10 etiketli paylaşımlarla tepkilerini dile getirirken, alternatif çözüm arayışları da hız kazandı.

• Linux Göçü: Birçok teknoloji uzmanı, eski donanımlarda Windows 10 yerine ücretsiz ve hafif Linux dağıtımlarının (Linux Mint, Ubuntu vb.) kullanılabileceğini belirtiyor. Steam'in oyun desteği sayesinde Linux, artık oyuncular için de viable (geçerli) bir seçenek.
  • ChromeOS Flex: Google'ın eski PC'leri Chromebook'a dönüştüren hafif işletim sistemi de bu krizden karlı çıkabilir.

Sonuç: Güvenlik Artık Bir "Hizmet"​

Microsoft, bu hamlesiyle işletim sistemini bir "ürün" olmaktan çıkarıp, "abonelik tabanlı bir hizmete" dönüştürme stratejisini pekiştiriyor. Windows 10, tarihin en sevilen işletim sistemlerinden biriydi; ancak görünen o ki, veda edişi biraz "tuzlu" ve olaylı olacak.

Siz bilgisayarınız Windows 11'i desteklemiyor olsaydı ne yapardınız? Güncelleme ücretini öder miydiniz, yoksa risk alıp kullanmaya devam mı ederdiniz? Yorumlarda tartışalım!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)

KFN Haberleri