Windows "USB Aygıtı Tanınmadı" Hatası Detaylı Çözüm Rehberi
"USB Aygıtı Tanınmadı" (veya "The last USB device you connected to this computer malfunctioned, and Windows does not recognize it") hatası, Windows kullanıcılarının en sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Bu hata, bilgisayarınızın bağladığınız bir USB aygıtı (Flash bellek, fare, klavye, yazıcı, harici disk vb.) ile iletişim kuramadığı veya onu doğru şekilde tanımlayamadığı anlamına gelir.Bu rehber, sorunun olası nedenlerini ve adım adım çözüm yöntemlerini kapsamaktadır.
Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Bu hatanın kaynağı hem yazılımsal hem de donanımsal olabilir:- Donanımsal Sorunlar:
- Kullandığınız USB portunun fiziksel olarak arızalı olması.
- USB aygıtının (örn. flash bellek) kendisinin bozuk olması.
- Kullandığınız USB kablosunda (eğer varsa) bir kopukluk veya temassızlık olması.
- USB çoklayıcı (hub) kullanıyorsanız, çoklayıcının arızalı olması veya yeterli gücü sağlayamaması.
- Yazılımsal Sorunlar:
- Sürücü (Driver) Hataları: En yaygın nedendir. USB denetleyici sürücülerinin bozulması, güncel olmaması veya çakışması.
- Güç Yönetimi Ayarları: Windows'un güç tasarrufu amacıyla USB portlarının gücünü kesmesi (özellikle dizüstü bilgisayarlarda).
- Kayıt Defteri (Registry) Sorunları: Eski veya bozuk USB aygıtı kayıtlarının çakışma yaratması.
- Sistem Dosyası Bozulmaları: Windows'un USB aygıtlarını tanımasından sorumlu sistem dosyalarının hasar görmesi.
- Güncel Olmayan Yonga Seti (Chipset) Sürücüleri: Anakartınızın USB portlarını yöneten yonga seti sürücülerinin eski olması.
Detaylı Çözüm Adımları
Sorunu gidermek için lütfen aşağıdaki adımları sırasıyla deneyin.Adım 1: Temel Donanım Kontrolleri
Yazılımsal çözümlere geçmeden önce en basit olasılıkları eleyin:- Aygıtı Yeniden Takın: USB aygıtını çıkarın ve birkaç saniye bekledikten sonra tekrar takın.
- Farklı Port Deneyin: Aygıtı bilgisayarınızdaki farklı bir USB portuna takmayı deneyin. (Örn. öndeki port yerine arkadaki anakart portlarını kullanın).
- Başka Bilgisayarda Deneyin: Mümkünse, USB aygıtını başka bir bilgisayara takarak aygıtın kendisinin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer orada da tanınmazsa, sorun büyük ihtimalle aygıtın kendisindedir.
- Kabloyu/Çoklayıcıyı Eleme: Harici disk gibi kablolu bir aygıt kullanıyorsanız, farklı bir kablo deneyin. USB çoklayıcı (hub) kullanıyorsanız, aygıtı doğrudan bilgisayarın kendi portuna takın.
- Bilgisayarı Yeniden Başlatın: Aygıt takılıyken veya takılı değilken bilgisayarı yeniden başlatmak, geçici sürücü çakışmalarını çözebilir.
Adım 2: Güç Yönetimi Ayarlarını Kontrol Etme
Windows'un güç tasarrufu için USB portlarını kapatmasını engelleyebilirsiniz.- Başlat'a sağ tıklayın ve Aygıt Yöneticisi'ni açın.
- En altta bulunan Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri (Universal Serial Bus controllers) bölümünü genişletin.
- Liste içindeki USB Kök Hub (USB Root Hub) veya USB Ana Denetleyici gibi ifadelere (birden fazla olabilir) sağ tıklayın ve Özellikler'i seçin.
- Güç Yönetimi sekmesine gelin.
- "Güç kazancı sağlamak için, bilgisayar bu aygıtı kapatsın" (Allow the computer to turn off this device to save power) seçeneğinin yanındaki işareti kaldırın.
- Bu işlemi listedeki tüm "USB Kök Hub" ve benzeri aygıtlar için tekrarlayın ve bilgisayarı yeniden başlatın.
Adım 3: USB Sürücülerini Yeniden Yükleme
Bozulmuş sürücüleri kaldırarak Windows'un onları yeniden yüklemesini sağlayabilirsiniz.- Aygıt Yöneticisi'ni tekrar açın.
- Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri listesini genişletin.
- Hata veren aygıtı (Genellikle "Bilinmeyen USB Aygıtı" veya "Aygıt Tanımlayıcısı İsteği Başarısız Oldu" şeklinde sarı ünlem işaretiyle görünür) bulun.
- Üzerine sağ tıklayın ve Cihazı kaldır'ı seçin.
- ÖNEMLİ: Şimdi, "Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri" altındaki tüm "USB Kök Hub", "Genişletilmiş Ana Bilgisayar Denetleyicisi" vb. aygıtları tek tek sağ tıklayıp Cihazı kaldır diyerek kaldırın. (Bu işlem sırasında fare veya klavyeniz USB ise geçici olarak devre dışı kalabilir, bu normaldir).
- Tüm USB denetleyicilerini kaldırdıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Windows açılırken tüm bu sürücüleri otomatik olarak yeniden yükleyecektir.
Adım 4: Donanım ve Aygıt Sorun Gidericisini Çalıştırma
Windows'un kendi sorun gidericisi bazen sorunu otomatik olarak bulup düzeltebilir.- Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Sorun Gider'e gidin.
- "Ek sorun gidericiler" (veya "Diğer sorun gidericiler") seçeneğine tıklayın.
- Listeden Donanım ve Aygıtlar'ı bulun ve "Sorun gidericiyi çalıştır" deyin. (Eğer bu listede yoksa, bir sonraki adıma geçin).
- Alternatif olarak: Başlat'a "cmd" yazıp Komut İstemi'ni açın ve şu komutu girin:
msdt.exe -id DeviceDiagnostic
Bu komut, Donanım Sorun Gidericisini doğrudan çalıştırır.
Adım 5: USB Seçmeli Askıya Alma Ayarını Devre Dışı Bırakma
Bu ayar da güç tasarrufuyla ilgilidir ve sorunlara yol açabilir.- Başlat'a "Güç planını düzenle" yazın ve ilgili Denetim Masası sonucunu açın.
- Açılan pencerede "Gelişmiş güç ayarlarını değiştir" seçeneğine tıklayın.
- Yeni pencerede USB ayarları > USB seçmeli askıya alma ayarı seçeneklerini genişletin.
- "Ayarlar:" kısmını (veya dizüstü ise "Pilde" ve "Prizde" seçeneklerini) Devre Dışı olarak değiştirin.
- "Uygula" ve "Tamam" diyerek çıkın.
Adım 6: Yonga Seti (Chipset) Sürücülerini Güncelleme
Eğer yukarıdakiler işe yaramazsa, anakartınızın USB portlarını yöneten ana sürücüler güncel olmayabilir.- Bilgisayarınızın (veya anakartınızın) modelini öğrenin (örn. Dell, HP, MSI, Gigabyte vb.).
- Üreticinin resmi web sitesindeki "Destek" veya "Sürücüler" bölümüne gidin.
- Modelinizi aratın ve "Chipset" (Yonga Seti) sürücülerinin en güncel versiyonunu indirip kurun.
- Kurulumdan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.