Detaylı Rehber: "UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME" Mavi Ekran Hatası (0x000000ED)
"UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME" (DUR Kodu:0x000000ED), genellikle Windows yükleme ekranını gördüğünüz anda veya hemen öncesinde ortaya çıkan kritik bir mavi ekran hatasıdır.Bu hata, "Disk Okuma Hatası"ndan (A disk read error occurred) farklıdır. "Disk Okuma Hatası", BIOS'un diski okuyamadığı anlamına gelir. "UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME" ise daha spesifiktir: Windows Önyükleme Yöneticisi (Boot Manager), işletim sisteminin kurulu olduğu bölümü (Volume) bulmuş, ancak onu "bağlayamamıştır" (mount edememiştir).
Basit bir benzetmeyle; sistem diskinizi bir ev olarak bulmuş, kapıya kadar gelmiş ancak kapının kilidi (dosya sistemi) o kadar bozulmuş ki, anahtarı çevirip içeri girememiştir.
Bu hata, neredeyse her zaman Windows'un kurulu olduğu diskin dosya sisteminin (NTFS) ciddi şekilde bozulduğu anlamına gelir.
Hatanın Başlıca Nedenleri
- Bozuk Dosya Sistemi (En Yaygın Neden): Bu, hatanın birincil sebebidir. Bilgisayarın aniden kapanması, elektrik kesintisi veya bir yazılım çökmesi sırasında diske veri yazılırken işlem yarım kalırsa, diskin "Ana Dosya Tablosu" (Master File Table - MFT) bozulabilir. NTFS dosya sistemi "kirli" (dirty) olarak işaretlenir ve Windows onu bağlayamaz.
- Arızalı Sabit Disk (HDD/SSD): Diskinizdeki fiziksel "bozuk sektörler" (bad sectors), özellikle dosya sisteminin kritik bilgilerinin depolandığı alandaysa, bu hataya neden olur.
- Gevşek veya Arızalı Kablolar: (Masaüstü bilgisayarlarda yaygındır) Diski anakarta bağlayan SATA veri kablosu veya diske giden güç kablosu gevşerse, Windows diskle düzgün iletişim kuramaz ve bölümü bağlayamaz.
- Bozuk Windows Güncellemesi: Bazen başarısız bir Windows güncellemesi, önyükleme dosyalarını veya dosya sistemini kararsız bir durumda bırakabilir.
- Hatalı BIOS/UEFI Ayarı (Nadir): Diskin SATA denetleyici modunun (örn. AHCI'dan IDE'ye) aniden değiştirilmesi, Windows'un diski okumak için doğru sürücüyü yükleyememesine neden olabilir.
Detaylı Çözüm Adımları
Bu hatayı çözmek için büyük olasılıkla bir Windows Kurulum USB belleğine ihtiyacınız olacaktır. Bu USB'yi başka bir çalışan bilgisayarda (Microsoft'un sitesinden Medya Oluşturma Aracı ile) hazırlamanız gerekebilir.Adım 1: Fiziksel Kontroller (Donanım ve BIOS)
- Yeniden Başlatın:
Ctrl+Alt+Delile yeniden başlatmayı deneyin. Bazen geçici bir hatadır. - Kabloları Kontrol Edin (Masaüstü PC): Bilgisayarı kapatın, fişini çekin. Kasanızı açın. Sabit diskinize (HDD/SSD) giden SATA veri kablosunu ve güç kablosunu hem diskten hem de anakarttan söküp sıkıca geri takın. Mümkünse farklı bir SATA kablosu deneyin.
- BIOS/UEFI'yi Kontrol Edin: Bilgisayarı açarken BIOS menüsüne girin (genellikle
F2,DEL,F10tuşları).- Disk Görünüyor mu? "Boot" veya "Storage" sekmesinde diskinizin modelinin göründüğünden emin olun. Görünmüyorsa, sorun donanımsaldır (kablo veya disk arızası).
- SATA Modu: "SATA Configuration" ayarını kontrol edin. Genellikle "AHCI" modunda olmalıdır. Bu ayar yakın zamanda değiştiyse (örn. "IDE" veya "RAID" olduysa) hata alabilirsiniz.
Adım 2: Windows Kurtarma Ortamını Başlatma
- Hazırladığınız Windows Kurulum USB'sini takın ve bilgisayarı bu USB'den başlatın (BIOS'tan önyükleme sırasını değiştirmeniz gerekebilir).
- Windows Kurulum ekranı geldiğinde, dil seçip "İleri" deyin.
- Sol alttaki "Bilgisayarınızı onarın" (Repair your computer) seçeneğine tıklayın.
- "Sorun Gider" (Troubleshoot) > "Gelişmiş seçenekler" (Advanced options) menüsüne ilerleyin.
Adım 3: chkdsk Komutunu Çalıştırın (En Kritik Adım)
Bu hata, doğrudan bozuk bir dosya sistemi hatası olduğundan, çözümü de dosya sistemini onaran chkdsk (Check Disk) komutudur.- Gelişmiş seçenekler menüsünden "Komut İstemi" (Command Prompt) seçeneğini açın.
- Windows'un kurulu olduğu sürücünün harfini bulmanız gerekir. Kurtarma ortamında bu harf genellikle
C:olmaz,D: veyaE:olabilir. diskpartyazın veEnter'a basın.list volumeyazın veEnter'a basın.- Açılan listede "Windows" adlı veya boyutu en büyük olan (NTFS formatlı) bölümü bulun. Bu bölümün harfini (örn:
D:) not edin. exityazıpEnter'a basarakdiskpartaracından çıkın.- Şimdi
chkdskkomutunu, bulduğunuz harfle birlikte çalıştırın:
Kod:chkdsk D: /f /r
(BuradaD:harfini,list volumekomutunda bulduğunuz Windows bölümünün harfi ile değiştirin.)/f: Diskteki dosya sistemi hatalarını düzeltir./r: Bozuk sektörleri (bad sectors) bulur ve verileri kurtarmaya çalışır.
- Bu komut, diskinizin boyutuna ve sorunların ciddiyetine bağlı olarak çok uzun sürebilir (saatlerce). İşlemi yarıda kesmeyin.
- İşlem bittiğinde, "Windows dosya sisteminde düzeltmeler yaptı" gibi bir mesaj görmelisiniz. Bilgisayarı yeniden başlatın (USB'yi çıkararak).
Adım 4: Otomatik Başlangıç Onarma
Eğerchkdsk komutu hatayı çözmezse veya Komut İstemi'ni kullanmak istemezseniz:- "Adım 2"deki Gelişmiş seçenekler menüsüne geri dönün.
- "Başlangıç Onarma" (Startup Repair) seçeneğini seçin.
- Windows'un önyükleme sorunlarını otomatik olarak taramasına ve onarmasına izin verin.
Adım 5: Önyükleme Kayıtlarını Onarma (MBR/BCD)
Bazen dosya sistemi onarılsa bile, önyükleme kayıtlarının da onarılması gerekebilir.- Tekrar "Komut İstemi"ni açın (Adım 3'teki gibi).
- Sırasıyla şu komutları girin:
Kod:bootrec /fixmbr
(Bu komut "Erişim engellendi" hatası verirse endişelenmeyin, bir sonrakine geçin.)Kod:bootrec /fixboot
Kod:bootrec /rebuildbcd
rebuildbcdkomutu bir Windows yüklemesi bulursa,Y(Yes) yazarak listeye ekleyin.- Bilgisayarı yeniden başlatın.
Son Çare: Donanım Arızası veya Temiz Kurulum
Eğerchkdsk işlemi "hatalar bulunamadı" derse, "bozuk sektörler nedeniyle devam edilemiyor" gibi bir hata verirse veya tüm bu adımlara rağmen sorun devam ederse:- Diskiniz fiziksel olarak arızalanmıştır.
- Verilerinizi kurtarmak için diski başka bir bilgisayara ikincil disk olarak bağlamayı deneyebilirsiniz.
- En olası çözüm, diski yeni bir SSD ile değiştirmek ve Windows'u bu yeni diske temiz bir şekilde kurmaktır.