KFN Haberleri: Akılalmaz Olay: Tesla'sının Üzerine Uçak İniyordu! Saniyelik Kurtuluş Kamerada
ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde, otoyolda yaşanan inanılmaz bir olay, "bu kadarı ancak filmlerde olur" dedirtti. Günlük işe gidiş yolculuğunu yapan bir Tesla sürücüsü, dikiz aynasına baktığında bir kamyonet değil, üzerine doğru alçalan bir küçük uçağın tekerlekleriyle karşılaştı. Motor arızası yaşayan pilotun otoyola yaptığı cüretkar acil iniş, Tesla'yı saniyelerle sıyırdı. O dehşet anları, aracın TeslaCam'i tarafından saniye saniye kaydedildi.Dehşet Anları: "Cam Tavandan Pervaneyi Gördüm"
Olay, dün öğleden sonra I-40 otoyolunun yoğun olduğu bir kesiminde meydana geldi. Tesla Model Y sürücüsü Mark Jensen, yerel basına yaptığı açıklamada, "Önce çok alçaktan gelen korkunç bir motor sesi duydum. Ne olduğunu anlamak için cam tavandan yukarı baktığımda, tam üstümde bir uçağın pervanesini ve tekerleklerini gördüm. O an şok oldum," dedi.Jensen, içgüdüsel olarak frene bastığını ve hemen sağ şeride kaçtığını belirtti. Saniyeler sonra, tek motorlu küçük uçak (bir Cessna 172 olduğu bildirildi), Tesla'nın sadece birkaç metre arkasına teker koydu ve otoyolda sekenerek ilerlemeye başladı.
TeslaCam Görüntüleri Viral Oldu
Olayın en tüyler ürpertici kanıtı, Tesla'nın sürekli kayıt yapan dahili kameralarından geldi. Mark Jensen tarafından paylaşılan görüntüler kısa sürede sosyal medyada viral oldu.Ön kameranın kaydında, uçağın otoyol üzerindeki trafik yönlendirme tabelalarının altından tehlikeli bir şekilde süzülerek alçaldığı görülüyor. Ancak asıl dehşet, arka kamera kaydında ortaya çıktı. Uçağın sol tekerleği, Tesla'nın tavanını ve arka spoylerini adeta "yalayarak" geçiyor ve hemen ardından asfaltla buluşuyor. Görüntülerde, uçağın kanadının diğer araçları da milimetrelerle sıyırdığı ve otoyoldaki diğer sürücülerin panikle araçlarını durdurduğu anlar yer alıyor.
Pilotun Zorunlu İnişi: "Başka Çarem Yoktu"
Federal Havalcılık İdaresi (FAA) tarafından yapılan ilk açıklamaya göre, uçakta deneyimli bir pilot ve bir yolcu bulunuyordu. Yakındaki küçük bir havaalanından kalkan uçak, kalkıştan kısa bir süre sonra motor gücünü tamamen kaybetti.Pilot, kuleye "Mayday" (acil durum) çağrısı yaptıktan sonra, yerleşim yerine düşmektense tek güvenli ve düz alan olarak otoyolu seçmek zorunda kaldı. Otoyol devriyesi, pilotun otoyoldaki trafiği bir pist gibi kullanarak ve hiçbir araca çarpmadan uçağı güvenli bir şekilde durdurmayı başarmasının "küçük bir mucize" olduğunu belirtti.
Olayda ne pilot ve yolcusu ne de otoyoldaki hiçbir sürücü yaralanmadı. Uçak, trafiğin durdurulmasının ardından otoyoldan çekildi.
Güvenlik ve Şans Faktörü
Uzmanlar, olayın bir faciaya dönüşmemesinde pilotun becerisi kadar Tesla sürücüsü Mark Jensen'in ani refleksinin ve şansının da büyük rol oynadığını belirtiyor. Jensen, "Eğer o an frene basmak yerine hızlansaydım, uçak tam üstüme inmişti. Sanırım Tesla'm ve ben ikinci bir doğum gününü hak ettik," dedi.Olay, modern araç teknolojilerinin (TeslaCam gibi) beklenmedik olayları belgelemekteki önemini bir kez daha ortaya koydu.
Mark Jensen o gün eve Tesla'sıyla döndü, ancak bir sonraki yolculuğunda dikiz aynasına bakarken, artık sadece arabaları değil, gökyüzünü de kontrol edeceği kesin.
Siz otoyolda dikiz aynanıza baktığınızda en son ne görmeyi beklersiniz? Bir uçak muhtemelen listenin sonunda bile değildir...