KFN Haberleri: Android 16 Güncellemesi Alan Sony Modelleri!
Google'ın Android 16'yı Pixel cihazlar için yayınlamasının ardından, gözler diğer üreticilere çevrilmişti. Sony, güncelleme konusunda genellikle rakiplerinden daha yavaş hareket etse de, bu yıl elini çabuk tutarak 2025 amiral gemisi Xperia 1 VII için güncellemeyi Eylül ayında başlattı. Ekim sonu itibarıyla, beklenen kararlı sürüm 2024 modelleri için de dağıtıma sunuldu.Ancak, Sony kullanıcıları için hem iyi hem de kötü haberler var. Güncelleme listesi, markanın eski güncelleme politikası nedeniyle beklenenden çok daha kısa.
Dağıtım Başladı: İşte Android 16 Alan İlk Modeller
Ekim 2025 itibarıyla, Sony'nin kararlı Android 16 güncellemesini başlattığı veya onayladığı modeller şu şekilde:- Sony Xperia 1 VII (Dağıtım Tamamlanıyor): Sony'nin 2025 amiral gemisi, Android 16'yı ilk alan model oldu. Eylül ortasında başlayan dağıtım, şu anda küresel olarak tamamlanmak üzere.
- Sony Xperia 1 VI (Dağıtım Başladı): 2024'ün amiral gemisi modeli, (69.2.A.2.30) yapı numarası ve Ekim 2025 güvenlik yamasıyla birlikte Android 16 güncellemesini almaya başladı.
- Sony Xperia 10 VI (Dağıtım Başladı): Orta segmentteki 2024 modeli de (70.2.A.0.266) yapı numarasıyla Android 16'ya kavuşuyor.
Eski Modellere Kötü Haber: Xperia V Serisi Liste Dışı
Sony'nin güncelleme listesinin bu kadar kısa olmasının bir nedeni var. Markanın 2023 yılında (Xperia 1 V, 5 V, 10 V) ve daha öncesinde piyasaya sürdüğü modeller için verdiği 2 yıllık işletim sistemi güncelleme sözü, Android 15 ile sona erdi.Bu nedenle, mevcut resmi listelerde Xperia 1 V, Xperia 5 V ve Xperia 10 V modelleri yer almıyor ve bu cihazların Android 16 güncellemesini almayacağı neredeyse kesinleşmiş durumda.
Sony'nin Değişen Güncelleme Politikası
Kullanıcılardan gelen eleştiriler üzerine Sony, 2024 modelleriyle birlikte güncelleme politikasını iyileştirme yoluna gitmişti. Bu nedenle liste kısa olsa da, mevcut cihazların ömrü daha uzun olacak:- Xperia 1 VI / 10 VI (2024): Bu cihazlar 3 ana Android güncellemesi (Android 17'ye kadar) alacak.
- Xperia 1 VII (2025): Amiral gemisi cihazlar için söz 4 ana Android güncellemesine (Android 19'a kadar) çıkarıldı.