Sistem Geri Yükleme Başarısızlığı: Windows Onarım Aracının Çalışmaması Sorununa Detaylı Çözümler
Sistem Geri Yükleme (System Restore), Windows işletim sisteminin beklenmedik yazılım hatalarını, sürücü çakışmalarını veya hatalı güncellemeleri geri almak için kullandığı kritik bir özelliktir. Ancak, kullanıcılar bu hayati aracı kullanmaya çalıştıklarında sıklıkla "Sistem geri yükleme başarıyla tamamlanmadı" veya spesifik bir hata kodu mesajıyla karşılaşabilirler. Bu başarısızlık, genellikle antivirüs yazılımının Geri Yükleme Noktası dosyalarına erişimi engellemesi, bozuk sistem dosyaları veya yetersiz disk alanı gibi nedenlerden kaynaklanır. Bu makale, Sistem Geri Yükleme'nin neden başarısız olduğunu analiz edecek ve bu temel onarım aracını yeniden işlevsel hale getirmek için uygulamanız gereken teknik adımları detaylı olarak sunacaktır.1. Başarısızlığın Temel Nedenleri ve Ön Kontrol
Sistem Geri Yükleme'nin çalışmamasının arkasında yatan nedenler genellikle yazılımsal çakışmalardır.- Antivirüs ve Güvenlik Yazılımları: En yaygın nedendir. Antivirüs programları, geri yükleme noktası dosyalarını (özellikle VSS - Volume Shadow Copy Service tarafından oluşturulan gölge kopyaları) potansiyel tehdit olarak algılayabilir ve bu dosyalara erişimi veya değişikliği engelleyebilir.
- Yetersiz Disk Alanı veya Bozuk Sektörler: Geri yükleme noktalarının depolandığı diskin (genellikle C: sürücüsü) Geri Yükleme Noktaları için ayrılan alanının dolması veya diskin fiziksel olarak bozuk sektörlere sahip olması.
- Hizmetlerin Devre Dışı Olması: Sistem Geri Yükleme'nin çalışması için gereken "Volume Shadow Copy" ve "System Restore Service" gibi kritik hizmetlerin yanlışlıkla kapatılması.
- Bozuk Kayıt Defteri: Geri yükleme işleminden önce sistemin okuması gereken kayıt defteri girdilerinin hasar görmesi.
2. Antivirüs ve Güvenlik Çakışmalarını Giderme
Başarısızlığı çözmek için her zaman ilk adım, üçüncü parti güvenlik yazılımlarını devre dışı bırakmaktır.- Adım 1: Güvenli Modda Çalıştırma: Bilgisayarınızı Güvenli Modda yeniden başlatın. Güvenli Mod, temel sürücüler dışında hiçbir üçüncü parti yazılımı çalıştırmaz. Sistem Geri Yükleme'yi bu modda çalıştırmak, antivirüs kaynaklı çakışmaları ortadan kaldırır.
- Adım 2: Antivirüsü Kaldırma (Zor Durumda): Eğer Güvenli Modda bile geri yükleme başarısız olursa, antivirüs programını tamamen kaldırıp (geçici olarak) geri yükleme işlemini bir kez daha deneyin.
3. Kritik Hizmetleri Kontrol Etme ve Başlatma
Sistem Geri Yükleme'nin çalışması için iki ana hizmetin "Otomatik" olarak ayarlanmış ve çalışır durumda olması gerekir.- Adım: Başlat menüsüne "Hizmetler" (Services) yazın ve uygulamayı açın.
- Volume Shadow Copy: Bu hizmeti bulun. Durumunun "Çalışıyor" olduğundan ve Başlangıç Türünün "Otomatik" olduğundan emin olun. Değilse düzeltin ve hizmeti manuel olarak başlatın.
- Microsoft Software Shadow Copy Provider: Aynı şekilde bu hizmeti de kontrol edin ve gerekirse başlatın.
4. Sistem Dosyası Bütünlüğünü Onarma (SFC ve DISM)
Bozuk sistem dosyaları, geri yükleme noktası dosyalarını okumayı veya işlemeyi engelleyebilir.- Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC): Yönetici olarak Komut İstemi'ni açın ve sfc /scannow komutunu çalıştırın. Bu komut, Windows'un çekirdek dosyalarının bozuk olup olmadığını kontrol eder ve onarır.
- DISM (Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetimi): Eğer SFC aracı hatayı çözemezse, Komut İstemi'nde DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutunu kullanarak Windows görüntü dosyalarının bütünlüğünü onarın. Bu, Sistem Geri Yükleme'nin temel aldığı onarım kaynaklarını düzeltir.
5. Komut İstemi ile Manuel Geri Yükleme
Geri yükleme arayüzü başarısız olduğunda, işlemi Komut İstemi üzerinden zorlayarak çalıştırmak bazen işe yarar.- Adım 1: Yönetici olarak Komut İstemi'ni açın ve rstrui.exe yazarak doğrudan Sistem Geri Yükleme sihirbazını başlatın.
- Adım 2 (Gelişmiş): Komut İstemi'ne chkdsk /f /r C: yazarak diskteki bozuk sektörleri kontrol edin ve onarın (C: yerine doğru sürücü harfini kullanın). Disk sağlıklı hale getirildikten sonra geri yükleme işlemini tekrar deneyin.