Neler yeni

Outlook PST Dosyası Bozuldu Hatası ve Çözümü

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

Outlook PST Dosyanız mı Bozuldu? İşte ScanPST ile Onarım Rehberi!​

Outlook'u açmaya çalışırken "Outlook veri dosyası (.pst) açılamıyor", "Dosya bozuk" veya "0x80040116" hatası alıyorsanız, bu durum POP3 hesabınızın veya yerel arşivlerinizin temel veri dosyasının hasar gördüğü anlamına gelir. OST dosyalarından farklı olarak, PST dosyaları genellikle sunucunun bir kopyası değil, verinin orijinal kaynağıdır; bu da bu hatayı çok daha kritik hale getirir. Genellikle ani kapanmalar, 20-50 GB sınırlarını zorlayan dosya boyutları veya disk hataları nedeniyle oluşan bu bozulma, e-posta geçmişinizin tamamına erişimi engelleyebilir. Neyse ki, Microsoft'un bu özel durum için sunduğu yerleşik Gelen Kutusu Onarım Aracı (scanpst.exe) ile bu dosyaların çoğunu kurtarmak mümkündür. İşte adım adım PST onarım rehberi!

outlook.jpg

Adım 1: PST Dosyası Neden Bozulur? Başlıca 4 Neden​

PST (Personal Storage Table) dosyaları, veritabanı benzeri karmaşık dosyalardır. Bozulmalarının en yaygın nedenleri şunlardır:

1. Ani Güç Kesintileri: En yaygın nedendir. Outlook, PST dosyasına veri yazarken bilgisayarın aniden kapanması (elektrik kesintisi, donanım çökmesi), dosya bütünlüğünün bozulmasına neden olur.
  2. Dosya Boyutu Sınırları: Eski Outlook (2002 ve öncesi) sürümlerindeki ANSI formatlı PST'ler 2 GB sınırına sahipti. Modern (Unicode) PST'ler teorik olarak 50 GB'a kadar çıksa da, dosya 20-30 GB'ı aştığında bozulma riski ve performans sorunları ciddi şekilde artar.
  3. Disk Hataları (Bad Sectors): Sabit diskinizde (özellikle eski HDD'lerde) PST dosyasının saklandığı fiziksel sektör bozulursa, dosya okunamaz hale gelir.
  4. Ağ Sürücüsünde Çalıştırma: Microsoft tarafından kesinlikle önerilmese de, bazı kullanıcılar .PST dosyalarını bir ağ sürücüsünde (Network Drive) tutar. Ağ bağlantısındaki anlık kopmalar, dosyanın anında bozulmasına neden olabilir.

Adım 2: ScanPST.exe (Gelen Kutusu Onarım Aracı) Nerede Bulunur?​

Bu araç, Office kurulumunuzla birlikte gelir ancak genellikle "gizli" bir klasördedir ve Başlat menüsünde görünmez.

1. Öncelikle Görev Yöneticisi'nden Outlook'un tamamen kapalı olduğundan emin olun.
  2. Bilgisayarınızda scanpst.exe dosyasını aratın.
  3. Eğer bulamazsanız, Office sürümünüze bağlı olarak şu yaygın konumlara manuel olarak bakın:
    • Office 365/2019/2016 (Click-to-Run):C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16
    • Office 2016 (32-bit):C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\root\Office16
    • Office 2013 (32-bit):C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office15

Adım 3: Bozuk PST Dosyası Nasıl Bulunur ve Seçilir?​

scanpst.exe'yi çalıştırmadan önce, hangi dosyayı onaracağınızı bilmeniz gerekir.

1. Denetim Masası > Mail (Microsoft Outlook) bölümünü açın.
  2. "Veri Dosyaları..." sekmesine tıklayın.
  3. Açılan listede, onarmak istediğiniz .PST dosyasını (genellikle "Outlook Veri Dosyası" veya arşiv dosyanızın adı) seçin.
  4. Üstteki "Dosya Konumunu Aç..." butonuna tıklayın. Bu, sizi doğrudan PST dosyasının bulunduğu klasöre götürecektir.
  5. Dosyanın konumunu (yolunu) kopyalayın.

Adım 4: ScanPST.exe ile Onarım İşlemi (Adım Adım)​

Artık hem aracın yerini (Adım 2) hem de bozuk dosyanın yerini (Adım 3) biliyorsunuz.

1. scanpst.exe programını (ideal olarak yönetici olarak) çalıştırın.
  2. "Gözat" (Browse) butonuna tıklayın ve Adım 3'te bulduğunuz bozuk .PST dosyasını seçin.
  3. "Başlat" (Start) butonuna basarak analiz işlemini başlatın. Bu işlem, dosya boyutuna bağlı olarak dakikalarca sürebilir.
  4. Tarama bittiğinde, araç bir rapor sunacaktır (örn: "Dosyada X adet hata bulundu").
  5. ÖNEMLİ: "Onarmadan önce taranan dosyanın yedeğini oluştur" seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun. Bu, işler ters giderse bir geri dönüş noktanız olmasını sağlar (.bak uzantılı bir kopya oluşturur).
  6. "Onar" (Repair) butonuna tıklayın. Onarım işlemi başlayacaktır ve bu da uzun sürebilir.

Adım 5: Gerekirse İşlemi Tekrarlayın!​

Bu, kullanıcıların en sık atladığı kritik adımdır. ScanPST aracı genellikle hataları katman katman düzeltir.
  1. "Onarım tamamlandı" mesajını aldıktan sonra aracı kapatmayın.
  2. "Başlat" butonuna tekrar basarak aynı dosyayı yeniden taratın.
  3. Araç büyük olasılıkla yeni hatalar bulacaktır. Bu hataları da "Onar" deyin.
  4. Bu tarama/onarma işlemini, scanpst.exe aracı "Dosyada hiç hata bulunamadı" veya "Sadece küçük tutarsızlıklar bulundu" mesajını verene kadar (bazen 5-6 kez) tekrarlayın.
  5. Ancak o zaman dosyanızın tamamen onarıldığından emin olabilirsiniz. Outlook'u açtığınızda, "Kurtarılan Öğeler" adında bir klasör görebilirsiniz; kayıp e-postalarınız genellikle buradadır.
Sizin PST dosyanızı onarmanız kaç döngü sürdü? Tek bir onarım yeterli oldu mu, yoksa hatalar temizlenene kadar işlemi birkaç kez tekrarlamanız mı gerekti?

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri