Outlook Neden Aniden Kapanıyor veya Çöküyor? İşte 7 Adımda Kesin Çözüm!
Tam önemli bir e-posta yazarken veya acil bir mesaja cevap verirken Outlook'un aniden kapanması (çökmesi), en sabırlı kullanıcıyı bile çileden çıkarabilir. Hiçbir hata mesajı vermeden masaüstüne dönmek, ciddi veri kaybı riskini ve iş akışınızda büyük bir kesintiyi beraberinde getirir. Bu çökme sorunları genellikle uyumsuz eklentiler, bozulmuş veri dosyaları veya hasarlı bir Office kurulumundan kaynaklanır. İşte Outlook'un aniden kapanma sorununu teşhis etmek ve kalıcı olarak çözmek için izlemeniz gereken 7 kritik adım.Adım 1: Ani Çökmenin Sorumluları: Neden Outlook Kapanıyor?
Outlook'un aniden kapanması, "İşleniyor" ekranında takılı kalmasından farklı bir sorundur. Bu durum, program çalışır durumdayken beklenmedik bir hatayla karşılaşması ve Windows'un programı sonlandırması anlamına gelir.Bu çöküşlerin %90'ı şu üç ana nedenden birine dayanır:
- Uyumsuz COM Eklentileri: Üçüncü parti yazılımların (antivirüsler, CRM araçları, video konferans eklentileri) Outlook ile çakışması.
- Bozulmuş Veri Dosyaları (.PST/.OST): E-postalarınızın, takviminizin ve kişilerinizin depolandığı ana veri dosyasının hasar görmesi.
- Hasarlı Office/Outlook Kurulumu: Office program dosyalarının kendisinde eksiklik veya bozulma olması.
Adım 2: Güvenli Mod - İlk Şüpheliyi Bulma
Bir çökme sorununu analiz etmenin ilk adımı, sorunun Outlook'un kendisinden mi yoksa bir eklentiden mi kaynaklandığını anlamaktır. Bunun için "Güvenli Mod" kullanılır.- Klavyenizden Windows + R tuşlarına basarak "Çalıştır" penceresini açın.
- Kutuya outlook.exe /safe yazın ve Enter'a basın.
- Outlook Güvenli Mod'da açılırsa ve çökmeden stabil bir şekilde çalışmaya devam ederse, sorun kesin olarak bir eklentiden kaynaklanıyordur. Eğer Güvenli Mod'da bile çöküyorsa, sorun daha derindedir (Adım 4 ve sonrasına geçin).
Adım 3: Eklentileri Kalıcı Olarak Devre Dışı Bırakma
Güvenli Mod'da sorun yaşamıyorsanız, soruna neden olan eklentiyi bulup devre dışı bırakmanız gerekir.- Outlook'u normal şekilde açmayı deneyin. Eğer hemen çöküyorsa, Yönetici Olarak açın (Başlat menüsünden Outlook'a sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır" deyin).
- Dosya > Seçenekler > Eklentiler yolunu izleyin.
- Alt kısımdaki "Yönet" bölümünde "COM Eklentileri" seçiliyken "Git..." butonuna tıklayın.
- Listede gördüğünüz tüm eklentilerin işaretini kaldırın ve "Tamam" deyin.
- Outlook'u kapatıp yeniden başlatın.
- Eğer çökme sorunu çözüldüyse, eklentileri teker teker (her seferinde Outlook'u yeniden başlatarak) geri etkinleştirin. Hangi eklentiyi etkinleştirdikten sonra çökme yeniden başlarsa, suçluyu buldunuz demektir. O eklentiyi kalıcı olarak kaldırın veya güncelleyin.
Adım 4: Veri Dosyalarını Onarma Aracı (SCANPST.EXE)
Outlook'un çökmesinin en yaygın nedenlerinden biri, e-posta verilerinizin (.PST veya .OST) bozulmasıdır. Microsoft'un "Gelen Kutusu Onarım Aracı" bu sorunu çözmek için tasarlanmıştır.- Outlook'un tamamen kapalı olduğundan emin olun.
- Bilgisayarınızda scanpst.exe dosyasını aratın. (Genellikle C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16 klasöründedir).
- Aracı çalıştırın, "Gözat" diyerek Outlook veri dosyanızı seçin. (Bu dosyanın yerini bilmiyorsanız: Denetim Masası > Mail (Microsoft Outlook) > Veri Dosyaları... sekmesinden dosya yolunu öğrenebilirsiniz).
- "Başlat" diyerek taramayı başlatın. Araç hatalar bulursa, "Onar" butonuna tıklayarak onarım işlemini gerçekleştirin.
- İşlem bittikten sonra Outlook'u başlatın.
Adım 5: Yeni Bir Outlook Profili Oluşturmak
Bazen eklentiler veya veri dosyaları değil, tüm ayarlarınızı tutan profilin kendisi bozulmuş olabilir.- Outlook'u kapatın.
- Denetim Masası > Mail (Microsoft Outlook) bölümünü açın.
- "Profilleri Göster..." butonuna tıklayın.
- Açılan pencerede "Ekle..." diyerek yeni bir profil oluşturun (örneğin "Test Profili") ve e-posta hesabınızı bu profile yeniden kurun.
- Kurulum bitince, "Her zaman bu profili kullan" seçeneğini yeni oluşturduğunuz "Test Profili" olarak ayarlayın ve "Tamam" deyin.
- Outlook'u başlattığınızda yeni, temiz bir profille açılacaktır. Eğer çökme sorunu durduysa, eski profiliniz bozuk demektir.
Adım 6: Donanım Grafik Hızlandırmasını Kapatma
Özellikle e-postalar arasında gezerken veya takvimi açarken çökme yaşanıyorsa, sorun ekran kartınızla Outlook arasındaki bir uyumsuzluk olabilir.- Outlook'u (mümkünse Güvenli Mod'da) açın.
- Dosya > Seçenekler > Gelişmiş sekmesine gidin.
- "Görüntü" (Display) bölümünü bulana kadar aşağı kaydırın.
- "Donanım grafik hızlandırmasını devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyin ve "Tamam" deyin.
- Outlook'u yeniden başlatın.
Adım 7: Office Onarımı ve Olay Görüntüleyicisi
Tüm bu adımlar başarısız olursa:- Office Onarımı: Ayarlar > Uygulamalar'a gidin. Listen "Microsoft 365" veya "Office" uygulamanızı bulun, "Değiştir" deyin ve "Çevrimiçi Onarım"ı (Hızlı Onarım'dan daha kapsamlıdır) çalıştırın.
- Olay Görüntüleyicisi: (İleri Düzey) Çökme anında Windows'un ne kaydettiğini görmek için Başlat'a "Olay Görüntüleyicisi" yazın. Windows Günlükleri > Uygulama bölümüne gidin. Kırmızı "Hata" simgelerini arayın. Kaynak olarak "Outlook" veya "Application Error" seçili olanlara bakın. Açıklama sekmesinde "Hatalı Modül Adı" (Faulting Module Name) size sorunun ntdll.dll gibi bir sistem dosyasından mı yoksa bir eklentinin .dll dosyasından mı kaynaklandığını gösterebilir.