Outlook "Gönder/Al" Takılı mı Kaldı? İşte E-postalarınızı Kurtarmanın 5 Yolu!
Outlook'ta "Gönder/Al" (Send/Receive) butonuna bastığınızda ilerleme çubuğunun %50'de donup kalması, "Gönderiliyor (1/3)" adımında takılması veya e-postalarınızın "Giden Kutusu"nda (Outbox) beklemesi, tüm e-posta trafiğinizi durduran kritik bir sorundur. Yeni e-postalar gelmez ve gönderdikleriniz karşı tarafa ulaşmaz. Bu sorunun en yaygın nedeni, Giden Kutusu'nda takılı kalmış çok büyük boyutlu bir e-posta, antivirüs yazılımı çakışması veya bozulmuş bir hesap profilidir. Panik yapmadan önce, bu can sıkıcı "gönder/al" döngüsünü kırmak için izlemeniz gereken 5 etkili çözüm adımını sizler için derledik.Adım 1: "Giden Kutusu"nu (Outbox) Kontrol Edin (En Yaygın Suçlu)
Gönder/Al işleminin takılmasının %90 nedeni, Giden Kutusu'nda sunucu limitini (genellikle 25 MB) aşan devasa bir e-postanın bulunmasıdır. Outlook bu e-postayı göndermeye çalışır, başarısız olur, tekrar dener ve bu döngüde takılır kalır.- Outlook'un sol menüsünden "Giden Kutusu" (Outbox) klasörüne tıklayın. (Eğer Giden Kutusu'nda bir şey yoksa bu klasör görünmeyebilir, bu durumda Adım 2'ye geçin).
- Burada bekleyen bir e-posta (genellikle boyutu çok büyük olan) göreceksiniz.
- E-postaya sağ tıklayın ve "Sil" deyin.
- Eğer E-posta Silinmiyorsa: Outlook "gönderme işlemi devam ettiği için" silmenize izin vermeyebilir. Bu durumda:
- Outlook'un üst menüsünden "Gönder/Al" sekmesine gelin.
- "Çevrimdışı Çalış" (Work Offline) butonuna basın. Bu, Outlook'un sunucuyla olan tüm bağlantısını keser.
- Outlook'u kapatın ve yeniden açın.
- "Giden Kutusu" klasörüne gidin ve takılan e-postayı şimdi kolayca silin.
- Tekrar "Çevrimdışı Çalış" butonuna basarak Outlook'u çevrimiçi moda alın.
Adım 2: Antivirüs ve Güvenlik Duvarı Müdahalesi
Bazı antivirüs yazılımları (özellikle AVG, Avast, Norton gibi), "E-posta Koruması" veya "Posta Kalkanı" adlı özellikleriyle Outlook'un sunucuyla olan bağlantısını filtreler. Bu filtreleme işlemi bazen Gönder/Al işleminin takılmasına neden olabilir.- Antivirüs yazılımınızın ayarlarını açın.
- "E-posta Koruması", "Posta Kalkanı" veya "Outlook Eklentisi" gibi bir bölüm arayın.
- Bu özelliği geçici olarak devre dışı bırakın (tüm antivirüsü kapatmanız gerekmez, sadece e-posta taramasını).
- Outlook'u yeniden başlatın ve "Gönder/Al" işlemini tekrar deneyin. Sorun çözülürse, antivirüs yazılımınızı güncellemeniz veya bu ayarı kapalı tutmanız gerekebilir.
Adım 3: Sunucu Zaman Aşımlarını Artırın (Yavaş Bağlantılar İçin)
Özellikle otel Wi-Fi'ı, mobil hotspot veya yavaş bir internet bağlantısı kullanıyorsanız, Outlook sunucudan zamanında yanıt alamaz ve "zaman aşımı" (timeout) nedeniyle işlemi durdurabilir.- Outlook'ta Dosya > Hesap Ayarları > Hesap Ayarları... yolunu izleyin.
- Açılan pencerede e-posta hesabınızı (örn. adiniz@sirket.com) seçin ve "Değiştir..." butonuna tıklayın.
- Açılan POP/IMAP ayar penceresinde "Diğer Ayarlar..." butonuna tıklayın.
- "Gelişmiş" sekmesine gelin.
- Burada "Sunucu Zaman Aşımları" adlı bir kaydırma çubuğu göreceksiniz (Genellikle varsayılan 1 dakikadır).
- Bu çubuğu sağa doğru çekerek zaman aşımını 3 ila 5 dakika arasına yükseltin.
- "Tamam" ve "İleri" diyerek ayarları kaydedin ve Outlook'u yeniden başlatın.
Adım 4: Gönder/Al Ayar Dosyasını (SRS) Sıfırlamak
Outlook, hangi hesabın ne sıklıkta kontrol edileceği gibi Gönder/Al ayarlarını .srs uzantılı bir dosyada tutar. Bu ayar dosyası bozulursa, işlem başlamadan takılabilir.- Outlook'u tamamen kapatın.
- Windows Gezgini'ni (herhangi bir klasörü) açın ve adres çubuğuna %appdata%\Microsoft\Outlook yazıp Enter'a basın.
- Bu klasörün içinde, profil adınızı taşıyan (örn. Outlook.srs veya eposta@adres.srs) .srs uzantılı bir dosya göreceksiniz.
- Bu dosyaya sağ tıklayın ve adını değiştirerek Outlook.srs.old yapın (silmeyin, sadece adını değiştirin).
- Outlook'u yeniden başlattığınızda, bu ayar dosyasını varsayılan ayarlarla sıfırdan oluşturacaktır.
Adım 5: Yeni Bir Outlook Profili Oluşturmak
Eğer yukarıdaki tüm adımlar başarısız olursa, bu durum hesap ayarlarınızı veya şifrenizi tutan ana profilinizin bozulduğu anlamına gelir.- Outlook'u kapatın.
- Denetim Masası > Mail (Microsoft Outlook) bölümünü açın.
- "Profilleri Göster..." > "Ekle..." adımlarını izleyerek tamamen yeni bir profil oluşturun.
- Yeni profili kurduktan sonra "Her zaman bu profili kullan" seçeneğini yeni oluşturduğunuz profil olarak ayarlayın.