E-postalar Outlook Giden Kutusu'nda mı Takıldı? İşte Kesin Çözüm Adımları!
Outlook'ta "Gönder" dediğiniz e-postaların Giden Kutusu'nda (Outbox) beklemesi ve bir türlü karşı tarafa ulaşmaması, Gönder/Al işleminin de sürekli "Gönderiliyor (1/1)" adımında takılmasına yol açar. Bu sorun, genellikle gönderilmeye çalışılan e-postadaki bir hatadan (çok büyük ek, bozuk formatlama) veya Outlook'un sunucuyla iletişim kurmasını engelleyen bir ayardan (Çevrimdışı Mod, antivirüs) kaynaklanır. İşte Giden Kutusu'nu "boşaltmak" ve e-posta akışınızı normale döndürmek için izlemeniz gereken adımlar.Adım 1: "Çevrimdışı Çalış" Yöntemi ile Giden Kutusunu Boşaltma
Bu, Giden Kutusu'nda takılı kalan bir e-postayı silmenin veya taşımanın en etkili yoludur. Outlook, e-postayı sürekli göndermeye çalıştığı için onu "kilitler" ve silmenize izin vermez. Çevrimdışı mod, bu kilidi kaldırır.- Outlook'ta "Gönder/Al" sekmesine gelin.
- Sekmenin sağ tarafında bulunan "Çevrimdışı Çalış" (Work Offline) butonuna basın. Durum çubuğunda "Çevrimdışı Çalışılıyor" ifadesini göreceksiniz.
- Outlook'u tamamen kapatın ve birkaç saniye bekleyip yeniden açın.
- Sol menüden "Giden Kutusu" (Outbox) klasörüne gidin.
- Takılı kalan e-postayı şimdi rahatlıkla silebilirsiniz. Sağ tıklayıp "Sil" deyin.
- E-postayı sildikten sonra, "Gönder/Al" sekmesine dönüp "Çevrimdışı Çalış" butonuna tekrar basarak Outlook'u çevrimiçi moda alın.
Adım 2: E-postayı Silmek Yerine Düzenlemeyi Deneyin
Eğer takılan e-postayı silmek istemiyor, sadece göndermek istiyorsanız, sorun genellikle e-postanın "ek" (attachment) bölümündedir.- Yukarıdaki 1. Adım'daki gibi Outlook'u "Çevrimdışı Çalış" moduna alın.
- "Giden Kutusu" klasörüne gidin.
- Takılan e-postaya çift tıklayarak onu yeni bir pencerede açın.
- Sorunun kaynağı %99 ihtimalle eklediğiniz büyük bir dosyadır (Genellikle 25 MB üzeri). Bu eki veya ekleri e-postadan kaldırın.
- Eki kaldırdıktan sonra "Gönder" butonuna tekrar basın. E-posta Giden Kutusu'nda kalmaya devam edecektir (çünkü hala çevrimdışısınız).
- Outlook'u tekrar "Çevrimiçi" moda alın. E-posta, sorunlu eki olmadan bu kez başarıyla gönderilecektir.
Adım 3: Eklenti (Add-in) Çakışmalarını Kontrol Etme
Bazen Outlook eklentileri, özellikle antivirüs yazılımlarının "e-posta tarama" eklentileri, giden postayı "tararken" hata verebilir ve e-postanın Giden Kutusu'nda sıkışmasına neden olabilir.- Outlook'u kapatın.
- Windows + R tuşlarına basın, outlook.exe /safe yazın ve Enter'a basarak Outlook'u Güvenli Mod'da başlatın.
- Güvenli Mod'da, takılan e-postayı göndermeyi tekrar deneyin (veya yeni bir test e-postası gönderin).
- Eğer e-posta Güvenli Mod'da sorunsuz gidiyorsa, sorun kesinlikle bir eklentidir.
- Outlook'u normal başlatın, Dosya > Seçenekler > Eklentiler > COM Eklentileri > Git... yolunu izleyin ve özellikle antivirüs eklentisi başta olmak üzere tüm eklentileri devre dışı bırakıp sorunlu olanı bulana kadar tek tek etkinleştirin.
Adım 4: Bozuk Gönder/Al Ayar Dosyasını (SRS) Sıfırlama
Outlook'un Gönder/Al ayarlarını tutan .srs dosyası bozulmuş olabilir. Bu dosyanın bozulması, özellikle gönderme işlemini kilitleyebilir.- Outlook'u tamamen kapatın.
- Windows Gezgini adres çubuğuna %appdata%\Microsoft\Outlook yazıp Enter'a basın.
- Bu klasörde .srs uzantılı dosyayı (örn. Outlook.srs) bulun.
- Bu dosyanın adını Outlook.srs.old olarak değiştirin.
- Outlook'u yeniden başlattığınızda, bu ayar dosyası sıfırdan oluşturulacak ve muhtemel bir kilitlenme çözülecektir.