Neler yeni

KFN NVIDIA GeForce RTX 5090 Üretimi Durdu Mu? Söylentiler

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

KFN Haberleri: NVIDIA GeForce RTX 5090 Üretimi Durdu Mu? Sektörü Sarsan İddialar ve Fiyatlara Olası Etkileri​

NVIDIA'nın merakla beklenen yeni nesil amiral gemisi GeForce RTX 5090 hakkında teknoloji kulislerini sarsan şok edici bir iddia ortaya atıldı: Üretim, daha başlamadan durdurulmuş olabilir. Bu söylenti, lansman bekleyen milyonlarca oyuncu ve içerik üreticisi arasında büyük bir paniğe yol açarken, mevcut RTX 40 serisi ekran kartı fiyatları üzerinde de spekülasyonlara neden oldu. Peki, bu iddiaların kaynağı nedir? NVIDIA, en güçlü tüketici kartını yapay zeka devrimine kurban etmiş olabilir mi? Bu makalede, RTX 5090 üretiminin durduğu iddialarının ardındaki gerçekleri, olası nedenleri ve bu durumun hem oyuncular hem de sektör için ne anlama geldiğini detaylıca inceliyoruz.

KFNHaberleri.png

Söylentilerin Kaynağı: Tedarik Zinciri ve Yapay Zeka Önceliği​

Bu iddialar, genellikle güvenilir sızıntılarıyla bilinen Uzak Doğulu tedarik zinciri kaynaklarına ve donanım forumlarına dayanıyor. Söylentinin ana ekseni, NVIDIA'nın üretim kapasitesini tüketici (oyuncu) pazarından, çok daha kârlı olan kurumsal yapay zeka (AI) pazarına kaydırdığı yönünde.

NVIDIA'nın H100, H200 ve en yeni Blackwell B200 gibi yapay zeka hızlandırıcılarına olan talep, şirketin tüm üretim bantlarını zorluyor. Bu çipler, RTX 5090 gibi oyun kartlarından on kat daha yüksek fiyatlara satılıyor ve kâr marjları kıyaslanamayacak kadar yüksek. İddiaya göre NVIDIA, TSMC'deki 3nm/4nm üretim hatlarını, oyuncular için GB202 (RTX 5090) çipi yerine, yapay zeka için B100/B200 çiplerine ayırmayı tercih etti.

"Üretim Durdu" Değil, "Stratejik Gecikme" mi?​

Pek çok analist, "üretim durdu" ifadesinin abartılı olduğunu, ancak ortada ciddi bir "stratejik gecikme" veya "düşük önceliklendirme" durumu olduğunu belirtiyor. NVIDIA, RTX 5090'ı piyasaya sürmek için acele etmiyor olabilir. Bunun birkaç mantıklı nedeni var:
  • Pazar Hakimiyeti: AMD'nin RDNA 4 mimarisiyle henüz RTX 4090'ı performans olarak geçebilecek bir rakip sunamamış olması, NVIDIA'nın elini rahatlatıyor. Acele etmeleri için rekabetçi bir baskı bulunmuyor.
  • Stok Yönetimi: RTX 40 serisi stokları hala raflarda. Yeni bir amiral gemisi çıkarmak, RTX 4090 ve 4080 Super gibi yüksek kârlı kartların satışlarını olumsuz etkileyebilir.
  • Yapay Zeka Kârlılığı: En önemli faktör bu. Yapay zeka pazarındaki talep patlaması, NVIDIA'nın her bir silikon levhasından (wafer) elde edeceği geliri maksimize etme stratejisini değiştirdi. Öncelik artık oyuncularda değil.

Blackwell Mimarisi: Oyun ve Yapay Zeka Aynı Çatı Altında​

RTX 50 serisinin "Blackwell" mimarisini kullanması bekleniyor. Bu mimari, hem oyun (GeForce) hem de yapay zeka (Tesla/Datacenter) çiplerine güç verecek şekilde tasarlandı. Bu durum, iki pazarın aynı üretim kaynakları için rekabet ettiği anlamına geliyor. Yapay zeka sunucuları için üretilen devasa GB200 çipleri, birden fazla GB202 (5090) çipinin kaplayacağı alana ve kaynağa ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle NVIDIA, sınırlı kaynaklarını daha pahalıya satabildiği yere yönlendiriyor.

Oyuncular ve Fiyatlar Nasıl Etkilenecek?​

Eğer bu söylentiler doğruysa, oyuncular için kısa vadede olumsuz bir tablo ortaya çıkıyor.
  • Geciken Lansman: RTX 5090'ın 2024 sonunda beklenen lansmanı, 2025'in ortalarına veya sonrasına sarkabilir.
  • Kıtlık ve Karaborsa: Lansman gerçekleşse bile, üretim adetlerinin çok düşük olması beklenir. Bu durum, kartın anında tükenmesine ve karaborsacıların (scalpers) devreye girerek fiyatları astronomik seviyelere çıkarmasına neden olacaktır.
  • Mevcut Kart Fiyatları: RTX 5090'ın gecikmesi veya sınırlı sayıda gelmesi, en güçlü kartı isteyenlerin RTX 4090'a yönelmesine neden olacak. Bu durum, RTX 4090'ın fiyatlarının düşmek yerine sabit kalmasına veya "ikinci el" piyasasında yeniden yükselmesine yol açabilir.
NVIDIA'nın GeForce RTX 5090 üretimini durdurma kararı alması pek olası görünmese de, yapay zeka çiplerine öncelik vererek tüketici lansmanını ciddi şekilde geciktirmesi veya sınırlaması son derece muhtemel bir senaryo. Oyuncular, ne yazık ki yapay zeka devriminin ortasında, NVIDIA için ikinci öncelik haline gelmiş durumda. Bu durumun, şirketin "Gamer First" (Önce Oyuncu) imajına nasıl zarar vereceği ise merak konusu. Sizce NVIDIA, yapay zeka kârları uğruna oyuncu kitlesini feda mı ediyor? RTX 5090'ın gecikmesi, sizin ekran kartı yükseltme planlarınızı nasıl etkiler? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)