Neler yeni

Mobil Takvim Widget'ı Güncellenmiyor mu? Çözümü!

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

Mobil Takvim Widget'ı Neden Donuyor? Güncellenmeme Sorunu ve Kesin Çözüm Yolları!​

Telefonunuzun ana ekranına bakıyorsunuz, ancak takvim widget'ınız hala dünkü tarihi veya geçen haftanın randevularını gösteriyor. Ana takvim uygulamasını (Google Takvim, Outlook, vb.) açtığınızda ise her şeyin güncel olduğunu fark ediyorsunuz. Bu durum, "widget senkronizasyon" sorunu olarak bilinir ve genellikle widget'ın arka planda çalışmasını sağlayan hizmetin işletim sistemi tarafından "uyutulmasından" kaynaklanır. Bu rehberde, ana ekranınızdaki takvim widget'ının neden güncellenmediğini ve bu sorunu nasıl kalıcı olarak çözeceğinizi adım adım inceliyoruz.

outlook.jpg

Sorunun Kaynağı: Widget Neden Donar?​

Widget'lar, bir uygulamanın minyatür, ana ekranda çalışan versiyonlarıdır. Düzgün çalışmaları için arka planda periyodik olarak veri çekmeleri (senkronize olmaları) gerekir. Ancak bu arka plan işlemi, telefonunuzun pilini tüketir. Özellikle Android işletim sistemleri (Samsung, Xiaomi vb.), pil ömrünü korumak için bu hizmetleri agresif bir şekilde kısıtlar.

Sorunun başlıca nedenleri şunlardır:

1. Pil Optimizasyonu (En Yaygın Neden): İşletim sistemi, pil tasarrufu için takvim uygulamasının arka planda çalışmasını (ve dolayısıyla widget'ı güncellemesini) engeller.
  2. Arka Plan Veri Kısıtlaması: "Veri Tasarrufu" modu açıksa veya uygulamanın arka planda mobil veri kullanma izni yoksa, widget yalnızca Wi-Fi'ye bağlıyken güncellenir (veya hiç güncellenmez).
  3. Bozuk Widget Verisi: Bazen widget'ın kendisi "kilitlenir" ve basit bir yeniden başlatma gerektirir.
  4. Ana Uygulama Senkronizasyon Sorunu: Bazen sorun widget'da değil, ana takvim uygulamasının kendisinin sunucudan veri çekememesi (arka plan senkronizasyon hatası) olabilir.

Çözüm 1: Pil Optimizasyonunu "Kısıtlanmamış" Yapmak (Kritik Adım)​

Bu, sorunun %90'ını çözen en önemli adımdır. İşletim sistemine, bu uygulamanın widget'ının önemli olduğunu ve onu uyutmamasını söylemeniz gerekir.

1. Ayarlar > Uygulamalar > [İlgili Takvim Uygulaması] (örn: Google Takvim, Outlook, Samsung Takvim) menüsüne gidin.
  2. "Pil" (veya Pil Kullanımı) seçeneğine dokunun.
  3. Karşınıza çıkan ekranda (markaya göre değişir) "Kısıtlanmamış" (Unrestricted) veya "Optimize Etme" (Not Optimized) seçeneğini seçin. (Varsayılan ayar genellikle "Optimize Edilmiş"tir).
  4. Samsung Cihazlar İçin: Ayarlar > Pil ve cihaz bakımı > Pil > Arka plan kullanım sınırları menüsüne gidin. İlgili uygulamanın "Derin Uyku" veya "Uyku" listelerinde olmadığından emin olun.

Çözüm 2: Widget'ı Kaldırıp Yeniden Eklemek (Basit Çözüm)​

Bazen sorunun çözümü, takılan widget hizmetini yeniden başlatmaktır.

1. Ana ekranınızdaki takvim widget'ının üzerine basılı tutun.
  2. "Kaldır" (Remove) seçeneğini seçin.
  3. Ana ekranda boş bir yere tekrar basılı tutun ve "Widget'lar" (veya Araçlar) menüsünü açın.
  4. Takvim uygulamanızın widget'ını bulun ve ana ekranınıza yeniden sürükleyin.
  5. Telefonu yeniden başlatmak da bu adımla birlikte genellikle önbelleği temizler ve sorunu çözer.

Çözüm 3: Arka Plan Veri İzinlerini Kontrol Etme​

Eğer widget'ınız sadece mobil verideyken güncellenmiyorsa, bu ayarları kontrol edin:

1. Ayarlar > Uygulamalar > [İlgili Takvim Uygulaması] > Mobil Veri (veya Veri Kullanımı) menüsüne gidin.
  2. "Arka plan verisine izin ver" (veya "Arka plan veri kullanımı") seçeneğinin AÇIK olduğundan emin olun.
  3. Ayrıca, telefonunuzun genel Veri Tasarrufu modunun kapalı olduğundan veya bu uygulamanın veri tasarrufundan muaf tutulduğundan emin olun.

Çözüm 4: Ana Uygulamanın Senkronizasyonunu Kontrol Etme​

Eğer widget'ı yeniden eklemek ve pil ayarlarını değiştirmek işe yaramadıysa, sorun ana uygulamanın kendisinde olabilir.
  1. Ana Takvim uygulamasını (Outlook, Google Takvim vb.) açın.
  2. Uygulamanın içindeki takvim güncel mi? Eğer bilgisayarınızdan eklediğiniz bir randevu, uygulamayı açtığınızda hala görünmüyorsa, "Mobil Uygulama Arka Planda Senkronize Olmuyor" sorununu yaşıyorsunuz demektir.
  3. Bu durumda, sorunun çözümü yine Çözüm 1'deki pil optimizasyon ayarlarını yapmak ve Ayarlar > Hesaplar menüsünden ilgili hesabın (Google, Exchange) "Takvim" senkronizasyonunun açık olduğundan emin olmaktır.
Sizin takvim widget'ınızın donma sorunu genellikle hangi ayardan kaynaklanıyor; pil optimizasyonu mu, yoksa widget'ı yeniden başlatmak yeterli oluyor mu?

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri