Detaylı Rehber: MEMORY_MANAGEMENT Mavi Ekran Hatası (DUR Kodu: 0x0000001A)
MEMORY_MANAGEMENT hatası (genellikle 0x0000001A DUR Kodu ile birlikte görülür), Windows işletim sisteminin bellek (RAM) yönetim mekanizmalarında kritik ve kurtarılamaz bir hatayla karşılaştığını gösterir.Bu, Windows'un hangi verinin fiziksel RAM'de, hangisinin sanal bellekte (disk üzerindeki Paging File) olduğunu takip etme, programlara bellek atama veya bellekten veri okuma/yazma işlemlerinde temel bir çöküş yaşadığı anlamına gelir. Bu hata, sistem kararlılığı için doğrudan bir tehdit oluşturduğundan, veri bozulmasını önlemek için sistem anında durdurulur (Mavi Ekran).
Bu Hatanın Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Bu hatanın kaynağını bulmak bazen zor olabilir, ancak nedenler genellikle şu kategorilerde toplanır:- Arızalı RAM (Fiziksel Bellek): Bu, en yaygın nedendir. RAM modüllerinizden bir veya daha fazlasında fiziksel bir arıza (bozuk bellek hücreleri) olabilir. Bu durumda, Windows bu bozuk hücreye veri yazmaya veya okumaya çalıştığında çökme yaşanır.
- Uyumsuz veya Bozuk Donanım Sürücüleri: Sürücüler, işletim sistemi çekirdeği (Kernel-Mode) ile donanım arasında köprü görevi görür. Hatalı bir sürücü (özellikle Ekran Kartı, Ağ veya Depolama sürücüleri), bellekteki kendisine ait olmayan alanları bozabilir veya bellek yönetimi kurallarını ihlal edebilir.
- Bozuk Sistem Dosyaları: Windows'un kendi bellek yönetimi bileşenleri veya ilişkili sistem dosyaları bozulmuş olabilir.
- Disk (HDD/SSD) Hataları: Windows, fiziksel RAM dolduğunda "sanal bellek" olarak disk üzerinde
pagefile.sysadında bir dosya kullanır. Eğer diskte bozuk sektörler (bad sector) varsa veya disk arızalanıyorsa, bu sanal bellek dosyası bozulabilir veMEMORY_MANAGEMENThatasına yol açabilir. - Eski veya Hatalı BIOS/UEFI: Anakartınızın BIOS veya UEFI yazılımı eskiyse veya hatalı ayarlanmışsa (özellikle RAM zamanlamaları veya voltaj ayarlarıyla ilgili), bellek kararsızlığına neden olabilir.
- Kötü Amaçlı Yazılımlar: Nadir de olsa, sistemin derinliklerine sızan bazı kötü amaçlı yazılımlar çekirdek belleğini bozarak bu tür hataları tetikleyebilir.
- RAM Uyumsuzluğu: Özellikle birden fazla farklı marka/model/hızda RAM modülü kullanıyorsanız, bu modüller birbiriyle tam uyumlu çalışmayarak kararsızlığa neden olabilir.
Detaylı Çözüm Adımları
Bu hatayı çözmek için sistematik bir yaklaşım gerekir.Adım 1: Bellek (RAM) Testi Yapın (En Önemli Adım)
İlk şüpheli her zaman RAM olduğu için ilk olarak bellek testi yapılmalıdır.- Başlat menüsünü açın.
- "Windows Bellek Tanılama" (veya
mdsched.exe) yazın ve aracı çalıştırın. - "Şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle" seçeneğini seçin.
- Bilgisayarınız yeniden başlayacak ve kapsamlı bir bellek testi yapacaktır. Bu işlem 15-30 dakika veya daha uzun sürebilir.
- Test bittikten sonra Windows normal şekilde başlar ve oturum açtığınızda test sonuçlarını bir bildirim olarak gösterir.
- Not: Eğer Windows Bellek Tanılama bir hata bulamazsa, daha kapsamlı bir test için MemTest86 gibi üçüncü parti bir aracı USB bellek üzerinden çalıştırmanız şiddetle tavsiye edilir.
Adım 2: Sistem Dosyalarını Onarın (SFC ve DISM)
Bozulmuş olabilecek Windows dosyalarını onarmak için:- Başlat menüsüne "
cmd" yazın, Komut İstemi'ne sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır'ı seçin. sfc /scannowyazın veEnter'a basın. Taramanın bitmesini bekleyin.- Tarama bitince,
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealthyazın veEnter'a basın. - İşlemler bittiğinde bilgisayarı yeniden başlatın.
Adım 3: Donanım Sürücülerini Güncelleyin (veya Geri Alın)
Eğer hata belirli bir işlemden sonra (örn. oyun açarken) oluşuyorsa, sürücülerden şüphelenilmelidir.- Ekran Kartı Sürücüleri (NVIDIA/AMD/Intel): Üreticinin web sitesinden en güncel sürücüyü indirip "Temiz Kurulum" (Clean Installation) seçeneği ile kurun.
- Anakart Yonga Seti (Chipset) Sürücüleri: Anakart üreticinizin (MSI, ASUS, Gigabyte vb.) veya yonga seti üreticinizin (Intel/AMD) sitesinden en güncel yonga seti sürücülerini kurun.
- Geri Alma: Eğer hata yeni bir sürücü güncellemesinden sonra başladıysa, Aygıt Yöneticisi'ne gidin, ilgili donanıma (örn. Ekran Kartı) sağ tıklayın, Özellikler > Sürücü sekmesine gidin ve "Sürücüye Geri Dön" seçeneğini kullanın.
Adım 4: Disk Hatalarını Kontrol Edin (Check Disk)
Sanal bellek dosyasının bulunduğu diski kontrol edin.- Yine Yönetici olarak bir Komut İstemi açın.
chkdsk C: /f /ryazın veEnter'a basın. (C: sistem sürücünüzün harfidir).- Diskin kullanımda olduğunu ve yeniden başlatma zamanlaması isteyip istemediğinizi sorarsa,
E(Evet) yazıpEnter'a basın. - Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda disk taraması başlayacaktır. Bu işlem uzun sürebilir.
Adım 5: BIOS/UEFI Güncellemesi (İleri Düzey)
Anakartınızın BIOS/UEFI yazılımının güncel olduğundan emin olun. Anakart üreticinizin web sitesindeki destek bölümünden modelinize uygun en son BIOS sürümünü kontrol edin.Uyarı: BIOS güncellemesi riskli bir işlemdir. Talimatları çok dikkatli okumanız gerekir. Hatalı bir güncelleme anakartınıza kalıcı zarar verebilir.
Adım 6: Fiziksel RAM Kontrolü
Eğer yukarıdaki yazılımsal adımlar işe yaramazsa ve RAM testleri belirsizse:- Bilgisayarınızı kapatın ve gücünü kesin.
- RAM modüllerini kasadan dikkatlice çıkarın.
- Kuru bir bezle veya izopropil alkollü bir bezle RAM'lerin altın renkli bağlantı pinlerini nazikçe temizleyin.
- RAM slotlarının içini basınçlı hava ile temizleyin.
- RAM'leri slotlarına tam oturduklarından emin olarak (genellikle bir "tık" sesi duyulur) geri takın.
- Eğer birden fazla RAM modülünüz varsa, hatanın devam edip etmediğini görmek için bilgisayarı sadece tek bir RAM modülü ile çalıştırmayı deneyin. Hata kesilirse, çıkardığınız modül muhtemelen arızalıdır.