Neler yeni

macOS "Yasak İşareti" Hatası: Açılmama Sorunu

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

macOS "Yasak İşareti" (Daire İçinde Çizgi) İle Açılma Sorunu: Nedenleri ve Adım Adım Kesin Çözüm Yolları Kılavuzu.​

Mac bilgisayarınızı açtığınızda elma logosu yerine, daire içinde bir çizgi (yasak işareti) ile karşılaşmak, sisteminizin açılmayacağını gösteren en net ve en sinir bozucu hatalardan biridir. Bu sembol, "yanıp sönen soru işaretli klasör" (diskin bulunamadığı) hatasından farklıdır; burada Mac, başlangıç diskini (macOS'in kurulu olduğu yer) bulmuştur ancak bu diskteki işletim sistemini (macOS) çalıştıramamaktadır. Bu durum, genellikle kritik sistem dosyalarının bozulması, başarısız bir güncelleme veya donanım ile yazılım arasındaki ciddi bir uyumsuzluktan kaynaklanır. Bu makalede, bu "yasak işareti" hatasının nedenlerini ve Mac'inizi kurtarmak için atmanız gereken adımları detaylıca inceleyeceğiz.

windows Sorunları.jpg

1. "Yasak İşareti" Hatasının Temel Nedenleri​

Bu hata, Mac'inizin "Bunu nasıl çalıştıracağımı bilmiyorum" demesidir. Bunun başlıca sebepleri şunlardır:

• Başarısız macOS Güncellemesi veya Yükseltmesi:
    • Sorun: macOS'i yeni bir sürüme (örn. Sonoma'dan Sequoia'ya) yükseltirken işlemin yarıda kesilmesi veya bir güvenlik güncellemesinin hatalı yüklenmesi.
    • Etki: Sistem, yeni sürümün kritik dosyalarını bulamaz veya eski dosyalarla çakışır, bu da önyükleme (boot) işlemini kilitler.
  • Bozuk Sistem Dosyaları:
    • Sorun: İşletim sisteminin çalışması için gereken temel dosyaların (kernel dosyaları veya kext'ler) bozulması. Bu, ani güç kesintileri veya yazılımsal hatalar sonucu olabilir.
    • Etki: Mac, "Güvenli" bir şekilde başlatılamayacağı için önyüklemeyi reddeder.
  • Uyumsuz Donanım veya Sürücüler (Nadiren):
    • Sorun: Özellikle RAM veya SSD gibi bileşenleri manuel olarak yükselttiyseniz ve bu parçalar Mac modelinizle tam uyumlu değilse bu hata alınabilir.
    • Etki: Donanım, işletim sisteminin çekirdeğiyle iletişim kuramaz.
  • Disk Bütünlüğünün Bozulması (APFS Sorunları):
    • Sorun: macOS'in kurulu olduğu APFS (Apple File System) disk yapısında ciddi mantıksal hatalar veya bozulmalar meydana gelmesi.

2. Acil Müdahale: Güvenli Mod (Safe Boot)​

Eğer sorun üçüncü parti bir yazılımdan (örn. uyumsuz bir antivirüs veya sürücü) kaynaklanıyorsa, Güvenli Mod bunu atlatmanıza yardımcı olabilir.

• Yöntem (Apple Silicon Mac'ler - M1, M2, M3):
    1. Mac'iniz kapanana kadar güç düğmesine basılı tutun.
    2. Tekrar açmak için güç düğmesine basın ve "Başlangıç Seçenekleri Yükleniyor" yazısını görene kadar basılı tutun.
    3. Başlangıç diskinizi (Macintosh HD) seçin, ardından klavyedeki Shift tuşuna basılı tutun ve "Güvenli Mod'da Sürdür" seçeneğine tıklayın.
  • Yöntem (Intel Mac'ler):
    1. Mac'inizi yeniden başlatın ve açılış sesini duyar duymaz Shift tuşuna basın.
    2. Apple logosunu görene kadar basılı tutun.
Güvenli Mod açılırsa, bu moddayken macOS Güncelleme'yi çalıştırmayı deneyin veya son yüklediğiniz şüpheli yazılımları kaldırın.

3. Ana Çözüm: macOS Kurtarma Modu (Recovery Mode)​

"Yasak işareti" hatasının çözümü için neredeyse her zaman macOS Kurtarma Modu'na girmek gerekir.

• Kurtarma Moduna Giriş (Apple Silicon): Mac kapalıyken, "Başlangıç Seçenekleri Yükleniyor" yazısı çıkana kadar güç düğmesine basılı tutun. Ardından Seçenekler'e (dişli simgesi) tıklayın.
  • Kurtarma Moduna Giriş (Intel): Mac'i yeniden başlatın ve Command (⌘) + R tuşlarına basın.
Kurtarma Modu'na ulaştığınızda karşınıza "macOS İzlenceleri" penceresi çıkar.

4. Adım: Disk İzlencesi ile Diski Onarma (İlk Yardım)​

Hatanın kaynağı disk bozulması olabilir.

1. macOS İzlenceleri penceresinde "Disk İzlencesi" (Disk Utility) seçeneğini açın.
  2. Sol üstteki Görünüm > Tüm Aygıtları Göster seçeneğini seçin.
  3. Listede en üstte yer alan ana diskinizi (örn. "Apple SSD...") seçin ve araç çubuğundaki "İlk Yardım" (First Aid) düğmesine basın ve çalıştırın.
  4. İşlem bittikten sonra, "Macintosh HD - Data" veya "Macintosh HD" adlı birim (volume) için de İlk Yardım'ı çalıştırın.
  5. Onarım başarılı olursa, Mac'inizi yeniden başlatmayı deneyin.

5. Adım: macOS'i Yeniden Yükleme (Veri Kaybı Olmadan)​

Eğer İlk Yardım sorunu çözmezse, "yasak işareti"nin en güçlü çözümü budur. Bu işlem, bozuk olan sistem dosyalarını sağlıklı olanlarla değiştirir.

1. macOS Kurtarma Modu'na (Adım 3) geri dönün.
  2. Ana menüden "macOS [Sürüm Adı] Yeniden Yükle" (Reinstall macOS) seçeneğini seçin.
  3. İleri'ye tıklayın ve işletim sisteminin kurulu olduğu "Macintosh HD" diskini seçin.
Önemli Not: "Yeniden Yükleme" işlemi, kişisel dosyalarınızı, uygulamalarınızı veya ayarlarınızı silmez. Sadece çekirdek macOS dosyalarının üzerine yazar. Bu, genellikle "yasak işareti" sorununu çözer.

6. Son Çare: Temiz Kurulum (Diski Silme)​

Eğer "macOS'i Yeniden Yükle" işlemi başarısız olursa veya diskteki bozulma onarılamaz düzeydeyse, tek çare diski silip sıfırdan kurulum yapmaktır. Bu işlem tüm verilerinizi kalıcı olarak silecektir.
  1. Kurtarma Modu'nda Disk İzlencesi'ni açın.
  2. Ana diskinizi seçin ve "Sil" (Erase) düğmesine basın. (Biçim: APFS, Şema: GUID olmalıdır).
  3. Silme işlemi bittikten sonra Disk İzlencesi'nden çıkın ve "macOS'i Yeniden Yükle" seçeneği ile temiz kurulumu başlatın.
Mac'inizde "yasak işareti" hatasıyla karşılaştınız mı? Sorununuz başarısız bir güncellemeden mi kaynaklandı, yoksa disk bozulmasından mı? Kurtarma Modu'ndaki "macOS'i Yeniden Yükle" seçeneği verilerinizi kaybetmeden sorununuzu çözebildi mi? Deneyimlerinizi bizimle paylaşın!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)

KFN Haberleri