Neler yeni

Laptop Bataryası Şarj Olmuyor: Yazılım, Donanım ve Adaptör Sorunları

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

Laptop Bataryası Şarj Olmuyor: Sürücü, Bağlantı Noktası ve Pil Sağlığı Kaynaklı Sorunların Kapsamlı Çözüm Rehberi​

Dizüstü bilgisayarınızın pilinin şarj olmamasının ardındaki yazılımsal hatalar, fiziksel donanım arızaları ve pil ömrüyle ilgili kritik ipuçları ve çözüm adımları.

Dizüstü bilgisayar bataryasının şarj olmaması, taşınabilirliği tamamen ortadan kaldıran ve kullanıcıyı sürekli prize bağımlı hale getiren yaygın ve can sıkıcı bir sorundur. Bu sorun genellikle üç ana kategoride incelenir: Yazılımsal (sürücüler, BIOS ayarları), Donanımsal (adaptör, kablo, bağlantı noktası, pil) ve Fiziksel (aşırı ısınma, pil ömrü). Şarj sorunlarının doğru tespiti için adım adım sistematik bir inceleme yapılması gerekir.

bilgisayar yazılım.jpg

Şarj Sorunlarının Olası Nedenleri​

1. Adaptör ve Kablo Arızaları (En Yaygın): Adaptörün kendisinin arızalanması, kabloda kopukluk olması veya fişin hasar görmesi en sık rastlanan durumdur.
  2. Batarya Sürücü Hatası: İşletim sistemindeki batarya yönetim sürücülerinin (Microsoft ACPI Uyumlu Kontrol Metodu Pili) bozulması veya çakışması, sistemin pil durumunu doğru okuyamamasına veya şarjı başlatamamasına neden olur.
  3. Aşırı Isınma: Modern bataryalar, termal hasarı önlemek için çok yüksek sıcaklıklarda (genellikle 50°C'nin üzerinde) şarj işlemini durduran yerleşik koruma devrelerine sahiptir.
  4. BIOS/UEFI Ayarları: Bazı BIOS/UEFI ayarları, pil ömrünü uzatmak amacıyla şarjı belirli bir yüzdede (örneğin %60 veya %80) durduracak şekilde yapılandırılmış olabilir.
  5. Batarya Ömrünün Sona Ermesi: Her bataryanın belirli bir şarj döngüsü limiti vardır. Bu limit aşıldığında batarya kapasitesi düşer ve şarj kabul etme yeteneği kaybolabilir.

Adım Adım Sorun Giderme ve Çözüm​

1. Fiziksel Kontroller ve Adaptör Testi:
    • Adaptör kablosunu ve laptopa giren ucu (DC Jack) görsel olarak inceleyin; bükülme, kırılma veya yanık izi var mı kontrol edin.
    • Mümkünse, aynı voltaj ve watt değerlerine sahip bilinen çalışan başka bir adaptörle şarj etmeyi deneyin. Eğer şarj oluyorsa sorun adaptörünüzdedir.
    • Laptopu kapatın, bataryayı çıkarın (mümkünse) ve sadece adaptörle çalıştırmayı deneyin. Eğer çalışıyorsa sorun bataryadadır, çalışmıyorsa adaptör veya laptopun içindeki şarj devresindedir.
  2. Yazılımsal Sürücü Sıfırlaması:
    • Aygıt Yöneticisi'ni açın.
    • "Bataryalar" kategorisini genişletin.
    • "Microsoft ACPI Uyumlu Kontrol Metodu Pili"ni sağ tıklayıp Kaldır'ı seçin (Sürücü yazılımını sil kutucuğunu işaretlemeyin).
    • Bilgisayarı yeniden başlatın. Windows, sürücüyü otomatik olarak yeniden yükleyecektir. Bu işlem, hatalı okuma verilerini sıfırlayabilir.
  3. BIOS/UEFI ve Güç Yönetimi Ayarları:
    • BIOS/UEFI ayarlarına girerek (Genellikle F2 veya DEL tuşu) "Pil Sağlığı Yönetimi" (Battery Health Management) veya "Şarj Optimizasyonu" (Charging Optimization) gibi ayarları kontrol edin ve varsayılana sıfırlayın.
    • Bazı üreticilerde bu ayarlar, Windows içindeki kendi güç yönetimi yazılımlarında (örneğin, Dell Power Manager, Lenovo Vantage) bulunur. Bu yazılımları kontrol edin.
  4. Pil Sağlığını Kontrol Edin:
    • Windows'ta Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak çalıştırın.
    • powercfg /batteryreport komutunu yazın ve Enter tuşuna basın.
    • Bu komut, bir HTML dosyası oluşturur. Dosyayı açarak "Design Capacity" (Tasarım Kapasitesi) ve "Full Charge Capacity" (Tam Şarj Kapasitesi) değerlerini karşılaştırın. Aradaki büyük farklar, pil ömrünün sona erdiğini ve değiştirilmesi gerektiğini gösterir.
Laptopunuzun adaptör ışığı yanıyor mu, yoksa hiç tepki vermiyor mu? Bu detay, sorunun adaptörde mi yoksa bilgisayarın içinde mi olduğunu anlamamıza yardımcı olur!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)

KFN Haberleri