iPhone 11'de Ses Kısma Sorunu mu Yaşıyorsunuz? İşte Çözüm Rehberi
iPhone 11, hala birçok kullanıcının severek kullandığı bir model olmasına rağmen, zamanla bazı kronik sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Bu sorunların en yaygınlarından biri de ses kısma düğmesinin takılması, zor basması veya hiç çalışmamasıdır. Medya sesini ayarlamaya veya telefonu sessize almaya çalışırken düğmenin tepki vermemesi oldukça can sıkıcı bir durum olabilir.Bu rehberde, iPhone 11'inizdeki ses kısma sorununun olası nedenlerini ve bu sorunu çözmek için hem yazılımsal hem de donanımsal olarak neler yapabileceğinizi adım adım anlatacağız.
Sorunun Kaynağı: Yazılım mı, Donanım mı?
Ses kısma düğmenizin çalışmamasının iki ana nedeni olabilir:- Yazılımsal Sorunlar: iOS işletim sistemindeki geçici bir hata, bir uygulamanın çakışması veya yanlış bir ayar, düğmenin işlevini geçici olarak bozabilir. Genellikle bu tür sorunları çözmek daha kolaydır.
- Donanımsal Sorunlar: Düğmenin fiziksel olarak hasar görmesi, içine toz veya kir sıkışması, sıvı teması veya iç bağlantılarında bir kopukluk olması gibi nedenler donanımsal arızalardır ve genellikle profesyonel müdahale gerektirir.
Adım Adım Çözüm Yolları
1. iPhone'u Yeniden Başlatın
Herhangi bir yazılımsal sorunda denenecek ilk ve en basit yöntem budur. Cihazı yeniden başlatmak, arka plandaki geçici hataları temizleyerek sorunu çözebilir.2. Kılıfı Çıkarıp Düğmeyi Temizleyin
Bazen sorun, sandığınızdan daha basit olabilir.- Telefon kılıfınızı çıkarın. Kılıf, düğmenin hareketini engelliyor veya tam basmasına izin vermiyor olabilir.
- Düğmenin etrafını dikkatlice temizleyin. Yumuşak, kuru bir diş fırçası veya mikrofiber bez kullanarak düğmenin kenarlarında birikmiş olabilecek toz ve kirleri nazikçe temizleyin.
3. Sesi Denetim Merkezi'nden Ayarlamayı Deneyin
Bu adım, sorunun donanımsal mı yoksa yazılımsal mı olduğunu anlamanıza yardımcı olur.- Ekranın sağ üst köşesinden aşağı kaydırarak Denetim Merkezi'ni açın.
- Hoparlör simgesinin bulunduğu ses kaydırıcısını kullanarak sesi kısıp açmayı deneyin.
4. Yazılım Güncellemelerini Kontrol Edin
Cihazınızın güncel olmaması, bilinen hataların devam etmesine neden olabilir.- Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme yolunu izleyin.
- Eğer mevcut bir güncelleme varsa, indirip yükleyin.
5. Tüm Ayarları Sıfırlayın (Veri Kaybı Olmaz)
Bu işlem, telefonunuzdaki ayarları fabrika varsayılanlarına döndürür ancak fotoğraflarınızı, uygulamalarınızı veya kişilerinizi silmez. Yanlış yapılandırılmış bir ayarın soruna neden olma ihtimaline karşı etkili bir yöntemdir.- Ayarlar > Genel > iPhone'u Aktar veya Sıfırla menüsüne gidin.
- Sıfırla seçeneğine dokunun.
- Tüm Ayarları Sıfırla'yı seçin ve parolanızı girerek işlemi onaylayın.
Donanımsal Sorunlar ve Geçici Çözümler
Yukarıdaki adımların hiçbiri işe yaramadıysa ve sesi Denetim Merkezi'nden ayarlayabiliyorsanız, sorun büyük olasılıkla donanımsaldır. Bu durumda en doğru çözüm, yetkili bir teknik servise başvurmaktır.Ancak servise gidene kadar telefonu kullanmaya devam etmeniz için harika bir geçici çözüm var: AssistiveTouch.
Geçici Çözüm: AssistiveTouch'ı Kullanma
AssistiveTouch, ekranınıza sanal bir ana ekran düğmesi ekler ve bu düğme üzerinden ses ayarı dahil birçok işlemi yapmanızı sağlar.- Ayarlar > Erişilebilirlik > Dokunma yolunu izleyin.
- En üstteki AssistiveTouch menüsüne girin ve özelliği aktif hale getirin.
- Ekranınızda beliren sanal düğmeye (genellikle gri bir daire) dokunun.
- Açılan menüden Aygıt'ı seçin.
- Burada Sesi Kıs ve Sesi Aç seçeneklerini göreceksiniz. Bu sanal düğmeleri kullanarak fiziksel düğmeniz çalışmasa bile ses seviyesini kolayca kontrol edebilirsiniz.