iOS 18 Denetim Merkezi: Eskisine Geri Dönmek Mümkün mü?
iOS 18, getirdiği radikal kişiselleştirme özellikleriyle iPhone deneyimini baştan aşağı değiştirdi. Bu değişikliklerin en belirgin olduğu yerlerden biri de şüphesiz ki tamamen yeniden tasarlanan Denetim Merkezi oldu. Artık çoklu sayfalara, yeniden boyutlandırılabilir kontrollere ve üçüncü parti uygulama entegrasyonlarına olanak tanıyan bu yeni yapı, birçok kullanıcı tarafından heyecanla karşılansa da, bazı kullanıcılar iOS 17'nin basit ve tek sayfalık düzenini özlüyor.Peki, bu yeni ve güçlü Denetim Merkezi'ni beğenmediyseniz, eskiye, yani iOS 17'nin alışıldık tasarımına geri dönmek mümkün mü? Bu rehberde, bu sorunun cevabını ve olası alternatifleri inceliyoruz.
Net Cevap: Resmi Olarak Mümkün Değil
Sorunun en net ve kısa cevabıyla başlayalım: Hayır, Apple, iOS 18'de Denetim Merkezi'ni eski iOS 17 stiline döndürmek için herhangi bir ayar veya resmi bir seçenek sunmamaktadır.Yeni Denetim Merkezi, sadece görsel bir değişiklik değil, aynı zamanda iOS 18'in temel mimarisine entegre edilmiş işlevsel bir yükseltmedir. Bu nedenle, basit bir "eski görünüme geç" düğmesi bulunmamaktadır. Apple, genellikle bu tür büyük tasarım değişikliklerinde kullanıcıları yeni sisteme adapte olmaya teşvik eder ve geriye dönük uyumluluk sunmaz.
Alternatif Çözüm: Eski Görünümü "Taklit Etmek"
Resmi bir geri dönüş yolu olmasa da, yeni Denetim Merkezi'nin sunduğu esneklikten faydalanarak onu eski tasarıma oldukça benzer bir hale getirebilirsiniz. Amacımız, tek bir sayfada, alışık olduğunuz kontrollere hızlıca erişebileceğiniz basit bir düzen oluşturmak.İşte adımlar:
- Denetim Merkezi'ni Düzenlemeye Başlayın: Denetim Merkezi'ni açın ve sağ üst köşedeki "+" simgesine dokunun.
- Gereksiz Sayfaları Kaldırın: Eğer birden fazla sayfa (Müzik, Ev vb.) oluşturduysanız, bu sayfaları düzenleme modunda sol üst köşelerindeki "-" simgesine dokunarak kaldırın. Amacımız her şeyi tek bir ana sayfada toplamaktır.
- Kontrolleri Yeniden Düzenleyin:
- Bağlantı ve Medya: Wi-Fi, Bluetooth, Hücresel Veri ve Müzik gibi temel kontrolleri en üstte tutun.
- Temel Sürgüler: Parlaklık ve Ses ayarı sürgülerini hemen altlarına yerleştirin.
- Alışıldık Kısayolları Ekleyin: El Feneri, Hesap Makinesi, Kamera, Düşük Güç Modu gibi en sık kullandığınız kontrolleri 4'lü gruplar halinde bu sürgülerin altına dizin.
- Boyutları Standart Tutun: Yeni Denetim Merkezi, kontrolleri büyütmenize olanak tanır. Eski görünüme sadık kalmak için tüm kısayol simgelerini standart 1x1 boyutunda tutun.
- Üçüncü Parti Uygulamaları Eklemeyin: Eski, sade deneyimi istiyorsanız, üçüncü parti uygulama kontrollerini ana sayfanıza eklemekten kaçının.
Sonuç olarak, iOS 18'in yeni Denetim Merkezi'nden eski tasarıma tam bir geri dönüş mümkün olmasa da, sunulan kişiselleştirme araçları sayesinde alıştığınız düzeni büyük ölçüde yeniden yaratabilirsiniz. Yeni sisteme bir şans verip, kontrolleri kendi kullanım alışkanlıklarınıza göre düzenlemek, belki de eskisinden daha verimli bir deneyim sunabilir.