HÜRJET Stratejik Eşiği Aştı: Seri Üretim ve İhracat Kapısı Aralandı
Türk havacılık ve savunma sanayisinin gurur projelerinden biri olan HÜRJET, geliştirme sürecinde kritik bir virajı daha başarıyla dönerek hem seri üretim hem de uluslararası pazarlar için önemli bir yetkinliği tescilledi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HÜRJET, uluslararası standartlarda tasarım ve üretim yapabildiğini belgeleyen Tasarım Organizasyonu Onayı (DOA) ve Üretim Organizasyonu Onayı (POA) alarak stratejik bir eşiği aştı.Sertifikasyonun Anlamı: Uluslararası Güven Mührü
Havacılık endüstrisinde bir hava aracının gökyüzüyle buluşması, sadece başarılı test uçuşlarıyla sınırlı değildir. Asıl önemli olan, o aracın tasarım, geliştirme ve üretim süreçlerinin tamamının uluslararası kabul görmüş emniyet ve kalite standartlarına uygun olduğunun kanıtlanmasıdır. HÜRJET'in aldığı DOA ve POA sertifikaları, projenin tam olarak bu standardı yakaladığını göstermektedir. Bu onaylar, HÜRJET'in sadece teknik olarak değil, aynı zamanda endüstriyel olarak da olgunlaştığının ve güvenilir bir platform olduğunun altını çizen birer "güven mührü" niteliğindedir. Bu başarı, TUSAŞ'ın dünya standartlarında bir uçak üreticisi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.Testlerde Kanıtlanmış Performans
HÜRJET, bu önemli sertifikasyon sürecine gelene kadar gökyüzünde kendini defalarca kanıtladı. İlk uçuşunu 25 Nisan 2023'te başarıyla gerçekleştiren HÜRJET, o günden bu yana zorlu test programını adım adım tamamladı. Bu testler sırasında en dikkat çekici başarılardan biri, ses hızını aşarak süpersonik kabiliyetini göstermesi oldu. Yaptığı uçuşlarda 1.2 Mach hıza ulaşarak performansıyla göz dolduran HÜRJET, 45.000 ft servis tavanı gibi hedeflere de ulaşarak tasarım hedeflerini tutturduğunu gösterdi. Bu başarılı test uçuşları, alınan tasarım ve üretim onaylarının sağlam bir temel üzerine inşa edildiğini ortaya koyuyor.Hava Kuvvetleri İçin Yeni Bir Dönem
HÜRJET, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki emektar T-38 jet eğitim uçaklarının yerini almak üzere geliştirildi. Modern kokpiti, gelişmiş insan-makine arayüzü ve yüksek manevra kabiliyeti sayesinde HÜRJET, 5. nesil savaş uçakları olan F-35 ve Milli Muharip Uçak KAAN'ı kullanacak pilotların yetiştirilmesinde kritik bir rol oynayacak. Harbe hazırlık eğitiminin yanı sıra, sahip olduğu 3 tona yakın faydalı yük kapasitesiyle hafif taarruz görevlerini de icra edebilecek olan HÜRJET, Türk Hava Kuvvetleri için çok yönlü ve maliyet etkin bir güç çarpanı olacak.Gelecek: Seri Üretim ve İhracat Başarısı
Alınan bu son onaylarla birlikte HÜRJET projesinin önündeki en büyük engel kalkmış oldu. Artık tüm gözler seri üretim faaliyetlerine çevrildi. TUSAŞ'ın hedefi, ilk HÜRJET'leri 2026 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim etmeye başlamak.Ancak HÜRJET'in başarısı sadece yurt içiyle sınırlı kalmayacak. Proje, şimdiden önemli bir ihracat başarısına imza attı. İspanya Hava Kuvvetleri'nin jet eğitim uçağı ihtiyacını HÜRJET ile karşılamak üzere anlaşmaya varılması, projenin uluslararası alanda ne denli rekabetçi olduğunun en net göstergesi. Bu sertifikasyonlar, HÜRJET'in diğer potansiyel müşteriler nezdinde de elini güçlendirecek ve yeni ihracat başarılarının kapısını aralayacaktır.
Sonuç olarak, HÜRJET'in aldığı Tasarım ve Üretim Organizasyonu Onayları, projenin geleceği için bir dönüm noktasıdır. Bu başarı, Türkiye'nin sadece teknoloji tüketen değil, aynı zamanda gökyüzüne damgasını vuran yüksek teknolojili ürünler tasarlayan, üreten ve dünya pazarına sunan bir ülke olma vizyonunu perçinlemektedir.