Güç Seçenekleri Yanlış Yapılandırılması (Bilgisayar Neden Uyumuyor?)
Merhaba KralForum ailesi,Hepimizin başına gelmiştir: Bilgisayarınızı 10 dakika sonra uyku moduna geçecek şekilde ayarlarsınız, masadan kalkıp gidersiniz ve saatler sonra geri döndüğünüzde ekranın hala açık olduğunu, bilgisayarın çalıştığını görürsünüz. Ya da tam tersi, bilgisayar uykuya geçer ama 5 saniye sonra kendi kendine geri uyanır.
Bu durum, enerji faturanıza yansımasının yanı sıra, donanımınızın (özellikle fanların ve disklerin) gereksiz yere yıpranmasına da neden olur.
Bu rehberde, Windows'un neden "uyumamakta" inat ettiğini ve bu sorunu nasıl çözebileceğimizi adım adım inceleyeceğiz.
Sorun 1: Bilgisayarım Ayarladığım Süre Geçmesine Rağmen Uyku Moduna Geçmiyor
Olası Neden: Bir donanım (genellikle fare veya klavye) ya da bir yazılım (bir oyun, video oynatıcı veya arka plan işlemi) Windows'a sürekli "Ben buradayım, meşgulüm!" sinyali gönderir.Çözüm Adım 1: Temel Güç Ayarlarını Kontrol Etme
Önce ayarların doğru yapıldığından emin olalım.- Denetim Masası > Güç Seçenekleri'ne gidin.
- Seçili olan (örn: "Dengeli") güç planınızın yanındaki **"Plan ayarlarını değiştir"**e tıklayın.
- Burada "Ekranı kapat" ve "Bilgisayarı uyku moduna geçir" sürelerinin istediğiniz gibi ayarlandığından (örn: 10 dakika) emin olun.
- Şimdi aynı penceredeki **"Gelişmiş güç ayarlarını değiştir"**e tıklayın.
- Açılan küçük pencerede şu ayarları kontrol edin:
- Uyku > Şundan sonra uyu: Buradaki dakikanın da ayarınızla eşleştiğinden emin olun.
- Multimedya ayarları > Medya paylaşırken: Bu ayar çok önemlidir. Eğer arka planda Spotify, YouTube veya bir video oynatıcı açıksa, Windows "medya paylaşıyor" olarak algılar ve uyumaz. Bu ayarı "Bilgisayarın uyumasına izin ver" (Allow the computer to sleep) olarak değiştirin.
- USB ayarları > USB seçmeli askıya alma ayarı: Bunu "Etkin" olarak ayarlayın. (Bazen tam tersi, "Devre Dışı" yapmak da sorunu çözebilir, ancak önce "Etkin" deneyin).
Çözüm Adım 2: Hangi İşlemin Uykuyu Engellediğini Bulma (Powercfg)
Eğer ayarlar doğruysa, bir "suçlu" arama vakti gelmiştir. Windows'un kendi komut aracıyla bunu bulabiliriz.- Başlat'a cmd yazın, Komut İstemi'ne sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır" deyin.
- Açılan siyah ekrana şu komutu yazıp Enter'a basın
owercfg /requests
- Karşınıza bir liste çıkacaktır. Bu liste, o an uyku modunu engelleyen (talepte bulunan) programları ve sürücüleri gösterir.
- DISPLAY: Ekranın kapanmasını engelleyen bir işlem (örn: bir video oynatıcı).
- SYSTEM: Sistemi ayakta tutan bir işlem (örn: bir sürücü, bir arka plan hizmeti).
- AWAYMODE: Bilgisayarın "Dışarıda" modunda olduğunu belirten bir işlem.
- Burada [PROCESS] altında chrome.exe (bir sekmede video oynatıyorsa) veya [DRIVER] altında "Realtek High Definition Audio" (bir ses kullanılıyorsa) gibi girdiler görürsünüz. Bu size sorunun kaynağını doğrudan gösterir.
Çözüm Adım 3: Fare ve Klavye gibi Cihazları Kontrol Etme
Bazen en ufak bir titreşim (örn: masanın sallanması) veya lazer fareden gelen bozuk bir sinyal, bilgisayarı "kullanımda" zannettirir ve uyku sayacını sıfırlar.- Başlat'a "Aygıt Yöneticisi" (Device Manager) yazın ve açın.
- **"Fareler ve diğer işaret aygıtları"**nı genişletin.
- Farenize sağ tıklayın ve "Özellikler" deyin.
- "Güç Yönetimi" (Power Management) sekmesine gelin.
- "Bu aygıtın bilgisayarı uyandırmasına izin ver" seçeneği işaretliyse, BU TİKİ KALDIRIN. (Bu ayar daha çok "Kendi kendine uyanma" sorunu içindir ama uykuya geçişi de etkileyebilir).
- Aynı işlemi "Klavyeler" bölümündeki klavyeniz için de yapabilirsiniz.
Sorun 2: Bilgisayarım Kendi Kendine Uyku Modundan Uyanıyor
Olası Neden: Bilgisayarınız başarıyla uykuya geçer, ancak 10 dakika veya birkaç saat sonra (genellikle gece) fanlar birden çalışmaya başlar ve bilgisayar uyanır.Bunun suçlusu %99 ihtimalle ya Ağ Kartınız (Ethernet/Wi-Fi) ya da Zamanlanmış Bir Görevdir.
Çözüm Adım 1: Son Uyanmanın Sebebini Bulma (Powercfg)
- Yine Yönetici olarak Komut İstemi'ni açın.
- Şu komutu yazın
owercfg -lastwake
- Bu komut, bilgisayarı en son hangi cihazın veya olayın uyandırdığını size söyleyecektir.
- Eğer "Wake Source: Realtek PCIe GBE Family Controller" (Ağ kartı) gibi bir şey görüyorsanız, Çözüm 3'e geçin.
- Eğer "Wake Source: USB..." (bir fare veya klavye) görüyorsanız, Çözüm 2'ye geçin.
- Eğer "Wake Source: Timer - Windows Update" gibi bir şey görüyorsanız, Çözüm 4'e geçin.
Çözüm Adım 2: Çevresel Aygıtların Uyandırmasını Engelleme
Bu, yukarıda (Sorun 1, Adım 3) yaptığımız işlemin aynısıdır.- Aygıt Yöneticisi'ni açın.
- Fare ve Klavyenize sağ tıklayıp Özellikler > Güç Yönetimi sekmesine gidin.
- "Bu aygıtın bilgisayarı uyandırmasına izin ver" seçeneğindeki TİKİ KALDIRIN.(Not: Bu tiki kaldırırsanız, bilgisayarı uyandırmak için klavye veya fare yerine kasanızdaki Güç (Power) düğmesine basmanız gerekir.)
Çözüm Adım 3: Ağ Kartının Uyandırmasını Engelleme (En Yaygın Çözüm)
Geceleri bilgisayarınızın uyanmasının en yaygın sebebi budur. Ağ kartınız, ağdan gelen bir sinyal (Wake-on-LAN) veya basit bir ağ yoklaması ile sistemi uyandırır.- Aygıt Yöneticisi'ni açın.
- "Ağ bağdaştırıcıları" (Network adapters) bölümünü genişletin.
- Kullandığınız (Ethernet veya Wi-Fi) adaptörünüze sağ tıklayıp "Özellikler" deyin.
- "Güç Yönetimi" sekmesine gidin ve "Bu aygıtın bilgisayarı uyandırmasına izin ver" TİKİNİ KALDIRIN.
- Bazı sürücülerde bu ayar "Gelişmiş" (Advanced) sekmesindedir. Gelişmiş sekmesine gidin ve listeden "Wake on Magic Packet", "Wake on Pattern Match" (Magic Packet ile Uyandırma vb.) gibi tüm "Wake/Uyandırma" ile ilgili ayarları "Devre Dışı" (Disabled) yapın.
Çözüm Adım 4: Uyandırma Zamanlayıcılarını Devre Dışı Bırakma
Windows Update veya başka bir program, "gece 03:00'te uyan ve güncelleme kontrolü yap" diye bir zamanlayıcı kurmuş olabilir.- Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Plan ayarlarını değiştir > Gelişmiş güç ayarlarını değiştir yolunu izleyin.
- Açılan küçük pencerede "Uyku" (Sleep) kategorisini genişletin.
- "Uyandırma zamanlayıcılarına izin ver" (Allow wake timers) seçeneğini bulun.
- Bu ayarı "Devre Dışı Bırak" (Disable) olarak değiştirin.
Umarım bu adımlar, bilgisayarınızla aranızdaki uyku sorunlarını çözer!