GTA: Vice City - Kendi Skin'inizi Yapma Rehberi
Grand Theft Auto: Vice City, çıktığı günden bu yana modlama topluluğu için popüler bir platform olmuştur. Oyunu kişiselleştirmenin en keyifli yollarından biri de kendi karakter skin'lerinizi (görünümlerinizi) oluşturmaktır. Bu rehber, size adım adım Tommy Vercetti veya diğer karakterler için nasıl özel skin yapabileceğinizi anlatacaktır.Giriş: Skin Modlama Nedir?
Skin modlama, bir karakterin veya aracın üzerindeki "giydirme" olan doku (texture) dosyasını düzenleme işlemidir. Bu sayede Tommy'nin ikonik mavi gömleğini farklı bir renge boyayabilir, üzerine logolar ekleyebilir veya tamamen yeni bir kıyafet tasarlayabilirsiniz.Gerekli Araçlar
Başlamadan önce, birkaç temel araca ihtiyacınız olacak. Bu araçların çoğu ücretsizdir.- TXD Workshop: Vice City'nin doku dosyalarını (.txd uzantılı) açmamızı, görüntülememizi ve düzenlememizi sağlayan en temel programdır.
- GIMP, Photoshop veya Paint.NET: Doku dosyasını dışa aktardıktan sonra düzenlemek için kullanacağınız bir resim düzenleme programı. (Bu rehberde genel adımlar anlatılacaktır, programların kullanımı temel düzeyde bilinmelidir).
- Orijinal Oyun Dosyaları: Modlama yapacağınız temiz bir Vice City kurulumu.
Adım 1: Orijinal Skin Dosyasını Bulma ve Yedekleme
Herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka yedekleme yapın! Olası bir hatada oyununuzun bozulmasını istemezsiniz.- GTA Vice City'nin kurulu olduğu ana dizine gidin.
- Burada bulunan models klasörünü açın.
- gta3.img adlı dosyayı bulun. Bu dosya, oyunun ana model ve doku arşividir.
- TXD Workshop programını çalıştırın.
- Open IMG butonuna tıklayın ve models klasöründeki gta3.img dosyasını seçin.
- Karşınıza uzun bir dosya listesi çıkacaktır. Tommy Vercetti'nin ana skin dosyası genellikle player.txd olarak adlandırılır. Listeden bu dosyayı bulun.
- player.txd dosyasını seçtikten sonra, Export butonuna tıklayarak bu dosyayı bilgisayarınızda kolay ulaşabileceğiniz bir yere (örneğin Masaüstü) kaydedin. Bu sizin yedeğinizdir!
Adım 2: Skin Dokusunu Düzenleme
Şimdi yaratıcılığınızı konuşturma zamanı!- Yedekleme işleminden sonra, TXD Workshop'ta hala player.txd dosyası açıkken, sağ taraftaki pencerede karakterin farklı parçalarına ait dokuları göreceksiniz (örneğin kafa, gömlek, pantolon vb.).
- Genellikle player_torse veya benzeri bir isimle anılan gömlek dokusunu seçin.
- Seçili doku aktifken, tekrar Export butonuna basın ve bu sefer dokuyu BMP veya PNG formatında kaydedin. Bu, sizin düzenleyeceğiniz resim dosyasıdır.
- Kaydettiğiniz bu resim dosyasını GIMP, Photoshop veya Paint.NET ile açın.
- Karşınızda karakterin "açılmış" haldeki kıyafetini göreceksiniz. Artık bu resim üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz:
- Gömleğin rengini değiştirebilirsiniz.
- Fırça aracıyla üzerine desenler veya logolar çizebilirsiniz.
- Farklı bir kıyafetin dokusunu kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.
- Düzenlemeyi bitirdikten sonra, dosyayı aynı isim ve formatla (BMP veya PNG) üzerine kaydedin.
Adım 3: Düzenlenen Skin'i Oyuna Geri Yükleme
- TXD Workshop programına geri dönün.
- gta3.img içindeki player.txd dosyası hala seçili olmalı. Sağ taraftaki listeden düzenlediğiniz dokuyu (örneğin player_torse) tekrar seçin.
- Bu sefer Import butonuna tıklayın.
- Açılan pencereden, düzenleyip kaydettiğiniz BMP veya PNG dosyasını seçin.
- Doku anında güncellenecektir. Değişikliği program üzerinde görebilirsiniz.
- Son olarak, Save TXD butonuna basarak player.txd dosyasındaki değişikliği kalıcı hale getirin.
- Şimdi, gta3.img dosyasındaki değişikliği kaydetmemiz gerekiyor. TXD Workshop'ta, File menüsünden Rebuild Archive veya benzeri bir komutla arşivi yeniden oluşturun. Alternatif olarak, ImgTool gibi programlarla player.txd dosyasını doğrudan gta3.img içindeki orijinaliyle değiştirebilirsiniz.