Neler yeni

KFN Ford CEO'sunun Tesla ve Çinli Rakipler Karşısındaki "Uyanış" İtirafı

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

KFN Haberleri: Ford CEO'su Farley'den Şok İtiraf: 'Tesla ve Çinlileri İnceledik, Bu Bir Uyanış Oldu!'​

Ford Motor Şirketi’nin CEO’su Jim Farley, katıldığı bir endüstri konferansında yaptığı çarpıcı açıklamalarda, Tesla ve Çinli elektrikli araç (EV) üreticilerinin üretim teknolojilerini derinlemesine incelediklerini ve gördükleri karşısında büyük bir şok yaşadıklarını itiraf etti. Farley, bu analizin kendisi ve Ford için "bir uyanış çağrısı" olduğunu belirterek, geleneksel otomotiv endüstrisinin ne kadar geri kaldığını fark ettiklerini vurguladı.

kral forum.jpg

Batılı dev üreticilerin genellikle rakiplerini küçümsediği bir ortamda gelen bu dürüst itiraf, elektrikli araç pazarındaki rekabetin sadece batarya veya menzilden ibaret olmadığını, asıl savaşın "fabrika zemininde" ve "üretim verimliliğinde" yaşandığını gözler önüne serdi. Farley'in bu "uyanışı", Ford'un gelecekteki tüm EV stratejisini kökten değiştirmesine neden oluyor.

Uyanış Çağrısı: "Bu Sadece Bir Araç Değil, Bir Üretim Devrimi"​

Jim Farley'in açıklamalarına göre Ford, hem Tesla'nın (özellikle Model Y ve Cybertruck) hem de BYD, Geely ve Nio gibi Çinli devlerin araçlarını "parçalarına ayırarak" (reverse engineering) detaylı bir maliyet ve teknoloji analizine tabi tuttu.

Farley, bu incelemenin sonucunda, rakiplerinin sadece iyi otomobiller yapmakla kalmayıp, aynı zamanda onları "akıl almaz derecede düşük maliyetlerle" ürettiklerini fark etti. Şokun asıl kaynağı, Çinli bir üreticinin veya Tesla'nın, Ford'un benzer bir aracı üretmek için harcadığı maliyetin çok daha azına, daha az parçayla ve daha hızlı bir şekilde araç üretebilmesiydi.

Bu durum, Ford gibi 100 yıllık üreticilerin "verimli" sandıkları geleneksel montaj hattı felsefesinin, yeni nesil EV üretim teknikleri karşısında nasıl hantal ve pahalı kaldığını ortaya koydu.

Şok Dalgaları 1: Tesla'nın "Gigacasting" (Giga Döküm) Mirası​

Farley'in yaşadığı "uyanışın" en büyük nedeni Tesla'nın "Gigacasting" olarak bilinen devrimci üretim tekniğidir.

Geleneksel bir otomobilin (Ford Mustang Mach-E gibi) şasisinin alt gövdesi, yüzlerce küçük, preslenmiş metal parçanın robotlar tarafından birbirine kaynaklanmasıyla oluşturulur. Bu, karmaşık, yavaş, çok fazla robot gerektiren ve fabrika içinde devasa bir alan kaplayan bir süreçtir.

Tesla ise "Giga Press" adı verilen devasa döküm makinelerini kullanarak, aracın tüm arka veya ön alt gövdesini tek bir parça alüminyum döküm halinde üretiyor. Model Y'nin arka gövdesi, 70'ten fazla parçanın yerini alan tek bir parçadan oluşuyor.

Farley ve ekibinin gördüğü şok buydu: Bu teknik, montaj süresini, fabrika ayak izini, robot sayısını ve en önemlisi araç başına maliyeti radikal bir şekilde düşürüyordu. Geleneksel yöntemlerle bu maliyet avantajına ulaşmak imkansızdı.

Şok Dalgaları 2: Çin Tehdidi ve "Hızın Silahı"​

Uyanışın ikinci ve belki de daha korkutucu kısmı Çinli rakipler oldu. Farley, özellikle BYD gibi devlerin "dikey entegrasyon" seviyesi karşısında şaşkına döndü.

Çinli üreticiler, sadece arabayı değil; bataryasını, batarya kimyasını, elektrik motorlarını ve hatta araç içi yazılımları dahi kendileri üretiyor. Bu, onlara tedarik zinciri üzerinde tam kontrol ve inanılmaz bir maliyet avantajı sağlıyor.

Dahası, Çinli şirketler bir aracı tasarlayıp piyasaya sürme süresini 18-24 aya kadar indirmiş durumdalar. Geleneksel üreticilerde bu süre hala 4-5 yılı bulabilmektedir. Bu "hız" ve "düşük maliyet" birleştiğinde, Ford gibi şirketlerin rekabet etmesi neredeyse imkansız hale geliyor.

Ford'un Cevabı: Gizli "Skunk Works" Ekibi ve Yeni Nesil Platform​

Jim Farley, bu "uyanışın" sadece bir tespitten ibaret kalmadığını, şirketi kökten sarstığını belirtti. Bu şokun hemen ardından Farley, Ford içinde "Skunk Works" (gizli operasyon) olarak bilinen küçük, çevik ve tamamen bağımsız bir ekip kurdu.

Bu ekibin başına, eski bir Tesla mühendisi olan Alan Clarke getirildi. Görevleri ise şuydu: "Ford'un geleneksel yöntemlerini tamamen unutun ve sıfırdan, Çinliler ve Tesla ile rekabet edebilecek, üretimi basit ve ucuz bir elektrikli araç platformu tasarlayın."

Bu gizli ekip, şu anda Ford'un gelecekteki 25.000 Dolar bandındaki uygun fiyatlı EV modelinin temelini oluşturacak platform üzerinde çalışıyor. Farley'in itirafı, Ford'un ayakta kalabilmek için 100 yıllık üretim felsefesini terk etmek ve rakiplerini (ne kadar acı verici olsa da) kopyalamak zorunda olduğunu kabul etmesi anlamına geliyor.

Peki sizce Ford, bu devrimsel üretim tekniklerini yakalayıp Tesla ve Çinli rakiplerini geçebilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)

KFN Haberleri