DPC_WATCHDOG_VIOLATION Hatası: Nedir ve Nasıl Çözülür?
"DPC_WATCHDOG_VIOLATION" (Hata Kodu: 0x00000133), Windows işletim sistemlerinde karşılaşılan yaygın bir Mavi Ekran Hatasıdır (BSoD - Blue Screen of Death). Bu hata, sisteminizin kritik bir bileşeninin (genellikle bir sürücünün) yanıt vermeyi durdurduğunu ve sistemin donmasına neden olduğunu gösterir.Bu rehberde, hatanın ne anlama geldiğini, yaygın nedenlerini ve çözmek için atabileceğiniz adımları detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.
Bu Hata Ne Anlama Geliyor?
Hatanın adını parçalara ayıralım:- DPC (Deferred Procedure Call - Ertelenmiş Yordam Çağrısı): Windows'un, yüksek öncelikli görevleri (kesme istekleri gibi) hızlıca hallettikten sonra, daha az acil olan görevleri daha düşük bir öncelikte çalıştırmak için kullandığı bir mekanizmadır.
- Watchdog (Gözetçi Köpek): Bu, sistemin düzgün çalışıp çalışmadığını denetleyen bir zamanlayıcıdır. Belirli görevlerin (DPC'ler dahil) çok uzun sürmediğinden veya sistemin kilitlenmediğinden emin olmak için "nöbet tutar".
Yaygın Nedenleri Nelerdir?
Bu hata genellikle tek bir nedenden kaynaklanmaz, ancak en yaygın şüpheliler şunlardır:- Eski, Uyumsuz veya Bozuk Sürücüler (Drivers):
- Depolama Sürücüleri (SATA/AHCI): Özellikle SSD (Katı Hal Sürücüsü) kullanıyorsanız, SSD'nizin donanım yazılımı (firmware) veya depolama denetleyicisi (SATA/AHCI) sürücüsü güncel değilse bu hataya sıkça rastlanır.
- Ekran Kartı Sürücüleri: NVIDIA, AMD veya Intel grafik sürücülerindeki hatalar.
- Ağ Sürücüleri: Wi-Fi veya Ethernet kartı sürücülerindeki uyumsuzluklar.
- Uyumsuz Donanımlar:
- Sisteme yeni eklenen bir donanım (RAM, harici disk, yazıcı vb.) düzgün çalışmıyor veya sistemle uyumlu değilse.
- Arızalı bir donanım bileşeni (özellikle SSD veya sabit disk).
- Bozuk Sistem Dosyaları: Windows'un çalışması için gereken önemli sistem dosyaları zarar görmüş olabilir.
- Eski BIOS/UEFI Sürümü: Anakartınızın BIOS veya UEFI yazılımı güncel değilse, yeni donanımlarla veya Windows güncellemeleriyle uyumsuzluk yaşayabilir.
- Yazılım Çakışmaları: Bazı antivirüs programları veya sanallaştırma yazılımları (VMware, VirtualBox gibi) sistem sürücüleriyle çakışabilir.
Adım Adım Çözüm Yöntemleri
Bu hatayı çözmek için aşağıdaki adımları sırayla denemenizi öneririz. Bir adımı uyguladıktan sonra bilgisayarınızı bir süre kullanarak hatanın tekrarlanıp tekrarlanmadığını kontrol edin.1. Adım: Depolama Denetleyicisi Sürücülerini Kontrol Edin (En Yaygın Çözüm)
Bu hata çok sık olarak SSD'lerle ilgili sürücü sorunlarından kaynaklanır.- Başlat menüsüne sağ tıklayın ve Aygıt Yöneticisi'ni seçin.
- Açılan pencerede IDE ATA/ATAPI denetleyicileri kategorisini genişletin.
- Genellikle "Standart SATA AHCI Denetleyicisi" veya benzeri bir ad görürsünüz.
- Bu öğeye sağ tıklayın ve Sürücüyü güncelleştir'i seçin.
- Önce "Sürücüleri otomatik olarak ara" seçeneğini deneyin.
- Eğer işe yaramazsa, tekrar Sürücüyü güncelleştir deyin, ancak bu kez "Bilgisayarımdaki sürücülere gözat" -> "Bilgisayarımdaki kullanılabilir sürücülerin bir listesinden seçmeme izin ver" yolunu izleyin.
- Listede "Standart SATA AHCI Denetleyicisi" (Standard SATA AHCI Controller) varsa, bunu seçip İleri'ye tıklayın ve sürücüyü yükleyin.
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
2. Adım: Diğer Kritik Sürücüleri Güncelleyin
- Ekran Kartı: NVIDIA, AMD veya Intel'in resmi web sitesine gidin, ekran kartı modelinizi bulun ve en son sürücüyü indirip kurun.
- Ağ Sürücüleri (Wi-Fi/Ethernet): Bilgisayarınızın veya anakartınızın üreticisinin (Dell, HP, Lenovo, ASUS, MSI vb.) web sitesinden en güncel ağ sürücülerini indirin.
- Tüm Sürücüler: Aygıt Yöneticisi'nde, özellikle yanında sarı ünlem işareti (!) olan başka bir aygıt olup olmadığını kontrol edin ve varsa sürücülerini güncelleyin.
3. Adım: SSD Donanım Yazılımını (Firmware) Güncelleyin
Eğer bir SSD kullanıyorsanız (Samsung, Kingston, Crucial, WD vb.), üreticinin web sitesinden "SSD Magician", "SSD Toolbox" gibi resmi yönetim yazılımını indirin. Bu yazılımlar genellikle SSD'nizin "firmware" sürümünü kontrol etme ve güncelleme seçeneği sunar.4. Adım: Sistem Dosyalarını Tarayın ve Onarın
Bozuk sistem dosyaları bu hataya neden olabilir.- Başlat menüsüne "cmd" yazın.
- Komut İstemi'ne sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır'ı seçin.
- Açılan siyah pencereye sfc /scannow yazın ve Enter'a basın. (Bu işlem biraz zaman alabilir).
- Tarama bittikten sonra, yine aynı pencereye DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth yazın ve Enter'a basın.
- İşlemler bittikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
5. Adım: Windows'u Güncelleyin
Windows güncellemeleri, bilinen donanım uyumsuzluklarını ve hataları düzelten yamalar içerebilir.- Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Update bölümüne gidin.
- "Güncelleştirmeleri denetle" butonuna tıklayın ve mevcut tüm güncellemeleri yükleyin.
6. Adım: Hızlı Başlatmayı Devre Dışı Bırakın
Hızlı Başlatma (Fast Startup) özelliği bazen sürücülerin düzgün yüklenmesini engelleyebilir.- Denetim Masası'nı açın.
- Güç Seçenekleri'ne gidin.
- Sol menüden "Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin"e tıklayın.
- "Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir" linkine tıklayın.
- "Hızlı başlatmayı aç (önerilen)" seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın.
- "Değişiklikleri kaydet" deyin ve bilgisayarı yeniden başlatın.
7. Adım: Donanım ve Harici Cihazları Kontrol Edin
- Bilgisayarınıza bağlı tüm harici cihazları (USB bellekler, harici diskler, yazıcılar, web kameraları, USB çoklayıcılar) çıkarın.
- Bilgisayarı sadece klavye ve fare takılıyken kullanın. Hata kaybolursa, çıkardığınız cihazları teker teker takarak hangisinin soruna neden olduğunu bulabilirsiniz.
- Eğer yakın zamanda yeni bir RAM veya başka bir dahili bileşen eklediyseniz, bu bileşeni çıkarıp test edin.