Dosya Uzantısının Bilinmemesi ve "Birlikte Aç" Ekranı Hatası: Kayıt Defteri, Varsayılan Programlar ve Onarım Rehberi
Bilgisayarınızda bir dosyaya çift tıkladığınızda, beklediğiniz programın açılması yerine sürekli olarak "Bu dosyayı açmak için hangi uygulamayı kullanmak istersiniz?" sorusuyla karşılaşmanız, dosya sisteminizin o uzantıya (örneğin, .pdf, .docx, .jpg) karşılık gelen varsayılan programı bulamadığı anlamına gelir.Bu sorun, genellikle bir programın kaldırılması, bozuk bir Windows güncellemesi veya yanlışlıkla yapılan bir yazılım kurulumu sonucu Kayıt Defteri'ndeki (Registry) dosya ilişkilendirmelerinin (File Association) bozulmasından kaynaklanır. İşte bu sorunu çözmek için atmanız gereken adım adım yollar.
1. Sorunun Kaynağı: İlişkilendirme Hatalarının Temel Nedenleri
"Birlikte Aç" ekranının sürekli gelmesine veya bir dosyanın uzantısının gizlenmesine yol açan yaygın nedenler şunlardır:Sebep A: Dosya İlişkilendirme Eksiklikleri
- Varsayılan Programın Kaybolması: Dosyayı açması gereken ana program (örneğin, PDF'ler için Adobe Reader) kaldırılmıştır, ancak Windows, o uzantının hala o programa ait olduğunu düşünmektedir.
- Kayıt Defteri Bozulması: Dosya uzantısı ile program yolu arasındaki eşleşmeyi tutan Windows Kayıt Defteri girdileri bozulmuş veya silinmiştir.
Sebep B: Görünürlük ve Güvenlik Ayarları
- Dosya Uzantısı Gizleme: Windows'un klasör ayarlarında "Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle" seçeneği etkinse, bu, uzantının tamamen bilinmediği izlenimini yaratabilir.
- Yanlış Dosya Adı: Dosyanın uzantısı (örneğin, .doc veya .pdf) manuel olarak silinmiş veya hatalı bir şekilde değiştirilmiş olabilir (örneğin, .pdf yerine .pdff).
Sebep C: Yazılımsal Çakışmalar
- Birden Fazla Benzer Program: Aynı tür dosyayı açmaya çalışan birden fazla yazılım (örneğin, 3 farklı resim görüntüleyici) arasında bir çakışma olması ve Windows'un kesin bir varsayılan belirleyememesi.
2. Çözüm Yolları: "Birlikte Aç" Hatalarını ve Uzantı Sorunlarını Giderme Adımları
Bu adımlar, en basit düzeltmelerden daha teknik sistem ayarlarına doğru ilerlemektedir.Adım 1: Varsayılan Programı Manuel Olarak Ayarlama
Bu, sorunun en hızlı ve en basit çözümüdür. Windows'a manuel olarak hangi uzantının hangi programla açılacağını öğretirsiniz.- Dosyaya Sağ Tıklama: Açılmayan veya sürekli "Birlikte Aç" ekranını getiren dosyaya sağ tıklayın.
- "Birlikte Aç" Seçeneğini Seçin.
- "Başka bir uygulama seç" (Choose another app) seçeneğine tıklayın.
- Açmak istediğiniz doğru programı (örneğin, .docx için Word, .mp4 için VLC) seçin.
- Çok Önemli: Pencerenin altında bulunan "Bu ...." dosyalarını açmak için her zaman bu uygulamayı kullan" kutucuğunu İŞARETLEYİN.
- Tamam'a tıklayın. Artık o uzantı için yeni bir ilişkilendirme oluşturulmuştur.
Adım 2: Windows Ayarlarından Varsayılanları Kontrol Etme
Eğer yukarıdaki adım işe yaramazsa, Windows ayarlarında toplu bir ayar bozulması olabilir.- Ayarlar Menüsü: Ayarlar > Uygulamalar > Varsayılan Uygulamalar bölümüne gidin.
- "Dosya türüne göre varsayılan uygulamaları seçin" (Choose default apps by file type) seçeneğine tıklayın.
- Açılan uzun listede sorun yaşadığınız dosya uzantısını (.pdf, .zip, .html, vb.) bulun.
- Yanındaki programa tıklayın ve doğru uygulamayı seçerek ilişkilendirmeyi güncelleyin.
Adım 3: Dosya Uzantılarının Görünürlüğünü Kontrol Etme
Eğer dosya uzantısını göremiyorsanız, bu adımı uygulayın.- Dosya Gezgini'ni Açın ve üst menüden Görünüm (View) sekmesine gidin.
- Gizle/Göster (Show/hide) grubunda "Dosya adı uzantıları" (File name extensions) kutucuğunun işaretli olduğundan emin olun.
- Dosyanın adını kontrol edin. Eğer dosyanın sonunda hiçbir uzantı yoksa (örneğin sadece "rapor" yazıyorsa), manuel olarak doğru uzantıyı (rapor.pdf veya rapor.docx) ekleyin.
Adım 4: Sistem Onarımı (Son Çare)
Eğer sorun çok sayıda uzantıda görülüyorsa, Kayıt Defteriniz veya sisteminiz bozulmuş olabilir.- Sistem Geri Yükleme: Sorun, yakın zamanda yüklediğiniz bir programdan sonra başladıysa, sorunun başlamasından önceki bir tarihe Sistem Geri Yükleme (System Restore) işlemi yapmayı deneyin.
- SFC Tarama: Bir önceki makalelerde bahsedilen Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) aracını kullanarak Windows sistem dosyalarındaki bozulmaları onarın. (Yönetici olarak açılan CMD'ye sfc /scannow komutunu girin.)