KFN Haberleri: Çiftçilere Pick-up Müjdesi! ÖTV İndirimi Yeniden Gündemde
Ankara - Tarım sektörüne can suyu olması beklenen önemli bir gelişme yaşandı. Milyonlarca çiftçinin yüzünü güldürecek kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Teklif, çiftçilerin üretim faaliyetlerinde kilit rol oynayan pick-up (kamyonet) tipi araçlarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranında ciddi bir indirim yapılmasını öngörüyor.
Teklifin Detayları: ÖTV Oranı %50'den %4'e Düşürülebilir
Yakın zamanda yapılan bir düzenleme ile 4x4 özelliğine sahip pick-up araçların ÖTV oranı %4'ten %50'ye yükseltilmiş, bu durum özellikle zorlu arazi koşullarında çalışan çiftçiler için büyük bir maliyet artışına neden olmuştu. Meclis'e sunulan yeni kanun teklifi, bu artışın geri alınarak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler için ÖTV oranının yeniden %4'e indirilmesini amaçlıyor. Bu indirim, Ford Ranger, Toyota Hilux, Volkswagen Amarok gibi sektörün popüler modellerini de kapsayacak ve çiftçinin yeni ve güvenli araca erişimini kolaylaştıracak.İndirimden Kimler, Hangi Şartlarda Yararlanacak?
Kanun teklifinin yasalaşması halinde, ÖTV avantajından yararlanmak için bazı önemli koşullar bulunuyor.- ÇKS Kaydı: İndirimli araç alım hakkından yalnızca Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olan üreticiler faydalanabilecek.
- 5 Yıl Satış Yasağı: Vergisel avantajların kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla, bu haktan yararlanılarak alınan araçların 5 yıl boyunca satılması, devredilmesi veya kiralanması yasaklanacak.
- Amaç Dışı Kullanım Engeli: 5 yıllık süre dolmadan aracın satılması veya tarımsal faaliyetler dışında kullanıldığının tespit edilmesi halinde, zamanında alınmayan ÖTV tutarı, gecikme zammıyla birlikte çiftçiden geri tahsil edilecek.
Çiftçi İçin Pick-up Lüks Değil, İhtiyaçtır
Tarım sektörü temsilcileri ve çiftçi birlikleri, uzun süredir pick-up araçların bir lüks tüketim aracı değil, arazide üretim için bir "iş aleti" olduğunu vurguluyordu. Bu araçlar; engebeli arazilerde ulaşım, tarladan pazara ürün taşıma, yem ve gübre gibi girdilerin nakliyesi gibi hayati görevlerde kullanılıyor. Yüksek vergiler nedeniyle birçok çiftçi, yaşlı, güvenlikten uzak ve yakıt verimliliği düşük araçlarla üretim yapmaya çalışıyordu. ÖTV indiriminin, hem tarımsal verimliliği artırması hem de kırsaldaki can ve mal güvenliğine olumlu katkı sağlaması bekleniyor.Süreç Nasıl İşleyecek? Gözler Meclis'te
TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, ilk olarak ilgili komisyonlarda, özellikle de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Komisyonlardan geçmesi durumunda ise tasarının TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaşması bekleniyor. Tarım sektörü, üretimin bel kemiği olan çiftçilerin maliyetlerini düşürecek ve onlara nefes aldıracak bu önemli düzenlemeyi umutla bekliyor.Peki Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?