Neler yeni

KFN Android telefonlara Windows oyun ve uygulamaları nasıl yüklenir? Winlator kurulum rehberi!

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Android Telefonlara Windows Oyun ve Uygulamaları Nasıl Yüklenir? Adım Adım Winlator Kurulum Rehberi 2025!​

Cebinizdeki Android telefonu bir PC oyun makinesine dönüştürmek artık hayal değil. Wine ve Box86/64 tabanlı Winlator emülatörü ile Steam oyunlarını ve Windows uygulamalarını nasıl çalıştıracağınızı adım adım anlatıyoruz.

KFN.jpg

Android emülasyon dünyası, son birkaç yılda konsol oyunlarını (PS2, Switch vb.) çalıştırmanın ötesine geçti. Artık en büyük hedef, Windows (x86_64) mimarisindeki PC oyunlarını ve uygulamalarını güçlü Android cihazlarda çalıştırmak. Bu hayali gerçeğe dönüştüren en popüler ve stabil projelerden biri de "Winlator" oldu. Bu rehberde, Winlator'ın en güncel sürümünü (2025 itibarıyla) nasıl kuracağınızı, optimize edeceğinizi ve o sevdiğiniz PC oyunlarını nasıl yükleyeceğinizi detaylıca anlatıyoruz.

Unutmayın, bu işlem, cihazınızın (özellikle Snapdragon 8 Gen 2 ve üstü) gücüne bağlı olarak yüksek performans gerektirebilir.

Winlator Nedir? Neden Diğerlerinden Farklı?​

Winlator, temel olarak Wine, Box86 ve Box64 teknolojilerini kullanan bir Android uygulamasıdır. Tam bir Windows işletim sistemini taklit etmek (emülasyon) yerine, Windows uygulamalarının ihtiyaç duyduğu komutları ve kütüphaneleri anlık olarak Android'in anlayacağı dile "çevirir" (translation). Bu yöntem, tam emülasyondan çok daha az sistem kaynağı tüketir ve çok daha yüksek performans sağlar. Bu sayede Fallout 3, Oblivion, Cuphead veya Hollow Knight gibi birçok klasik ve 2D oyunu, hatta bazı modern Steam oyunlarını bile telefonunuzda oynamanız mümkün hale gelir.

Adım 1: Winlator APK ve OBB Dosyalarının Kurulumu​

Her şeyden önce, Winlator uygulamasını ve çalışması için gerekli olan sistem dosyalarını (OBB) kurmanız gerekiyor.

1. APK Dosyasını Yükleyin: Winlator'ın resmi GitHub veya güvenilir emülasyon toplulukları tarafından paylaşılan en son sürüm .apk dosyasını bulun ve telefonunuza kurun. (Not: Google Play Store'da bulunmaz, "Bilinmeyen Kaynaklardan Yüklemeye" izin vermeniz gerekebilir).
  2. OBB Dosyasını Yerleştirin: Kurulumun en kritik adımı budur. İndirdiğiniz .obb dosyasını (main.X.com.winlator.obb gibi bir isimde olmalıdır) kopyalayın.
  3. Telefonunuzun ana dizinindeki Android/obb/ klasörüne gidin.
  4. Burada com.winlator adında yeni bir klasör oluşturun.
  5. İndirdiğiniz .obb dosyasını bu yeni klasörün içine yapıştırın.
Eğer bu adımı atlarsanız, uygulamayı açtığınızda "OBB image not found" hatası alırsınız.

Adım 2: İlk "Container" (Sanal Ortam) Oluşturma​

Winlator'ı ilk kez başlattığınızda, OBB dosyasını tarayacak ve bileşenleri yükleyecektir. Bu işlem bittikten sonra, Windows uygulamalarınızı çalıştıracağınız sanal bir ortam (container) oluşturmanız gerekir.
  1. Ana ekranda sağ üstteki "+" (artı) simgesine dokunun.
  2. Yeni "Container" (Kapsayıcı) için bir isim verin (Örn: "Oyunlar").
  3. Screen Size (Ekran Boyutu): 1280x720 gibi standart bir çözünürlük seçin.
  4. Graphics Driver (Grafik Sürücüsü): Burası performansı belirler.
    • Turnip (Adreno): Eğer Snapdragon işlemcili (Adreno GPU'lu) bir telefonunuz varsa, en yüksek performansı Turnip sürücüsü ile alırsınız.
    • VirGL (Mali/Diğer): Diğer işlemciler (Mali GPU'lu) için genellikle VirGL daha iyi çalışır.
  5. DX Wrapper: Bu ayar, DirectX oyunlarının nasıl çalışacağını belirler. En iyi uyumluluk ve performans için DXVK (Async) seçeneğini (son sürümlerde 1.10.3-async gibi) işaretleyin.
  6. Diğer ayarları (Wine Sürümü, Ses Sürücüsü vb.) şimdilik varsayılan olarak bırakabilirsiniz. Sağ alttaki onay işaretine dokunarak konteyneri oluşturun.

Adım 3: Windows Oyun ve Uygulamalarını Yükleme​

Artık bir Windows ortamınız hazır. Peki oyunları nasıl yükleyeceksiniz?
  1. Dosyaları Hazırlayın: Oynamak istediğiniz oyunun kurulum dosyalarını (.exe, .msi) veya Steam/GOG gibi platformların kurulum dosyalarını telefonunuzun Download (İndirilenler) klasörüne atın.
  2. Konteyneri Başlatın: Winlator ana menüsünden oluşturduğunuz konteynerin yanındaki "Oynat" (üçgen) simgesine dokunun.
  3. Kısa bir yüklemeden sonra, sade bir Windows masaüstü ile karşılaşacaksınız.
  4. Ekranınız artık bir "touchpad" gibi çalışır. İki parmakla kaydırma, tek parmakla tıklama yapabilirsiniz.
  5. Sol alttaki "Başlat" menüsüne gidin, "Run" (Çalıştır) seçeneğini açın.
  6. Açılan pencerede, bilgisayarınızın sürücülerini göreceksiniz. D: sürücüsü, genellikle telefonunuzun Download (İndirilenler) klasörünü temsil eder.
  7. D: sürücüsüne giderek oyununuzun .exe kurulum dosyasını bulun ve çift tıklayarak çalıştırın.
  8. Tıpkı bir PC'de olduğu gibi, "İleri > İleri > Kur" adımlarını izleyerek oyunu kurun. (Kurulum yolu olarak C:\Program Files\ gibi varsayılan yolları seçin).
Kurulum bittikten sonra, masaüstüne veya Başlat menüsüne oyunun kısayolu gelecektir. Bu kısayola çift tıklayarak oyununuzu başlatabilirsiniz.

Performans İçin İpuçları (Optimizasyon)​

Oyununuz yavaş çalışıyorsa, konteyner ayarlarından (konteyneri çalıştırmadan önce "Settings" simgesi) şunları deneyin:
  • CPU Çekirdekleri: "CPU Cores" ayarını, telefonunuzun sahip olduğu yüksek performanslı çekirdek sayısına (örn: 4 veya 6) ayarlayın.
  • Wine Sürümü: Bazı oyunlar daha yeni (Proton 9.0 gibi), bazıları daha eski (Wine 8.0 gibi) sürümlerle daha iyi çalışır. Deneme yanılma yapın.
  • DXVK Ayarları: DXVK (Async) seçeneğinin açık olduğundan emin olun. Bu, takılmaları büyük ölçüde azaltır.
  • Giriş Kontrolleri: Dokunmatik kontroller zor gelirse, "Input Controls" menüsünden kendi sanal gamepad profilinizi oluşturabilir veya Bluetooth bir kontrolcü bağlayabilirsiniz.
Siz Winlator ile hangi klasik PC oyununu ilk olarak Android telefonunuzda denemek istersiniz? Fallout: New Vegas mı, yoksa Need for Speed: Most Wanted mı? Yorumlarda favori oyunlarınızı belirtin!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)

KFN Haberleri