KFN Alarm Zilleri Çalıyor: Windows 10 İçin Destek Sadece 30 Gün Sonra Bitiyor!

Alarm Zilleri Çalıyor: Windows 10 İçin Destek Sadece 30 Gün Sonra Bitiyor! Peki Şimdi Ne Yapmalısınız?

Milyonlarca kullanıcının bilgisayarlarında hala aktif olarak kullandığı Windows 10 işletim sistemi için kritik geri sayım başladı. Microsoft'tan yapılan resmi açıklamaya göre, Windows 10'a yönelik ücretsiz destek yalnızca 30 gün sonra, yani 14 Ekim 2025 tarihinde sona erecek. Bu tarih, işletim sisteminin güvenlik yamaları, teknik destek ve hata düzeltmeleri almayacağı anlamına geliyor. Peki, bu durum ne anlama geliyor ve Windows 10 kullanıcıları şimdi ne yapmalı?

windows 1.png

1. Destek Süresi Ne Anlama Geliyor?

Bir işletim sisteminin destek süresinin sona ermesi, Microsoft'un artık o sisteme yeni güncellemeler, hata düzeltmeleri ve en önemlisi güvenlik yamaları göndermeyeceği anlamına gelir. Bu durumun en kritik sonuçları şunlardır:

• Güvenlik Riskleri: Destek sona erdikten sonra ortaya çıkan yeni güvenlik açıkları kapatılmayacaktır. Bu, bilgisayarınızın virüslere, fidye yazılımlarına ve diğer kötü amaçlı yazılımlara karşı çok daha savunmasız hale geleceği anlamına gelir. Kişisel verileriniz, bankacılık bilgileriniz ve diğer hassas bilgileriniz risk altında olabilir.
  • Performans ve Uyumluluk Sorunları: Yeni donanımlar ve yazılımlar Windows 10 ile uyumluluk sorunları yaşayabilir. İşletim sistemi, zamanla yavaşlayabilir ve yeni teknolojilerle tam verimle çalışmayabilir.
  • Teknik Destek Eksikliği: Microsoft veya yetkili servislerden Windows 10 ile ilgili sorunlar için teknik destek alamayacaksınız.
2. Neden Windows 11'e Geçmelisiniz?

Microsoft, Windows 10'dan sonra Windows 11'i piyasaya sürdü ve tüm geliştirmelerini bu yeni işletim sistemi üzerinde yoğunlaştırıyor. Windows 11'e geçmek için birçok geçerli neden bulunuyor:

• Gelişmiş Güvenlik: Windows 11, daha güçlü güvenlik mimarisi, TPM 2.0 desteği ve sanallaştırma tabanlı güvenlik (VBS) gibi özelliklerle daha yüksek bir koruma sunar.
  • Modern Kullanıcı Arayüzü: Yenilenmiş Başlat Menüsü, ortalanmış görev çubuğu ve akıcı animasyonlarla daha modern ve estetik bir deneyim sunar.
  • Performans İyileştirmeleri: Özellikle yeni nesil işlemcilerle daha iyi uyum sağlayan Windows 11, daha hızlı açılış süreleri, daha akıcı çoklu görev deneyimi ve oyunlarda daha iyi performans vaat eder.
  • Daha İyi Uygulama ve Oyun Deneyimi: Android uygulamalarını çalıştırma yeteneği (belirli pazarlarda) ve DirectStorage gibi oyun teknolojileriyle daha zengin bir ekosistem sunar.
  • Sürekli Güncellemeler ve Yenilikler: Windows 11, düzenli olarak yeni özellikler ve iyileştirmeler alarak güncel kalır.
3. Şimdi Ne Yapmalısınız? Adım Adım Rehber

Windows 10 desteğinin sona ermesine 30 gün kala atmanız gereken en önemli adımlar şunlardır:

• Adım 1: Bilgisayarınızın Donanım Uyumluluğunu Kontrol Edin.
    • Windows 11'in bazı minimum sistem gereksinimleri (TPM 2.0, Secure Boot vb.) bulunmaktadır. Microsoft'un "PC Health Check" uygulamasını indirerek bilgisayarınızın Windows 11'e uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Adım 2: Yedekleme Yapın.
    • Yükseltme veya yeni bir bilgisayara geçiş yapmadan önce tüm önemli dosyalarınızı (belgeler, fotoğraflar, videolar vb.) harici bir sürücüye veya bulut depolama hizmetine yedekleyin. Bu, olası veri kayıplarının önüne geçecektir.
  • Adım 3: Yükseltme Seçeneklerini Değerlendirin.
    • Ücretsiz Yükseltme (Uygun Cihazlar İçin): Eğer bilgisayarınız Windows 11 için uyumluysa, Microsoft hala Windows Update üzerinden ücretsiz yükseltme imkanı sunuyor olabilir. Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Update yolunu izleyerek yükseltme seçeneğinin olup olmadığını kontrol edin.
    • Yeni Bilgisayar Satın Alma: Eğer mevcut bilgisayarınız Windows 11'e uyumlu değilse veya zaten eski bir modelse, yeni bir Windows 11 bilgisayar satın almayı düşünebilirsiniz. Bu, size hem güncel bir donanım hem de yazılım deneyimi sunacaktır.
    • Ücretli Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri (ESU): Kurumsal kullanıcılar veya yükseltme imkanı olmayan bireysel kullanıcılar için Microsoft, belirli bir ücret karşılığında genişletilmiş güvenlik güncellemeleri (ESU) programı sunacaktır. Ancak bu çözüm, genellikle bireysel kullanıcılar için maliyetli olabilir ve uzun vadede sürdürülebilir değildir.
  • Adım 4: Yükseltmeyi Gerçekleştirin.
    • Yükseltme yapmaya karar verdiyseniz, talimatları dikkatlice takip edin. Yükseltme sırasında internet bağlantınızın stabil olduğundan ve bilgisayarınızın şarjının yeterli olduğundan emin olun.
  • Adım 5: Alternatif İşletim Sistemlerini Değerlendirin (Daha Nadir Durumlar İçin).
    • Eğer Windows 11'e geçmek istemiyorsanız ve mevcut donanımınızla devam etmek zorundaysanız, Linux tabanlı ücretsiz işletim sistemlerini (Ubuntu, Mint vb.) değerlendirebilirsiniz. Ancak bu, farklı bir öğrenme eğrisi ve yazılım uyumluluğu sorunları anlamına gelebilir.
Sonuç: Güvenliğiniz İçin Harekete Geçin!

Windows 10 desteğinin sona ermesi, basit bir yazılım güncellemesi meselesinden çok daha fazlasıdır; bu bir güvenlik meselesidir. Destek bitiminden sonra Windows 10 kullanmaya devam etmek, bilgisayarınızı ciddi risklere açmak anlamına gelir. Önümüzdeki 30 gün, güvenliğinizi sağlamak ve modern bir işletim sistemi deneyimine geçmek için son fırsattır. Kararınızı verin ve harekete geçin!

KFN Haberleri

Geri