Konu Sahibi
CS 1.6: Yönlendirmenin Sürekli Aktif Kalması İçin Botlara ve Oyunculara 'B' Yetkisi Verme
Counter-Strike 1.6 sunucu yöneticilerinin en sık karşılaştığı sorunlardan biri, sunucu doluyken adminlerin veya VIP üyelerin giriş yapamamasıdır. amx_goreload gibi yönlendirme (redirect) eklentileri bu sorunu çözmek için tasarlanmıştır. Ancak bu eklentilerin düzgün çalışabilmesi için sunucuda "atılabilir" (kicklenebilir) bir oyuncu bulunması gerekir. Eğer sunucudaki tüm oyuncular admin ise ve hepsinin dokunulmazlığı (immunity, 'a' yetkisi) varsa, yönlendirme sistemi kimseyi atamaz ve giriş başarısız olur.Bu rehber, yönlendirme sisteminizin her zaman çalışır durumda olmasını sağlamak için botlara ve isterseniz tüm oyunculara nasıl ayrılmış slot yetkisi ('b' yetkisi) vereceğinizi adım adım anlatmaktadır.
Sorun Nedir? Yönlendirme Neden Çalışmaz?
Senaryo basittir:- Sunucunuz 32/32 doludur.
- Yönlendirme eklentiniz, admin girişi için birini atmaya çalışır.
- Ancak sunucudaki 32 oyuncunun tamamı yüksek yetkili admindir ve a (dokunulmazlık) yetkisine sahiptir.
- Eklenti, dokunulmazlığı olan kimseyi atamayacağı için işlem başarısız olur ve giriş yapmaya çalışan admin sunucuya giremez.
Çözüm: "Kurban Edilebilir" Slotlar Oluşturmak
Çözüm, sunucuda her zaman en düşük yetkiye sahip, yani başka bir admin tarafından atılabilecek kullanıcılar bulundurmaktır. Bunu yapmanın en etkili yolu, sunucudaki botlara veya tüm normal oyunculara b (ADMIN_RESERVATION - Ayrılmış Slot) yetkisi vermektir.'b' yetkisi ne işe yarar?
- Bu yetkiye sahip bir kullanıcı, sunucu doluyken normal bir oyuncuyu atarak sunucuya girebilir.
- Ancak kendisinden daha yüksek yetkiye sahip bir admin (örneğin kick yetkisi olan) giriş yapmaya çalıştığında, sadece 'b' yetkisi olan bu kullanıcı sunucudan atılır.
- Bu durum, botları adminler için yer açacak mükemmel "kurbanlar" haline getirir.
Adım Adım Uygulama
Bu işlemi users.ini dosyası üzerinden yapacağız. Bu dosya, adminlerin ve yetkilerinin tanımlandığı yerdir.Adım 1: users.ini Dosyasını Açın
FTP programı aracılığıyla sunucunuzun cstrike/addons/amxmodx/configs/ klasörüne gidin ve users.ini dosyasını metin düzenleyici ile açın.Adım 2: Botlara 'b' Yetkisi Verme
Sunucunuzda kullandığınız botların isimlerini bu dosyaya ekleyerek onlara yetki verebilirsiniz.- Dosyanın en altına gidin.
- Her bir bot ismi için yeni bir satır ekleyin. Format şu şekilde olmalıdır:"Bot Adı" "şifre" "b" "name"
- Bot Adı: Botun oyundaki tam adı. Büyük/küçük harfe duyarlı olabilir.
- Şifre: Boş bırakabilirsiniz, tırnak işaretleri "" şeklinde kalmalı.
- Yetki: Sadece b yazıyoruz. Bu, onlara başka hiçbir admin komutu vermeden sadece ayrılmış slot hakkı tanır.
- Bağlantı Türü: name olarak ayarlıyoruz, bu da yetkinin isme göre verileceğini belirtir.
; Yönlendirme için Bot Yetkilendirmesi
"Bot_Ismi_1" "" "b" "name"
"Bot_Ismi_2" "" "b" "name"
"Zombie_Bot" "" "b" "name"
"T-Bot" "" "b" "name"
Önemli: Botlara kesinlikle a (dokunulmazlık) veya d (kick) gibi admin yetkileri vermeyin. Amaç zaten onların atılabilir olmasını sağlamaktır.
Adım 3 (Opsiyonel): Tüm Oyunculara 'b' Yetkisi Verme
Eğer sunucunuzda bot yoksa veya tüm oyuncularınıza bu hakkı tanımak istiyorsanız, bunu amxx.cfg dosyasına küçük bir kod ekleyerek yapabilirsiniz.- cstrike/addons/amxmodx/configs/ klasöründeki amxx.cfg dosyasını açın.
- Dosyanın en altına şu satırı ekleyin:amx_default_access "b"
- Bu komut, sunucuya bağlanan ve users.ini dosyasında özel bir kaydı olmayan tüm oyunculara varsayılan olarak 'b' yetkisi verir. Bu sayede sunucudaki yetkisiz oyuncular, adminler için yer açabilir.
Adım 4: Değişiklikleri Aktif Etme
Yaptığınız değişikliklerin geçerli olması için aşağıdaki işlemlerden birini yapın:- Sunucunuza restart atın.
- Sunucu konsoluna veya RCON ile amx_reloadadmins komutunu yazın.
- Mevcut haritayı değiştirin (changelevel de_dust2).