Keşfet Yeni Online Tepkiler
Neler yeni

CS 1.6 Modelleri Hızlı Yükleme (FastDL) Rehberi

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

Counter-Strike 1.6: Modelleri ve Dosyaları Işık Hızında Yükleme (FastDL) Rehberi​

Counter-Strike 1.6 sunucu yöneticilerinin en sık karşılaştığı sorunlardan biri, oyuncuların özel modelleri, sesleri, haritaları ve diğer dosyaları indirirken çok uzun süre beklemesidir. Bu durum, oyuncuların sıkılıp sunucudan ayrılmasına, "Missing model" gibi hatalar almasına ve genel oyun deneyiminin olumsuz etkilenmesine neden olur.

Çözüm ise FastDL (Fast Download / Hızlı İndirme) olarak bilinen HTTP tabanlı indirme sistemidir. Bu rehber, FastDL sisteminin ne olduğunu, neden gerekli olduğunu ve sunucunuza nasıl adım adım kuracağınızı detaylı bir şekilde anlatmaktadır.

Standart Yükleme Neden Yavaş ve Sorunlu?​

Varsayılan olarak, bir oyuncu sunucunuzdaki özel bir dosyaya (örneğin, özel bir admin modeli) sahip değilse, bu dosyayı doğrudan oyun sunucusunun kendisinden indirmeye çalışır. Bu yöntemin birkaç büyük dezavantajı vardır:

• Düşük Hız: Oyun sunucuları dosya barındırmak için değil, oyun oynatmak için optimize edilmiştir. Bu nedenle indirme hızları çok düşüktür.
  • Oyuncu Slotu İşgali: Dosya indiren her oyuncu, sunucuda bir oyuncu slotunu meşgul eder ve sunucunun bant genişliğini kullanır.
  • Takılma ve Gecikme: Sunucu aynı anda hem oyun oynatıp hem de dosya gönderdiğinde, sunucudaki diğer oyuncular için gecikme (lag) artabilir.
  • Oyuncu Kaybı: Yüklemenin dakikalar sürmesi, sabırsızlanan oyuncuların bağlantıyı kesmesine neden olur.

FastDL Nedir ve Nasıl Çalışır?​

FastDL, bu sorunu çözmek için dosyaları oyun sunucusu yerine standart bir web sunucusu (hosting) üzerinden sunma yöntemidir. Süreç şu şekilde işler:

1. Siz, tüm özel dosyalarınızı (.mdl, .wav, .bsp vb.) bir web hosting'e yüklersiniz.
  2. Oyun sunucunuzun server.cfg dosyasına, bu dosyaların bulunduğu web adresini eklersiniz.
  3. Bir oyuncu sunucuya bağlandığında, oyun sunucusu istemciye "Bu dosyalar bende yok, git şu web adresinden indir." komutunu gönderir.
  4. Oyuncu, dosyaları yüksek hızda web sunucusundan indirir ve oyuna saniyeler içinde bağlanır.

Adım Adım FastDL Kurulumu​

Adım 1: Web Hosting veya Alan Sağlayın​

Öncelikle dosyalarınızı barındıracağınız bir web alanına ihtiyacınız var.

• Web Hosting Firmaları: Basit, ucuz bir web hosting paketi bu iş için yeterlidir.
  • Oyun Sunucusu Sağlayıcıları: Bazı oyun sunucusu firmaları, hizmet paketleriyle birlikte ücretsiz FastDL alanı da sunmaktadır.

Adım 2: cstrike Klasör Yapısını Kopyalayın​

Bu en önemli adımdır. Web sunucunuzdaki dosya yapısı, oyun sunucunuzdaki cstrike klasör yapısıyla birebir aynı olmalıdır.

1. Web hosting'inizin ana dizininde (genellikle public_html veya www) bir cstrike klasörü oluşturun.
  2. Oyun sunucunuzdaki cstrike klasörünün içinde hangi özel dosyalarınız varsa (models, sound, maps, sprites vb.), aynı klasörleri web sunucunuzdaki cstrike klasörünün içine de oluşturun.
Örnek:Oyun sunucunuzdaki bir modelin yolu: cstrike/models/player/admin_model/admin.mdl ise,Web sunucunuzdaki yolu: http://websiteniz.com/cstrike/models/player/admin_model/admin.mdl olmalıdır.

Adım 3: Dosyaları Web Sunucusuna Yükleyin​

Tüm özel dosyalarınızı (modeller, sesler, haritalar, spritelar vb.) FTP programı (FileZilla gibi) aracılığıyla web sunucunuzdaki doğru klasörlere yükleyin.

Adım 4: server.cfg Dosyasını Düzenleyin​

Son olarak, oyun sunucunuza bu web adresini tanıtmanız gerekir.

1. Oyun sunucunuzdaki cstrike/ klasöründe bulunan server.cfg dosyasını açın.
  2. Dosyanın herhangi bir yerine aşağıdaki komutları ekleyin:
// --- FastDL Ayarlari ---

// Dosyalarin indirilecegi web adresini belirtir.
// Adresin sonuna /cstrike/ eklemeyi unutmayin ve tirnak icine alin.
sv_downloadurl "[http://websiteniz.com/cstrike/](http://websiteniz.com/cstrike/)"

// Sunucudan dosya indirmeye izin verir (FastDL icin gereklidir).
sv_allowdownload "1"

// Oyuncularin sunucuya dosya yuklemesini engeller (Guvenlik icin onerilir).
sv_allowupload "0"