Konu Sahibi
Counter-Strike 1.6: Clan Etiketine veya Nicke Özel Giriş Şarkısı Ekleme Rehberi
Counter-Strike 1.6 sunucularını kişiselleştirmenin ve oyunculara özel bir deneyim sunmanın en popüler yollarından biri, belirli bir klan etiketine (tag) veya oyuncu ismine sahip kişiler sunucuya bağlandığında özel bir şarkı veya ses efektinin çalmasını sağlamaktır. Bu, hem klan üyeleri için hoş bir jest olur hem de sunucunuza eğlenceli bir hava katar.Bu rehber, bu özelliği sunucunuza nasıl adım adım ekleyebileceğinizi, gerekli eklentileri nasıl kuracağınızı ve sık karşılaşılan sorunları nasıl çözeceğinizi detaylı bir şekilde anlatmaktadır.
Bu Sistem Nasıl Çalışır?
Sistem, temel olarak bir AMX Mod X eklentisi aracılığıyla çalışır. Bu eklentinin görevi şudur:- Sunucuya yeni bir oyuncu bağlandığında bunu tespit eder.
- Bağlanan oyuncunun ismini (nick), klan etiketini veya Steam ID'sini kontrol eder.
- Eğer bu bilgiler önceden hazırlanan bir yapılandırma dosyasındaki listede mevcutsa, o girişe atanmış olan ses dosyasını sunucudaki tüm oyunculara çalar.
Gerekli Adımlar ve Kurulum
Bu sistemi kurmak için aşağıdaki adımları sırasıyla uygulamanız gerekmektedir.Adım 1: Ses Dosyasını Hazırlama
Öncelikle çalmasını istediğiniz şarkıyı veya sesi Counter-Strike 1.6'nın okuyabileceği doğru formata getirmeniz gerekir.- Format: Ses dosyası mutlaka .wav uzantılı olmalıdır. MP3 formatı çalışmaz.
- Özellikler: En iyi uyumluluk için ses dosyasının şu özelliklerde olması tavsiye edilir:
- Kanal: Mono
- Örnekleme Hızı: 22050 Hz
- Bit Derinliği: 16-bit
- Süre: Oyuncuların rahatsız olmaması ve sunucuda gereksiz veri transferi yaratmaması için ses dosyasının süresini kısa tutun (ideal olarak 10-20 saniye).
- Araçlar: MP3 gibi formatları WAV'a dönüştürmek için "GoldWave" gibi ses düzenleme programlarını veya internetteki online ses dönüştürücü siteleri kullanabilirsiniz.
Adım 2: Gerekli Eklentiyi Bulma ve Yükleme
Bu işlevi yerine getiren birçok AMXX eklentisi mevcuttur. Genellikle "clan sound", "join sound" veya "nick song" gibi isimlerle aratarak bulabilirsiniz. Kurulum adımları genellikle benzerdir.- Eklentiyi İndirin: Güvenilir bir kaynaktan eklentinin .amxx dosyasını indirin.
- Eklentiyi Yükleyin: İndirdiğiniz .amxx dosyasını, FTP programı aracılığıyla sunucunuzdaki cstrike/addons/amxmodx/plugins/ klasörüne atın.
Adım 3: Eklentiyi Aktif Etme ve Yapılandırma
- Eklentiyi Kaydedin: cstrike/addons/amxmodx/configs/ klasöründeki plugins.ini dosyasını açın ve en alt satıra indirdiğiniz eklentinin tam adını yazın (örneğin: clan_sounds.amxx).
- Ses Dosyasını Yükleyin: Hazırladığınız .wav dosyasını cstrike/sound/misc/ klasörüne yükleyin. (Farklı bir klasöre de atabilirsiniz, ancak yolu doğru belirtmeniz gerekir).
- Yapılandırma Dosyasını Düzenleyin: Bu tür eklentiler genellikle cstrike/addons/amxmodx/configs/ klasöründe kendilerine ait bir .ini veya .cfg dosyası oluşturur (örneğin: clansongs.ini). Bu dosyayı açarak hangi klan etiketine veya nicke hangi ses dosyasının çalınacağını belirtmelisiniz.
; Format: "Klan Etiketi, Nick veya SteamID" "Ses Dosyasının Yolu"
; Örneklerde büyük/küçük harf duyarlılığı olabilir, dikkat edin.
"[ProOyuncu]" "misc/pro_giris.wav"
"Admin" "misc/admin_sarki.wav"
"STEAM_0:0:1234567" "misc/ozel_kullanici.wav"
Adım 4: Ses Dosyasını Oyunculara İndirtme (FastDL)
Eğer sunucunuzda FastDL (hızlı indirme) sistemi aktif değilse, oyuncular bu ses dosyasını indiremez ve şarkıyı duyamazlar.
- Ses dosyasının yolunu (sound/misc/sarkiniz.wav) cstrike/ klasöründeki reslist.txt gibi bir resource listesine eklemeniz, standart indirme yöntemini kullanan oyuncuların dosyayı almasını sağlar.
- En etkili ve hızlı yöntem ise ses dosyasını FastDL sunucunuza da yüklemektir.
Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri
- Şarkı Hiç Çalmıyor:
- plugins.ini dosyasına eklentiyi doğru yazdınız mı?
- Yapılandırma dosyasındaki (clansongs.ini) format doğru mu? Tırnak işaretlerini kontrol edin.
- Ses dosyasının yolu ve adı doğru mu? Klasör yolunu ve dosya adını harfi harfine kontrol edin.
- Değişikliklerden sonra sunucuya restart attınız veya haritayı değiştirdiniz mi?
- Sunucu loglarını kontrol edin. cstrike/addons/amxmodx/logs/ klasöründeki hata loglarında eklentiyle ilgili bir sorun belirtiliyor olabilir.
- Konsolda "Sound not precached" Hatası:
- Ses dosyası çok büyük veya yanlış formatta olabilir. Adım 1'deki formata uygun olduğundan emin olun.
- Ses dosyasının yolu yapılandırma dosyasında yanlış yazılmış olabilir.
- Sadece Ben Duyuyorum, Diğerleri Duymuyor:
- Bu, %99 ihtimalle diğer oyuncuların ses dosyasını indiremediği anlamına gelir. FastDL ayarlarınızı ve reslist.txt dosyanızı kontrol edin.