Neler yeni

0xc0000005 Erişim İhlali Hatası Detaylı Analiz

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

Hata Kodu 0xc0000005 (Erişim İhlali): Detaylı Analiz ve Çözüm​

Hata kodu 0xc0000005, Windows işletim sisteminde karşılaşılan en yaygın hatalardan biridir. Genellikle bir Mavi Ekran (BSOD) hatasından ziyade, belirli bir uygulamayı (bir oyunu, web tarayıcısını veya bir programı) başlatırken veya kullanırken ortaya çıkar.

windows hata.png

Hatanın teknik adı "Erişim İhlali" (Access Violation)'dir.

Hatayı Anlamak: Erişim İhlali Nedir?​

Bu hatanın anlamı basittir: Çalıştırmaya çalıştığınız program, kendisine ait olmayan veya erişim izni bulunmayan bir bellek (RAM) alanına erişmeye çalıştı.

Bir bilgisayardaki her program, Windows tarafından kendisine atanan özel bir bellek alanı içinde çalışır. Bu, bir programın yanlışlıkla başka bir programın veya işletim sisteminin (Windows çekirdeği) verilerini bozmasını engeller.

0xc0000005 hatası, bir programın bu sınırların dışına çıkmaya çalıştığı anda oluşur. Windows, bu "yetkisiz" erişimi bir güvenlik tehdidi veya sistem kararsızlığı riski olarak görür ve daha fazla hasarı önlemek için o programı derhal sonlandırır.

Hata genellikle şu senaryolarda görülür:
  • Bir uygulama .exe dosyasına tıklandığında hiç açılmaz ve bu hatayı verir.
  • Uygulama veya oyun bir süre çalıştıktan sonra aniden kapanır veya donar ve bu hata kodunu gösterir.

Olası Nedenler​

Bu hatanın kaynağı çok çeşitli olabilir; hem yazılımsal hem de donanımsal sorunlardan kaynaklanabilir.

1. Arızalı RAM (Fiziksel Bellek):
    • En yaygın donanımsal nedendir. RAM modüllerinizden biri arızalıysa, programlara geçersiz bellek adresleri verebilir. Program bu adrese veri yazmaya çalıştığında, aslında korumalı bir alana denk gelir ve "Erişim İhlali" tetiklenir.
  2. Hatalı Sürücüler (Drivers):
    • Özellikle güncel olmayan veya bozuk ekran kartı (NVIDIA/AMD/Intel) sürücüleri, oyunlar ve grafik ağırlıklı programlarla (Chrome, Firefox gibi) bellek çakışmalarına yol açarak bu hataya neden olabilir.
  3. Veri Yürütme Engellemesi (DEP - Data Execution Prevention):
    • Bu, Windows'un önemli bir güvenlik özelliğidir. Belleğin "sadece veri" için ayrılmış bölgelerinde kod çalıştırılmasını engeller. Bazı eski veya hatalı programlanmış yazılımlar yanlışlıkla bu bölgelerde kod çalıştırmaya çalışır. DEP bunu engeller ve 0xc0000005 hatası vererek programı kapatır.
  4. Kötü Amaçlı Yazılım (Malware):
    • Virüsler, truva atları ve diğer kötü amaçlı yazılımlar, sistemin korumalı bellek alanlarına sızmaya veya diğer programların belleğini değiştirmeye çalışır. Bu durum genellikle bir erişim ihlali ile sonuçlanır.
  5. Bozuk Sistem Dosyaları:
    • Programların çalışmak için güvendiği ntdll.dll gibi kritik Windows sistem dosyaları bozulmuşsa, bu hataya yol açabilir.
  6. Hatalı Programlama (Yazılımın Kendisi):
    • Bazen sorun sizin bilgisayarınızda değil, doğrudan programın kendisindedir. Programcılar bir "bellek sızıntısı" (memory leak) veya "boş işaretçi" (null pointer) hatası yapmışsa, program kararsız hale gelir ve çökebilir. Bu durum genellikle program için bir güncelleme (patch) yayınlanarak çözülür.
  7. Bozuk Kayıt Defteri (Registry):
    • Windows Kayıt Defteri'ndeki bozuk veya geçersiz girdiler, programların yanlış sistem ayarlarına veya dosya yollarına başvurmasına neden olabilir.

Çözüm Yöntemleri​

Sorunu gidermek için bu adımları sırayla takip edebilirsiniz.

Adım 1: Windows Bellek Tanılama (RAM Testi)​

İlk olarak donanımsal bir sorun olup olmadığını dışlamak gerekir.
  1. Başlat menüsüne "Windows Bellek Tanılama" (veya mdsched.exe) yazın ve uygulamayı çalıştırın.
  2. "Şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle" seçeneğini seçin.
  3. Bilgisayar yeniden başlayacak ve RAM'leri test edecektir.
  4. Eğer test "donanım hataları algılandı" sonucunu verirse, RAM modüllerinizden biri arızalıdır ve değiştirilmesi gerekir.

Adım 2: Sistem Dosyalarını Onarma (SFC ve DISM)​

Bozuk sistem dosyalarını onarmak, sorunu çözebilir.
  1. Başlat'a "cmd" yazın, "Komut İstemi"ne sağ tıklayın ve "Yönetici olarak çalıştır" deyin.
  2. sfc /scannow yazın ve Enter'a basın. Taramanın bitmesini bekleyin.
  3. Ardından DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth yazın ve Enter'a basın.
  4. İşlemler bittiğinde bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Adım 3: Veri Yürütme Engellemesi (DEP) Ayarlarını Düzenleme​

Eğer hata sadece belirli bir programda (özellikle eski bir programsa) oluyorsa, bu adımı deneyin.
  1. Denetim Masası'nı açın.
  2. Sistem ve Güvenlik > Sistem'e tıklayın.
  3. Sol taraftan Gelişmiş sistem ayarları'na tıklayın.
  4. Açılan pencerede Gelişmiş sekmesine gelin ve "Performans" bölümündeki Ayarlar... butonuna tıklayın.
  5. Yeni pencerede Veri Yürütme Engellemesi sekmesine tıklayın.
  6. Burada iki seçenek göreceksiniz. Muhtemelen "Yalnızca önemli Windows programları ve hizmetleri için DEP'yi aç" seçilidir.
  7. "Seçtiklerim dışındaki tüm programlar ve hizmetler için DEP'yi aç" seçeneğini işaretleyin.
  8. Altındaki Ekle... butonuna tıklayın ve size 0xc0000005 hatasını veren programın .exe dosyasını (örn: C:\Program Files\Uygulama\uygulama.exe) bulun ve ekleyin.
  9. Uygula ve Tamam'a tıklayıp bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bu işlem, Windows'a "Bu programa güveniyorum, DEP'yi onun için devre dışı bırak" talimatını verir.

Adım 4: Sürücüleri Güncelleme​

Özellikle ekran kartı sürücüleri bu hatanın sık nedenlerindendir. NVIDIA, AMD veya Intel'in resmi sitesinden en güncel sürücünüzü indirip "Temiz Kurulum" (Clean Installation) seçeneğiyle kurun.

Adım 5: Kötü Amaçlı Yazılım Taraması​

Windows Defender veya güvendiğiniz başka bir antivirüs yazılımı ile tam bir sistem taraması yapın.

Adım 6: Programı Yeniden Yükleme​

Eğer hata sadece tek bir programda oluyorsa, o programı "Program Ekle veya Kaldır" üzerinden tamamen kaldırın ve en güncel sürümünü resmi web sitesinden indirip yeniden kurun.

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri