Neler yeni

"0x8007007e" Modül Bulunamadı Hatası Çözüm Rehberi

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

"0x8007007e - Belirtilen modül bulunamadı" Hatası: Nedir ve Nasıl Çözülür?​

"0x8007007e" (veya ERROR_MOD_NOT_FOUND) hata kodu, Windows'un bir işlemi tamamlamak için ihtiyaç duyduğu belirli bir dosyanın (genellikle bir .dll - Dinamik Bağlantı Kitaplığı dosyası) eksik olduğunu, bozulduğunu veya erişilemez olduğunu belirten genel bir hatadır.

Windows Hata.jpg

Bu hata, bir modülün (programın bir parçası) yüklenemediği anlamına gelir. Genellikle aşağıdaki senaryolarda karşınıza çıkar:
  • Windows Update: Yeni bir güncelleme yüklenirken.
  • .NET Framework Kurulumu: .NET Framework bileşenleri kurulurken veya güncellenirken.
  • Program Başlatma: Belirli bir uygulamayı açmaya çalışırken.
  • Sürücü Yüklemesi: Yeni bir donanım sürücüsü kurulurken.
Bu rehberde, hatanın yaygın nedenlerini ve çözmek için atabileceğiniz adımları detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Yaygın Nedenleri Nelerdir?​

1. Bozuk veya Eksik .NET Framework: Bu hatanın en yaygın nedenidir. Windows'un temel işlevleri ve birçok uygulama, .NET Framework'e ihtiyaç duyar. Eğer bu bileşenler bozulursa, modül bulunamadı hatası alırsınız.
  2. Eksik veya Bozuk .DLL Dosyaları: İşlem için gereken belirli bir .dll dosyası silinmiş, başka bir program tarafından üzerine yazılmış veya bozulmuş olabilir.
  3. Bozuk Sistem Dosyaları: Windows'un kendi temel sistem dosyalarında hasar olabilir.
  4. Windows Update Bileşenlerinin Bozulması: Özellikle hata Windows Update sırasında alınıyorsa, güncelleme servislerinin kendisi veya indirilen dosyaların saklandığı klasörler bozulmuş olabilir.
  5. Üçüncü Parti Yazılım Çakışması: Antivirüs programları veya güvenlik duvarları, bir dosyanın yüklenmesini veya erişilmesini yanlışlıkla engelleyebilir.

Adım Adım Çözüm Yöntemleri​

Bu hatayı çözmek için aşağıdaki adımları sırayla deneyin.

1. Adım: Sistem Dosyalarını Tarayın (SFC & DISM)​

İlk olarak, Windows'un temel sistem dosyalarının sağlam olup olmadığını kontrol edelim.
  1. Başlat menüsüne "cmd" yazın.
  2. Komut İstemi'ne sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır'ı seçin.
  3. Açılan siyah pencereye sfc /scannow yazın ve Enter'a basın. (Bu işlem biraz zaman alabilir).
  4. Tarama bittikten sonra, yine aynı pencereye DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth yazın ve Enter'a basın.
  5. İşlemler bittikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve hatanın devam edip etmediğini kontrol edin.

2. Adım: .NET Framework'ü Onarın​

Bu hata çok sık .NET Framework kaynaklı olduğu için bu adımı atlamayın.
  1. Denetim Masası'nı açın.
  2. Programlar > Programlar ve Özellikler'e gidin.
  3. Sol menüden Windows özelliklerini aç veya kapat'a tıklayın.
  4. Açılan pencerede .NET Framework ile başlayan girdileri bulun (örn: ".NET Framework 3.5" ve ".NET Framework 4.8").
  5. Yanlarındaki kutuların işaretini kaldırın. (Eğer içinin bir kısmı doluysa, bir kez tıklayıp boşaltın, sonra tekrar tıklayıp tamamen doldurun ve 6. adımı atlayıp doğrudan Tamam'a basın).
  6. Tamam'a tıklayın ve işlemin bitmesini bekleyin. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  7. Aynı adımları tekrarlayarak Windows özelliklerini aç veya kapat penceresine geri dönün.
  8. İşaretini kaldırdığınız .NET Framework kutularını yeniden işaretleyin.
  9. Tamam'a tıklayın. Windows, bu bileşenleri internetten indirip yeniden kuracaktır.
  10. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Eğer bu işe yaramazsa, Microsoft'un resmi ".NET Framework Onarım Aracı"nı (Microsoft .NET Framework Repair Tool) aratıp indirerek çalıştırmayı deneyebilirsiniz.

3. Adım: Windows Update Sorun Gidericisini Çalıştırın​

Eğer hata Windows Update sırasında ortaya çıkıyorsa, yerleşik sorun gidericiyi kullanın.
  1. Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Sorun Gider'e gidin.
  2. "Ek sorun gidericiler" (veya benzeri) linkine tıklayın.
  3. Listeden Windows Update'i bulun, seçin ve Sorun gidericiyi çalıştır'a tıklayın.
  4. Aracın taramayı bitirmesini ve bulduğu sorunları onarmasını bekleyin.

4. Adım: Windows Update Bileşenlerini Sıfırlayın​

Windows Update'in geçici dosyalarının tutulduğu klasörler bozulmuş olabilir.
  1. Komut İstemi'ni tekrar Yönetici olarak çalıştırın.
  2. Aşağıdaki komutları sırayla yazıp her birinden sonra Enter'a basın:
    net stop wuauserv
    net stop cryptSvc
    net stop bits
    net stop msiserver

(Bu komutlar güncelleme servislerini durdurur.)
  3. Şimdi, indirme klasörlerini yeniden adlandıracağız:
    ren C:\Windows\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old
    ren C:\Windows\System32\catroot2 catroot2.old
  4. Son olarak, durdurduğunuz servisleri yeniden başlatın:
    net start wuauserv
    net start cryptSvc
    net start bits
    net start msiserver
  5. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve güncellemeyi tekrar deneyin.

5. Adım: Antivirüs Yazılımını Geçici Olarak Devre Dışı Bırakın​

Nadiren de olsa, üçüncü parti antivirüs yazılımları veya güvenlik duvarları (Windows'un kendi güvenlik duvarı hariç) bu tür işlemleri engelleyebilir. Antivirüs programınızı geçici olarak devre dışı bırakın ve hatayı aldığınız işlemi (örn. güncelleme) tekrar deneyin. İşiniz bittikten sonra antivirüsü tekrar etkinleştirmeyi unutmayın.

6. Adım: Güncellemeyi Manuel Olarak Yükleyin​

Eğer hata belirli bir güncelleme (KBXXXXXXX numaralı) yüklenirken alınıyorsa:
  1. Hata veren güncellemenin "KB" numarasını not edin.
  2. Web tarayıcınızda "Microsoft Update Catalog" (Microsoft Güncelleştirme Kataloğu) sitesini aratıp açın.
  3. Arama kutusuna KB numarasını yazın ve aratın.
  4. İşletim sistemi sürümünüze (x64 veya x86) uygun olan paketi indirin.
  5. İndirdiğiniz .msu uzantılı dosyayı çalıştırarak güncellemeyi manuel olarak kurun.

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri