Yanlışlıkla Değişen Klavye Düzeni (Q/F) ve Dil Ayarları Sorunu
Merhaba KralForum ailesi,Hepimizin ortak derdi: Oyunun en heyecanlı yerindesiniz, W tuşuyla koşarken Shift'e basıyorsunuz ve o an her şey değişiyor... Ya da daha kötüsü, bir metin yazıyorsunuz ve aniden i harfine basınca ı çıktığını, q harfine basınca f çıktığını fark ediyorsunuz.
Hayır, klavyeniz bozulmadı. Sadece Windows'un "çoklu dil desteği" özelliğinin kurbanı oldunuz.
Bu rehberde, Windows'un sürekli Türkçe Q klavyeden Türkçe F klavyeye (veya TR'den ENG'ye) geçiş yapmasını nasıl kalıcı olarak engelleyeceğinizi detaylıca anlatacağım.
Sorun Neden Kaynaklanıyor? (Hızlı Teşhis)
Sorun, Windows'un birden fazla klavye düzeni veya giriş dili arasında hızlıca geçiş yapmanızı sağlayan klavye kısayollarıdır. Bilgisayarınıza birden fazla "klavye düzeni" (örn: Türkçe Q ve Türkçe F) veya "giriş dili" (örn: Türkçe ve İngilizce) yüklüyse, Windows bu kısayollarla aralarında geçiş yapar.Suçlu Kısayollar:
- Alt + Shift: (En yaygın suçlu) Giriş dilleri arasında geçiş yapar (Örn: TR'den ENG'ye).
- Windows Tuşu + Boşluk (Space): (Windows 10/11) Tüm yüklü klavye düzenlerini gösteren bir menü açar (Örn: Türkçe Q, Türkçe F, İngilizce US).
1. Adım: Geçici Çözüm (Hemen Düzeltme)
Eğer klavyeniz şu anda F olduysa, panik yapmayın:- Alt tuşuna basılı tutarken art arda Shift tuşuna basın. Dilin değiştiğini göreceksiniz.
- VEYA Windows tuşuna basılı tutarken Boşluk (Space) tuşuna basın. Sağda çıkan menüden "Türkçe Q" seçeneğini seçin.
2. Adım: Kalıcı Çözüm (İstenmeyen Klavyeleri Silme)
Bu sorunu kökünden çözmenin en etkili yolu, Windows'a "Ben sadece Türkçe Q klavye kullanıyorum, başka bir seçeneğe ihtiyacım yok" demektir. Bunu, diğer tüm klavye düzenlerini silerek yapacağız.Windows 11 için:
- Başlat Menüsü > Ayarlar (Dişli ikonu) seçeneğine gidin.
- Sol menüden "Zaman ve Dil" seçeneğine tıklayın.
- "Dil ve Bölge" seçeneğine tıklayın.
- "Tercih edilen diller" listesinde "Türkçe"yi göreceksiniz. "Türkçe" yazısının sağındaki üç noktaya (...) tıklayın ve **"Dil Seçenekleri"**ni seçin.
- Yeni açılan sayfada "Klavyeler" bölümünü bulun.
- Burada hem "Türkçe Q" hem de "Türkçe F" (veya başka bir şey) listelendiğini göreceksiniz.
- İhtiyacınız olmayan (örn: "Türkçe F") klavyenin yanındaki üç noktaya (...) tıklayın ve "Kaldır" seçeneğini seçin.
- Aynı listede "İngilizce (ENG)" gibi bir dil paketi varsa ve onu da istemiyorsanız, bir önceki menüye (Dil ve Bölge) dönüp, "İngilizce" paketinin yanındaki üç noktaya basıp onu da **"Kaldır"**abilirsiniz.
- Başlat Menüsü > Ayarlar (Dişli ikonu).
- "Zaman ve Dil" seçeneğine tıklayın.
- Soldan "Dil" sekmesine tıklayın.
- "Tercih edilen diller" listesinde "Türkçe" seçeneğine bir kez tıklayın.
- Açılan "Seçenekler" butonuna basın.
- Açılan sayfada "Klavyeler" bölümünü bulun.
- İhtiyacınız olmayan (örn: "Türkçe F") klavyeye bir kez tıklayın ve altından çıkan "Kaldır" butonuna basın.
3. Adım: "Demir Yumruk" Çözümü (Kısayolun Tamamen Kapatılması)
Eğer birden fazla dil kullanmak zorundaysanız (örn: iş için hem Türkçe hem İngilizce klavye lazım) ama Alt + Shift kısayolundan nefret ediyorsanız, bu kısayolu tamamen devre dışı bırakabilirsiniz.- Ayarlar > Zaman ve Dil > Yazma bölümüne gidin.
- "Gelişmiş Klavye Ayarları" seçeneğine tıklayın.
- "Giriş dili kısayol tuşları" (mavi link) seçeneğine tıklayın. (Bu sizi eski Denetim Masası menüsüne atacaktır).
- Karşınıza "Metin Hizmetleri ve Giriş Dilleri" başlıklı küçük bir pencere gelecek.
- "Gelişmiş Tuş Ayarları" sekmesinde olduğunuzdan emin olun.
- "Eylemler" listesinde "Giriş dilleri arasında" seçeneğini seçin ve aşağıdaki "Tuş Sırasını Değiştir" butonuna tıklayın.
- Açılan küçük pencerede hem "Giriş Dilini Değiştir" hem de "Klavye Düzenini Değiştir" için "Atanmamış" (Not Assigned) seçeneğini işaretleyin.
- "Tamam" ve "Uygula" diyerek tüm pencereleri kapatın.
Ek Sorun: Windows'un Görüntüleme Dili Değişirse Ne Yapmalı?
Bazen büyük Windows güncellemelerinden sonra sistem dili (menülerin dili) İngilizce'ye dönebilir.- Ayarlar > Zaman ve Dil > Dil ve Bölge'ye gidin.
- En üstteki "Windows görüntüleme dili" açılır menüsünden **"Türkçe"**yi seçtiğinizden emin olun.
- Eğer Türkçe seçili değilse seçin ve "Oturumu Kapat" uyarısı verirse oturumu kapatıp yeniden açın.