Neler yeni

VPS Hosting Kurulumu: Görsellerle Desteklenmiş Detaylı Bir Rehber

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

VPS Hosting Kurulumu: Görsellerle Desteklenmiş Detaylı Bir Rehber​

VPS (Virtual Private Server) hosting, web siteleri ve uygulamalar için paylaşımlı hosting'e kıyasla daha fazla kontrol, esneklik ve performans sunar. Kendi sunucunuzu yönetmek, daha yüksek trafikli siteleri barındırmak veya özel yazılımlar çalıştırmak isteyenler için ideal bir çözümdür. Bu rehberde, bir VPS sunucusunun temel kurulum adımlarını görsellerle destekleyerek adım adım ele alacağız.

1. Adım: VPS Sağlayıcısı Seçimi ve Sunucu Siparişi​

VPS kurulumuna başlamadan önce, ihtiyaçlarınıza en uygun VPS sağlayıcısını seçmeniz gerekir. Seçim yaparken şu faktörleri göz önünde bulundurun:

• Performans: CPU çekirdek sayısı, RAM miktarı ve depolama tipi (SSD mutlaka tercih edilmeli) önemlidir.
  • İşletim Sistemi Desteği: Popüler Linux dağıtımları (Ubuntu, CentOS, Debian) veya Windows Server gibi seçenekler sunulur.
  • Sunucu Konumu: Hedef kitlenize yakın bir sunucu konumu, web sitenizin yüklenme hızını artırır.
  • Fiyatlandırma: Bütçenize uygun ve ihtiyaçlarınızı karşılayan bir plan seçin.
  • Müşteri Desteği: Teknik destek kalitesi, olası sorunlarda size yardımcı olacaktır.
  • Yönetim Paneli: cPanel, Plesk, DirectAdmin gibi panellerle sunucu yönetimini kolaylaştırabilirsiniz.
Bir sağlayıcı seçtikten sonra, web siteleri genellikle basit bir sipariş süreci sunar. Planınızı seçin, istediğiniz işletim sistemini (örneğin Ubuntu 22.04 LTS) belirtin ve ödemeyi tamamlayın.

Örnek bir VPS sipariş ekranı:

vps.png

2. Adım: İlk Bağlantı ve Güvenlik Ayarları​

Sunucunuz hazır olduğunda, sağlayıcınız size genellikle bir e-posta ile IP adresi, root kullanıcı adı ve başlangıç şifresi gibi bağlantı bilgilerini gönderecektir.

SSH ile Sunucuya Bağlanma:​

Sunucunuza güvenli bir şekilde bağlanmak için SSH (Secure Shell) kullanacağız.

• Linux/macOS Kullanıcıları: Terminal uygulamasını açın ve aşağıdaki komutu kullanın:
    Bash

ssh root@sunucu_ip_adresi

Burada sunucu_ip_adresi yerine VPS'inizin gerçek IP adresini yazmalısınız.

vps 1.png

• Windows Kullanıcıları: PuTTY gibi bir SSH istemcisi kullanmanız gerekecektir. PuTTY'yi indirip kurduktan sonra, açın ve "Host Name (or IP address)" alanına sunucunuzun IP adresini girin. Ardından "Open" butonuna tıklayın.

vps 2.png

Her iki durumda da, ilk bağlantıda sizden gelen şifreyi girmeniz istenecektir.

Sunucunun İlk Güvenlik Ayarları:​

VPS'inize ilk kez bağlandıktan sonra, güvenliği artırmak için bazı temel adımları uygulamanız önemlidir.

1. Root Şifresini Değiştirme (Zorunlu Olmasa da Çok Önerilir):Sağlayıcıdan gelen varsayılan root şifresi genellikle güvenli değildir. Kendi güçlü şifrenizi belirleyin.
    Bash

passwd

Komutu çalıştırdıktan sonra mevcut şifrenizi girin, ardından yeni, güçlü bir şifre iki kez girmeniz istenecektir.
vps 3.png

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri