KFN Haberleri: Microsoft'tan Sürpriz Karar: Ücretsiz Windows 10 Dönemi Resmen Sona Erdi!
Microsoft, teknoloji dünyasında bir dönemi kapatan önemli bir karar aldı. Şirket, Windows 7 ve Windows 8.1 kullanıcılarının yıllardır gayriresmi olarak faydalandığı ücretsiz Windows 10 yükseltme yolunu tamamen kapattığını duyurdu. Bu karar, eski işletim sistemlerini kullanan milyonlarca kullanıcıyı doğrudan etkiliyor.Yıllardır Süren Gelenek Sona Erdi
Microsoft, Windows 10'u 2015 yılında piyasaya sürdüğünde, Windows 7 ve 8.1 kullanıcılarına bir yıl süreyle ücretsiz yükseltme hakkı tanımıştı. Resmi kampanya 2016'da sona ermiş olsa da, kullanıcılar eski işletim sistemlerine ait ürün anahtarlarını kullanarak Windows 10'u sorunsuzca etkinleştirebiliyordu. Bu "açık kapı," Microsoft tarafından da biliniyor ve yıllardır tolere ediliyordu.Ancak şirket, yayınladığı yeni bir bildiriyle bu duruma son verdiğini açıkladı. Artık Windows 7 ve 8.1 ürün anahtarları, Windows 10'u etkinleştirmek için kullanılamayacak.
Microsoft Neden Şimdi Bu Adımı Attı?
Bu kararın arkasında yatan birkaç önemli neden olduğu düşünülüyor:- Windows 11'e Geçişi Hızlandırma: Microsoft'un ana odağı artık tamamen Windows 11. Şirket, eski işletim sistemlerinden gelen kullanıcıları doğrudan en güncel sürüme yönlendirmek ve Windows 11'in pazar payını artırmak istiyor.
- Windows 10'un Ömrünün Sonuna Yaklaşması: Microsoft, Windows 10 için resmi desteğini 14 Ekim 2025'te sonlandıracağını daha önce açıklamıştı. Bu tarihten sonra Windows 10, güvenlik güncellemeleri almayacak. Dolayısıyla, eski sistemlerden Windows 10'a geçişi teşvik etmek artık stratejik olarak mantıklı değil.
- Lisans Gelirlerini Artırma: Ücretsiz yükseltme yolunun kapatılması, yeni bir Windows sürümüne geçmek isteyen kullanıcıları lisans satın almaya teşvik ederek şirket için ek bir gelir kapısı oluşturabilir.
Kullanıcıları Neler Bekliyor?
Bu değişiklikten sonra Windows 7 veya 8.1 yüklü bir bilgisayara sahip olan kullanıcıların Windows 10 veya Windows 11'e geçmek için yeni bir lisans satın almaları gerekecek.Önemli Not: Bu karar, halihazırda Windows 10 kullanan ve daha önce ücretsiz yükseltme yapmış olan mevcut kullanıcıları etkilemiyor. Bu kullanıcılar, işletim sistemlerini normal şekilde kullanmaya ve 14 Ekim 2025'e kadar güncelleme almaya devam edecekler.
Sonuç olarak, Microsoft'un bu hamlesi, teknoloji dünyasında uzun bir süredir devam eden bir dönemin sonu anlamına geliyor. Şirket, kullanıcıları kararlı bir şekilde geleceğin işletim sistemi olarak konumlandırdığı Windows 11'e doğru yönlendiriyor. Eski bir Windows sürümü kullanıyorsanız ve yükseltme yapmayı düşünüyorsanız, artık yeni bir lisans maliyetini de göz önünde bulundurmanız gerekecek.
Peki Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?