KFN HABERLERİ: Türkiye'nin Yerli ve Milli Üretim Destanında 40 Yıl! Otomotivden Savunmaya, Teknolojideki Dönüşümün Hikayesi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin sanayi ve teknoloji alanında yerli ve milli imkanlarla üretim hedefine odaklanmasıyla geçen 40 yıllık serüven, sadece ekonomik değil, aynı zamanda ulusal egemenlik açısından da büyük bir destan niteliği taşıyor. Otomotivden savunma sanayiine, bu süre zarfında atılan kritik adımlar, ülkenin global rekabetteki konumunu güçlendirdi.Başlangıç: İlk Adımlar ve Sanayileşme Dönemi
Yerli üretimin 40 yıllık hikayesi, genellikle 1980'lerin ortalarından itibaren kamunun ve özel sektörün stratejik sektörlere yönelmesiyle ivme kazanmıştır. Bu dönemde temel amaç, ithalat bağımlılığını azaltmak ve yerel mühendislik yeteneklerini geliştirmekti.- Otomotiv Sektörü: Yerli üretim kapasitesinin artırılması ve yabancı ortaklıklarda yerlilik oranının yükseltilmesi, bu dönemin en belirgin hedeflerinden biriydi. Bu sayede Türkiye, Avrupa'nın önemli üretim üslerinden biri haline geldi.
- Savunma Sanayii'nde Uyanış: En kritik sıçrama, savunma sanayiinde yaşandı. Dışa bağımlılığın getirdiği kısıtlamalar, yerli ve milli projelere yönelimi zorunlu kıldı. İlk başta lisanslı üretimle başlayan süreç, zamanla özgün tasarıma ve tamamen yerli platformların geliştirilmesine dönüştü.
21. Yüzyıl: Teknoloji ve Egemenlik Dönemi
Son 20 yılda yerli ve milli üretim vizyonu, sadece "üretmekten" ziyade "yüksek katma değerli teknoloji üretmek" ve "stratejik bağımsızlığı sağlamak" eksenine kaydı.Savunma Sanayii'nin Liderliği
40 yıllık sürecin en başarılı hikayesi, hiç şüphesiz savunma sanayiidir. Türkiye, İHA/SİHA teknolojilerinden deniz platformlarına, elektronik harp sistemlerinden milli muharip uçak projelerine kadar geniş bir yelpazede kritik teknolojileri yerli imkanlarla geliştirebilme yeteneğine ulaştı.- İHA/SİHA Teknolojileri: Türkiye'yi küresel bir aktör haline getiren insansız hava aracı sistemleri (Bayraktar, ANKA vb.), bu vizyonun en somut ve dışa bağımlılığı sıfıra yaklaştıran örnekleridir.
- Milli Platformlar: TCG Anadolu gibi çok maksatlı amfibi hücum gemileri ve ATMACA gibi milli füzeler, sadece üretimin değil, aynı zamanda mühendislik ve tasarım yeteneğinin de olgunlaştığını gösteriyor.
Otomotivde TOGG Hamlesi
Yerli ve milli otomobil hayali, 40 yıllık serüvenin simgelerinden biri olarak hayata geçirilen TOGG projesiyle somutlaştı. Elektrikli ve akıllı bir cihaz olarak tasarlanan TOGG, otomotiv sektöründe sadece yerlilik oranını artırmayı değil, aynı zamanda global elektrikli araç teknolojilerinde rekabet edebilecek bir marka yaratmayı hedefliyor. Bu proje, Türkiye'nin sanayideki dijital dönüşüm vizyonunu temsil etmektedir.Gelecek Vizyonu ve 40 Yılın Mirası
40 yıllık tecrübe, yerli üretimin artık sadece montaj hattı olmaktan çıkıp, Ar-Ge, inovasyon ve patent üretimi odaklı bir ekosisteme dönüştüğünü gösteriyor. Gelecekteki hedefler, yapay zeka, uzay teknolojileri ve biyo-teknoloji gibi yeni nesil alanlara odaklanmak ve yerli üretimi global tedarik zincirlerinin kritik bir parçası haline getirmektir.Bu süreçte elde edilen en önemli kazanım, Türkiye'nin zorlu projelerin üstesinden gelebilecek bir mühendislik ve üretim kültürü oluşturmasıdır.
Sizce Türkiye’nin yerli ve milli üretim destanında 40 yıl içinde atılan en kritik adım savunma sanayii atılımı mıydı, yoksa TOGG gibi sivil projelere yönelim mi? Gelecek 10 yılda en çok hangi sektörde milli başarı bekliyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bekliyoruz!