Neler yeni

KFN Tesla Q3 2025 kazançları beklentilerin altında kaldı

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

KFN Haberleri: Tesla Q3 2025 Kazançları Beklentilerin Altında Kaldı​

Elektrikli otomobil devi Tesla, 2025 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin mali sonuçlarını açıkladı. Wall Street analistlerinin beklentilerinin altında kalan rakamlar, şirketin hisselerinde seans sonrası işlemlerde sert bir düşüşe neden oldu.

KFNHaberleri.png

Merakla beklenen Q3 2025 sonuçları, Tesla'nın son dönemde artan rekabet, küresel ekonomik yavaşlama ve maliyet baskılarıyla mücadelesinin devam ettiğini gösterdi.

Anahtar Rakamlar: Beklentiler ve Gerçekleşen​

• Hisse Başına Kâr (EPS): Analistlerin 0.85 Dolar beklentisine karşılık 0.78 Dolar olarak açıklandı.
  • Toplam Gelir: Beklenen 28.5 milyar Dolar seviyesinin altında kalarak 27.9 milyar Dolar olarak gerçekleşti.
  • Otomotiv Brüt Kâr Marjı: Şirketin yakından takip edilen kârlılık metriği, fiyat indirimlerinin ve yeni model üretim maliyetlerinin etkisiyle %17.1'e gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

Beklentilerin Altında Kalmanın Nedenleri​

Rakamların beklentileri karşılayamamasının arkasında birkaç temel faktör yatıyor:

1. "Model 2" (Uygun Fiyatlı Model) Gecikmesi: Yatırımcıların büyük umut bağladığı, 25.000 dolarlık uygun fiyatlı yeni modelin üretimine başlama hedefinin 2026'nın ikinci yarısına ertelenmesi, büyüme beklentileri üzerinde baskı yarattı.
  2. Cybertruck Üretim Zorlukları: Cybertruck üretiminin hızlandırılması planlanandan daha yavaş ve maliyetli ilerliyor. Üretim ramp-up sürecindeki zorluklar, genel kârlılığı olumsuz etkiledi.
  3. Küresel Talep ve Fiyat Savaşları: Özellikle Çin pazarında yerel üreticilerle yaşanan yoğun fiyat savaşları, Tesla'nın kâr marjlarını korumasını zorlaştırdı. Avrupa'daki ekonomik durgunluk da talebi sınırladı.
  4. Tedarik Zinciri ve Lojistik: Her ne kadar pandemi sonrası döneme göre iyileşme gösterse de, özellikle batarya hammaddelerindeki fiyat dalgalanmaları maliyetleri etkilemeye devam etti.

Piyasa Tepkisi ve İleriye Bakış​

Tesla CEO'su Elon Musk, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı yatırımcı toplantısında, "Uzun vadeli hedeflerimize odaklanmış durumdayız. Otonom sürüş (FSD) ve robotaksi projeleri şirketin gelecekteki asıl değerini yaratacak," şeklinde konuştu.

Musk'ın bu açıklamalarına rağmen, kısa vadeli üretim ve kârlılık endişeleri ağır bastı. Tesla (TSLA) hisseleri, raporun yayınlanmasının ardından seans sonrası işlemlerde %7'ye varan değer kaybı yaşadı.

Analistler, Tesla'nın 2025'in son çeyreğinde toparlanma göstermesi için fiyat indirimlerini durdurması ve marjları stabilize etmesi gerektiğini, aksi takdirde yatırımcı güveninin sarsılabileceğini belirtiyor.

Peki Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri