Neler yeni

SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED Hatası

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

"SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED" Mavi Ekran Hatası Çözüm Rehberi​

"SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED" hatası, Windows'ta en sık karşılaşılan mavi ekran (BSOD) hatalarından biridir. Genellikle, bir sistem işlemi veya (daha yaygın olarak) bir sürücü, sistemin nasıl başa çıkacağını bilmediği bir hata (özel durum) oluşturduğunda meydana gelir.

Bu hata mesajı genellikle hataya neden olan belirli bir dosyayı da parantez içinde listeler. Örneğin:SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED (nvlddmkm.sys)

Bu dosya adı, sorunun kaynağını bulmak için en önemli ipucunuzdur.

1. Adım: Hata Veren Dosyayı Belirleme​

Mavi ekranı tekrar görürseniz, parantez içinde yazan .sys uzantılı dosya adını not edin. Bu dosya genellikle sorunun kaynağıdır:
  • nvlddmkm.sys (NVIDIA): NVIDIA ekran kartı sürücüsü.
  • atikmdag.sys veya atikmpag.sys (AMD): AMD/ATI ekran kartı sürücüsü.
  • igdkmd64.sys (Intel): Intel dahili grafik sürücüsü.
  • tcpip.sys veya netio.sys: Ağ (Ethernet/Wi-Fi) sürücüsü veya TCP/IP protokolüyle ilgili bir sorun.
  • bcmwl63a.sys: Broadcom Wi-Fi sürücüsü.
  • rtwlane.sys: Realtek Wi-Fi sürücüsü.
  • iaStorA.sys: Intel Rapid Storage Technology (SATA/Depolama) sürücüsü.
Eğer belirli bir dosya adı görüyorsanız, doğrudan Adım 3'e geçin ve o dosyayla ilgili sürücüyü (ekran kartı, ağ kartı vb.) güncelleyin veya kaldırın.

2. Adım: Güvenli Modda Başlatma​

Eğer Windows normal şekilde açılmıyorsa veya açıldıktan kısa süre sonra mavi ekran veriyorsa, sürücüleri güncellemek/kaldırmak için Güvenli Mod'da başlatmanız gerekir.
  1. Bilgisayarınız açılırken Windows logosunu gördüğünüzde veya tam açılmadan hemen önce kapatma düğmesine basılı tutarak bilgisayarı kapanmaya zorlayın.
  2. Bu işlemi 2-3 kez tekrarladığınızda, Windows otomatik olarak "Otomatik Onarım" ekranına geçecektir.
  3. Gelişmiş seçenekler'e tıklayın.
  4. Sorun Gider > Gelişmiş seçenekler > Başlangıç Ayarları > Yeniden Başlat yolunu izleyin.
  5. Bilgisayar yeniden başladığında, 5 veya F5 tuşuna basarak Ağ ile Güvenli Mod'u seçin. (Ağ, sürücüleri indirebilmeniz için gereklidir).

3. Adım: Sürücüleri Güncelleme veya Yeniden Yükleme​

Bu hatanın 1 numaralı nedeni bozuk veya uyumsuz sürücülerdir.

3.1: Ekran Kartı Sürücüleri (En Olası Şüpheli)​

1. Güvenli Mod'da (veya normal modda açabiliyorsanız) Aygıt Yöneticisi'ni açın (Başlat'a Aygıt Yöneticisi yazın).
  2. Görüntü bağdaştırıcıları kategorisini genişletin.
  3. Ekran kartınıza (NVIDIA, AMD veya Intel) sağ tıklayın ve Cihazı kaldır deyin. Açılan pencerede "Bu aygıtın sürücü yazılımını sil" kutucuğunu işaretleyin ve Kaldır'a basın.
  4. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Windows, temel bir sürücü yükleyecektir.
  5. Normal modda açabiliyorsanız, doğrudan ekran kartı üreticinizin (NVIDIA, AMD, Intel) web sitesine gidin ve modeliniz için en güncel sürücüyü indirip kurun. Windows Update'in bulduğu sürücüye güvenmeyin.

3.2: Ağ ve Ses Sürücüleri​

Eğer hata tcpip.sys, netio.sys veya rtwlane.sys gibi ağ ile ilgili bir dosyadan kaynaklanıyorsa:

1. Aygıt Yöneticisi'nde Ağ bağdaştırıcıları'nı genişletin.
  2. Wi-Fi veya Ethernet bağdaştırıcınıza sağ tıklayıp Sürücüyü güncelleştir deyin.
  3. Veya, ekran kartında olduğu gibi Cihazı kaldır deyin, yeniden başlatın ve ardından bilgisayarınızın (veya anakartınızın) üreticisinin web sitesinden en güncel sürücüyü kurun.

4. Adım: Sistem Dosyalarını Onarma (SFC ve DISM)​

Sürücü güncellemesi işe yaramazsa, Windows sistem dosyaları bozulmuş olabilir.
  1. Başlat'a "cmd" yazın, "Komut İstemi"ne sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır deyin.
  2. sfc /scannow yazın ve Enter'a basın. Taramanın bitmesini bekleyin.
  3. İşlem bittikten sonra, bilgisayarı yeniden başlatmadan aşağıdaki komutu girin:
    DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
  4. İşlem tamamlandığında bilgisayarınızı yeniden başlatın.

5. Adım: Hızlı Başlatmayı Devre Dışı Bırakma​

Windows 10 ve 11'deki "Hızlı Başlatma" özelliği, sürücülerin tam olarak kapanıp açılmasını engelleyerek bu tür hatalara neden olabilir.
  1. Denetim Masası'nı açın (Windows + R tuşuna basın, control yazın).
  2. Güç Seçenekleri'ne gidin.
  3. Soldaki menüden Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin'e tıklayın.
  4. Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir'e tıklayın (yönetici izni gerekir).
  5. Hızlı başlatmayı aç (önerilen) seçeneğinin yanındaki işareti kaldırın.
  6. Değişiklikleri kaydet deyin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

6. Adım: BIOS/UEFI Güncellemesi​

Eğer sorun devam ediyorsa, anakartınızın BIOS/UEFI yazılımı güncel olmayabilir ve yeni Windows güncellemeleri veya donanımlarla uyumsuzluk yaşıyor olabilir. Uyarı: Bu riskli bir işlemdir. Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız bu adımı atlayın.
  1. Anakartınızın (masaüstü için) veya dizüstü bilgisayarınızın üreticisinin web sitesine gidin.
  2. Destek/İndirmeler bölümünden modeliniz için en son BIOS güncellemesini bulun ve talimatlara harfiyen uyarak güncellemeyi yapın.

7. Adım: Sistem Geri Yükleme veya Sıfırlama​

Eğer tüm adımlar başarısız olursa:
  • Sistem Geri Yükleme: Windows + R tuşuna basın, rstrui.exe yazın. Bilgisayarınızı hatanın başlamadığı daha önceki bir tarihe geri yüklemeyi deneyin.
  • Bu Bilgisayarı Sıfırla: Güvenli Mod'a girerken kullandığınız Sorun Gider menüsünde Bu bilgisayarı sıfırla seçeneği bulunur. "Dosyalarımı sakla" seçeneğini kullanarak Windows'u yeniden yükleyebilirsiniz. Bu, sürücülerle ilgili tüm sorunları genellikle çözer.

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri