"SYSTEM_LICENSE_VIOLATION" Hatası: Nedir ve Nasıl Çözülür?
"SYSTEM_LICENSE_VIOLATION" (Hata Kodu: 0x0000009A), adından da anlaşılacağı gibi, doğrudan Windows yazılım lisans sözleşmesinin ihlali ile ilgili kritik bir Mavi Ekran Hatasıdır (BSoD).Bu hata, Windows'un, işletim sisteminin kullanımını düzenleyen lisans koşullarında ciddi bir sorun veya tutarsızlık tespit ettiği anlamına gelir. Sistem, yasalara veya politikalara aykırı bir durumu önlemek için kendini durdurur.
Bu Hata Ne Anlama Geliyor?
Basitçe söylemek gerekirse, Windows etkinleştirme (aktivasyon) durumunuzda veya lisansınızı doğrulayan sistem dosyalarında kritik bir hata oluşmuştur. Sistem, meşru bir şekilde çalışıp çalışmadığını teyit edemez hale gelmiş ve bu nedenle durdurulmuştur.Bu durum her zaman kullanıcının "korsan" yazılım kullandığı anlamına gelmez; bazen meşru lisanslara sahip sistemlerde de dosya bozulmaları nedeniyle ortaya çıkabilir.
Yaygın Nedenleri Nelerdir?
- Geçersiz veya Korsan Ürün Anahtarı: En yaygın neden budur. Windows'u etkinleştirmek için kullanılan ürün anahtarı yasal değilse, sahteyse, engellenmişse veya bir "crack" (kırma) yazılımı kullanıldıysa, Windows güncellemeleri bunu tespit edip sistemi durdurabilir.
- Etkinleştirme Dosyalarının Bozulması: Windows'un lisans bilgilerini ve etkinleştirme durumunu sakladığı tokens.dat gibi kritik sistem dosyaları bozulmuş olabilir.
- Büyük Donanım Değişikliği: Özellikle anakartı veya işlemciyi değiştirmek, Windows'un (özellikle OEM lisanslarda) kendini farklı bir bilgisayarda sanmasına neden olabilir. Bu durum, lisansın o donanıma kilitli olması nedeniyle bir ihlal olarak algılanabilir.
- Başarısız veya Sorunlu Windows Güncellemesi: Bazen yeni bir Windows güncellemesi, etkinleştirme mekanizmasıyla çakışabilir veya hatalı bir doğrulama yapabilir.
- Kötü Amaçlı Yazılım (Malware): Bazı virüsler veya truva atları (trojan), sistemin derinliklerine sızarak etkinleştirme dosyalarına zarar verebilir.
- Yanlış Sistem Tarihi ve Saati: Sistemin tarihi ve saati gerçek zamandan çok farklıysa, Windows'un etkinleştirme sunucularıyla iletişimi başarısız olabilir ve bu da lisans hatasına yol açabilir.
Adım Adım Çözüm Yöntemleri
ÖNEMLİ UYARI: Eğer Windows sürümünüzün orijinal (meşru) olmadığını, korsan bir kopya veya yasal olmayan bir etkinleştirme aracı kullandığınızı biliyorsanız, aşağıdaki adımlar muhtemelen kalıcı bir çözüm sağlamayacaktır. Bu durumda tek kalıcı ve yasal çözüm, Microsoft'tan geçerli bir Windows lisansı satın almaktır.Eğer lisansınızın meşru olduğuna inanıyorsanız, aşağıdaki adımları deneyin:
1. Adım: Etkinleştirme Sorun Gidericisini Kullanın
Windows, etkinleştirme sorunları için yerleşik bir araca sahiptir.- Ayarlar'ı açın (Başlat > Dişli Simgesi).
- Güncelleştirme ve Güvenlik'e gidin.
- Sol menüden Etkinleştirme'yi seçin.
- Burada bir hata görüyorsanız, "Sorun Gider" seçeneği aktif olacaktır. Bu aracı çalıştırın ve talimatları izleyin.
2. Adım: Sistem Dosyalarını Tarayın (SFC & DISM)
Lisanslama dosyaları bozulmuş olabilir.- Başlat menüsüne "cmd" yazın.
- Komut İstemi'ne sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır'ı seçin.
- Açılan siyah pencereye sfc /scannow yazın ve Enter'a basın.
- İşlem bittikten sonra, yine aynı pencereye DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth yazın ve Enter'a basın.
- Tamamlandığında bilgisayarınızı yeniden başlatın.
3. Adım: Lisans Durumunu Sıfırlayın (SLMGR)
slmgr (Software License Manager), Windows lisansını yönetmek için kullanılan bir komut aracıdır. Lisanslama durumunu sıfırlamak bazen sorunu çözebilir.- Komut İstemi'ni tekrar Yönetici olarak çalıştırın.
- slmgr /rearm yazın ve Enter'a basın. (Bu komut, Windows'un lisans zamanlayıcılarını sıfırlar ve yeniden etkinleştirme periyodunu başlatır).
- İşlemin başarılı olduğuna dair bir uyarı penceresi göreceksiniz. Bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenecektir.
- Yeniden başlattıktan sonra Windows'un kendini otomatik olarak etkinleştirmesi gerekir. Olmazsa, Ayarlar > Etkinleştirme menüsüne gidin.
4. Adım: Yakın Tarihli Donanım Değişikliği Yaptıysanız
Eğer yakın zamanda anakart gibi büyük bir donanım değiştirdiyseniz ve lisansınız (Microsoft hesabınıza bağlı) dijital bir lisans ise:- Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Etkinleştirme yolunu izleyin.
- "Sorun Gider" seçeneğini çalıştırdıktan sonra "Yakın zamanda bu cihazda donanım değişikliği yaptım" linkine tıklayın.
- Microsoft hesabınızla oturum açın ve listeden kullandığınız cihazı seçerek Windows'u yeniden etkinleştirin.
5. Adım: Yakın Tarihli Güncellemeleri Kaldırın
Eğer bu hata yeni bir Windows güncellemesinden hemen sonra başladıysa, o güncellemeyi kaldırmak sorunu çözebilir.- Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Update'e gidin.
- "Güncelleştirme geçmişini görüntüle"ye tıklayın.
- Açılan pencerenin en üstündeki "Güncelleştirmeleri kaldır" linkine tıklayın.
- Listeden en son yüklenen güncellemeyi seçin ve "Kaldır" butonuna basın.