SteamCMD ile Adım Adım CS:GO Sunucusu Kurma Rehberi
Kendi Counter-Strike: Global Offensive sunucunuzu kurmak, arkadaşlarınızla özel maçlar yapmak, antrenman yapmak veya kendi topluluğunuzu oluşturmak için harika bir yoldur. Bu işlem için Valve'ın resmi komut satırı aracı olan SteamCMD'yi kullanacağız.Bu rehber, Windows işletim sistemi üzerinde bir CS:GO sunucusunu nasıl kuracağınızı ve yapılandıracağınızı detaylı bir şekilde anlatacaktır.
Adım 1: Ön Hazırlıklar
Gerekli Yazılımlar
- SteamCMD: Valve'ın sunucu dosyalarını indirmek ve güncellemek için kullandığı komut satırı aracı.
- Notepad++ (Önerilir): Sunucu yapılandırma dosyalarını düzenlemek için standart Not Defteri'nden daha kullanışlıdır.
Port Yönlendirme (Port Forwarding)
Sunucunuzun internet üzerinden erişilebilir olması için modeminizden port yönlendirme yapmanız gerekmektedir. CS:GO sunucusu genellikle aşağıdaki portları kullanır:- 27015 TCP/UDP (Oyun trafiği ve sunucu sorguları için standart port)
Adım 2: SteamCMD'yi İndirme ve Kurma
- Masaüstünüzde veya kolay erişebileceğiniz bir yerde SteamCMD adında bir klasör oluşturun.
- Valve'ın resmi web sitesinden SteamCMD for Windows dosyasını indirin.
- İndirdiğiniz .zip dosyasının içindeki steamcmd.exe'yi, oluşturduğunuz SteamCMD klasörünün içine çıkartın.
- steamcmd.exe'yi çalıştırın. İlk çalıştırmada, gerekli tüm dosyaları indirip kendini güncelleyecektir. İşlem tamamlandığında komut satırında Steam> yazısını göreceksiniz.
Adım 3: CS:GO Sunucu Dosyalarını İndirme
- SteamCMD komut satırı (Steam>) açıkken, önce anonim olarak giriş yapın:
login anonymous
- Ardından, sunucu dosyalarının nereye kurulacağını belirtin. C:\csgo-server gibi bir konum seçebilirsiniz:
force_install_dir C:\csgo-server\
- Şimdi CS:GO Dedicated Server dosyalarını indirmek için aşağıdaki komutu kullanın. CS:GO'nun App ID'si 740'tır:
app_update 740 validate
Bu işlem, internet hızınıza bağlı olarak zaman alabilir. validate komutu, dosyaların bütünlüğünü doğrulayarak eksik veya bozuk dosya olmamasını sağlar. - İndirme tamamlandığında Success! App '740' fully installed. mesajını göreceksiniz. SteamCMD'den çıkmak için quit yazın.
Adım 4: Sunucuyu Başlatmak İçin .bat Dosyası Oluşturma
Sunucunuzu her seferinde uzun komutlar yazarak başlatmak yerine, ayarları içeren bir .bat dosyası oluşturmak en pratik yoldur.- Sunucu dosyalarını indirdiğiniz C:\csgo-server\ klasörüne gidin.
- Bu klasörde sağ tıklayıp Yeni > Metin Belgesi oluşturun. Adını baslat.bat olarak değiştirin. (Dosya uzantılarını göremiyorsanız, klasör seçeneklerinden "Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle" seçeneğini kaldırın.)
- baslat.bat dosyasına sağ tıklayıp "Düzenle" deyin ve içine aşağıdaki komut satırını yapıştırın:
@echo off
srcds.exe -game csgo -console -usercon +game_type 0 +game_mode 1 +mapgroup mg_active +map de_dust2
echo Sunucu kapatildi. Yeniden baslatmak icin bir tusa bas...
pause
- Dosyayı kaydedip kapatın.
- -game csgo: Oyunun CS:GO olduğunu belirtir.
- -console: Sunucuyu bir konsol arayüzü ile başlatır.
- -usercon: RCON (uzaktan konsol) erişimine izin verir.
- +game_type 0 +game_mode 1: Oyun modunu Rekabetçi (Competitive) olarak ayarlar. Diğer modlar için:
- Basit Eğlence (Casual): +game_type 0 +game_mode 0
- Yoldaş (Wingman): +game_type 1 +game_mode 2
- Ölüm Maçı (Deathmatch): +game_type 1 +game_mode 1
- +mapgroup mg_active: Aktif görev grubu haritalarını seçer.
- +map de_dust2: Sunucunun ilk olarak de_dust2 haritasıyla başlamasını sağlar.
Adım 5: Sunucuyu Başlatma ve Bağlanma
- Oluşturduğunuz baslat.bat dosyasına çift tıklayarak sunucunuzu başlatın. Bir konsol penceresi açılacak ve sunucu yükleme günlüklerini göreceksiniz.
- Sunucunuz artık çalışıyor! Oyuna girip geliştirici konsolunu açarak sunucunuza bağlanabilirsiniz:
- Eğer aynı bilgisayardan bağlanıyorsanız: connect localhost
- Aynı yerel ağdaki başka bir bilgisayardan bağlanıyorsanız: connect SUNUCU_YEREL_IP_ADRESI (örneğin, connect 192.168.1.5)
- İnternet üzerinden başka birinin bağlanması için: connect SIZIN_INTERNET_IP_ADRESINIZ:27015