Neler yeni

SABİT Sony Flashtool ile ROM Yükleme Rehberi

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Sabit

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

Sony Flashtool Nedir? Nasıl Kullanılır? Flashtool ile ROM Yükleme Rehberi​

Sony Xperia telefon kullanıcılarının, özellikle de cihazlarının yazılımına tam kontrol sahibi olmak isteyenlerin sıkça duyduğu bir araçtır Flashtool. Yazılım sorunlarını çözmek, telefonun sürümünü değiştirmek veya "brick" olmuş bir cihazı hayata döndürmek için kullanılan bu güçlü program, doğru kullanıldığında hayat kurtarıcı olabilir. Ancak acemi ellerde cihaza kalıcı zararlar da verebilir.

Bu kapsamlı rehberde, Sony Flashtool'un ne olduğunu, ne işe yaradığını ve en önemlisi, bir Sony Xperia cihaza stock ROM (orijinal yazılım) yüklemek için nasıl kullanılacağını adım adım anlatacağız.

UYARI: Bu işlem ileri düzey teknik bilgi gerektirir. İşlemler sırasında telefonunuzun garantisi geçersiz kalabilir ve verileriniz tamamen silinir. Hatalı bir işlem sonucunda telefonunuz kullanılamaz hale gelebilir ("hard brick"). Tüm sorumluluk kullanıcıya aittir. İşlemlere başlamadan önce mutlaka tüm verilerinizi yedekleyin.

Sony Flashtool Nedir ve Ne İşe Yarar?​

Flashtool, Sony Xperia akıllı telefon ve tabletleri için geliştirilmiş, resmi olmayan bir masaüstü yazılımıdır. Temel amacı, cihazınıza .ftf uzantılı resmi Sony firmware (ROM) dosyalarını yüklemektir ("flashlamak").

Flashtool'u neden kullanmak isteyesiniz?

• Telefonu Kurtarma (Unbrick): Yazılımsal bir hata nedeniyle açılmayan, açılış logosunda takılı kalan ("soft brick") bir telefonu orijinal yazılımını yeniden yükleyerek kurtarabilirsiniz.
  • Sürüm Düşürme veya Yükseltme: Android'in yeni sürümünden memnun kalmadıysanız eski bir sürüme dönebilir veya ülkenize henüz gelmemiş bir güncellemeyi manuel olarak yükleyebilirsiniz.
  • Temiz Kurulum: Telefonunuz zamanla yavaşladıysa, virüs bulaştığından şüpheleniyorsanız veya kararsız çalışıyorsa, temiz bir ROM kurulumuyla cihazı fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.
  • Operatör Yazılımlarından Kurtulma: Operatör tarafından yüklenmiş ve kaldırılamayan gereksiz uygulamalardan (bloatware) kurtulmak için, markanın genel (operatörsüz) ROM'unu yükleyebilirsiniz.

Gereksinimler​

İşleme başlamadan önce aşağıdaki maddelerin hazır olduğundan emin olun:

1. Sony Xperia Cihaz: Şarj seviyesinin en az %50 olduğundan emin olun.
  2. Windows Bilgisayar: Flashtool en stabil Windows'ta çalışır.
  3. Orijinal USB Kablosu: Veri aktarımında sorun yaşamamak için orijinal kablo önemlidir.
  4. Sony USB Sürücüleri: Cihazınızın bilgisayar tarafından doğru tanınması için gereklidir.
  5. Flashtool Programı: En güncel sürümünü resmi web sitesinden indirin.
  6. Cihazınıza Uygun FTF Firmware Dosyası: Telefonunuzun model numarasıyla tam olarak eşleşen ROM dosyası.

Adım Adım Flashtool ile ROM Yükleme​

Adım 1: Sürücülerin (Driver) Kurulumu​

Bu, en kritik adımdır. Sürücüler doğru kurulmazsa, telefon bilgisayar tarafından tanınmaz.

1. Flashtool'u bilgisayarınıza kurun (Genellikle C:\Flashtool).
  2. Kurulum klasörüne gidin ve içindeki drivers klasörünü açın.
  3. Flashtool-drivers.exe dosyasını yönetici olarak çalıştırın.
  4. Açılan listeden "Flashmode Drivers" ve "Fastboot Drivers" seçeneklerini mutlaka işaretleyin.
  5. Listeden kendi cihazınızın modelini bulun ve onu da işaretleyin. (Eğer modeliniz yoksa ilk iki seçenek yeterlidir).
  6. Kurulumu başlatın. Windows sürücü imza doğrulaması uyarısı verirse, "Bu sürücü yazılımını yine de yükle" seçeneğini seçerek devam edin.

Adım 2: Doğru Firmware (FTF) Dosyasını İndirme​

Cihazınıza yanlış ROM yüklemek, onu tamamen kullanılamaz hale getirebilir. Bu nedenle cihazınızın model numarasını doğru bildiğinizden emin olun (Ayarlar > Telefon Hakkında > Model Numarası).

Flashtool'un içinde genellikle XperiFirm adlı bir araç entegre olarak gelir. Bu aracı kullanarak cihazınıza uygun en güncel ve resmi ROM'ları indirebilirsiniz.

1. Flashtool'u açın ve XF (XperiFirm) ikonuna tıklayın.
  2. Açılan pencerede sol sütundan cihazınızın modelini seçin.
  3. Orta sütunda, yüklemek istediğiniz ROM'un ait olduğu ülkeyi/bölgeyi seçin (Genellikle "Generic" veya "Customized TR" gibi seçenekler temiz kurulum için idealdir).
  4. En sağdaki sütundan en güncel sürüme tıklayın ve "Download" diyerek indirmeyi başlatın.
  5. İndirme tamamlandığında XperiFirm, dosyaları FTF formatına dönüştürmeyi teklif edecektir. Kabul edin.
İndirdiğiniz .ftf uzantılı dosya, otomatik olarak Flashtool'un firmware klasörüne (C:\Kullanıcılar\KullanıcıAdınız\.flashTool\firmwares) yerleştirilecektir.

Adım 3: Flashlama (Yükleme) İşlemi​

1. Flashtool ana ekranında, sol üst köşedeki şimşek (⚡) ikonuna tıklayın.
  2. Açılan pencerede "Flashmode" seçeneğini seçin ve "OK" deyin.
  3. Yeni bir pencere açılacak. Sol taraftaki "Firmwares" listesinden az önce indirdiğiniz ROM dosyasını seçin.
  4. Sağ taraftaki "Wipe" bölümünde, temiz bir kurulum için "APPS_LOG", "CACHE" ve "DATA" kutucuklarının işaretli olduğundan emin olun. Bu, telefonunuzdaki her şeyi silecektir.
  5. Her şeyin doğru olduğundan emin olduktan sonra sağ alttaki "Flash" butonuna tıklayın.

Adım 4: Telefonu Flashmode'da Bağlama​

"Flash" butonuna tıkladıktan sonra Flashtool, yazılımı hazırlayacak ve ekranda size telefonu nasıl bağlamanız gerektiğini gösteren bir pencere açacaktır.

1. Telefonunuzu tamamen kapatın.
  2. Bilgisayarınızdaki USB kablosunun bir ucunu hazırda bekletin.
  3. Telefonunuzun "Ses Kısma" (-) tuşuna basılı tutun.
  4. Elinizi tuştan çekmeden, USB kablosunu telefona bağlayın.
  5. Telefonun bildirim ışığı yeşil yanacak ve Flashtool cihazı tanıyarak yükleme işlemini otomatik olarak başlatacaktır. Artık parmağınızı ses tuşundan çekebilirsiniz.
Yükleme işlemi başlayacaktır ve programın altındaki log ekranında ilerlemeyi görebilirsiniz. Bu işlem birkaç dakika sürebilir.

Adım 5: İşlemin Sonu​

Yükleme bittiğinde, log ekranında "Flashing finished" veya "Procedure ended" gibi bir yazı göreceksiniz. Artık telefonunuzu USB kablosundan ayırabilirsiniz.

Telefonunuzu güç tuşuna basarak açın. İlk açılış normalden çok daha uzun (5-10 dakika) sürebilir. Panik yapmayın. Telefon açıldığında, yazılım başarıyla yüklenmiş ve cihazınız sıfırlanmış olacaktır. Kurulum ekranıyla karşılaşacaksınız.

Tebrikler, Sony Xperia cihazınıza başarıyla yeni bir ROM yüklediniz!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.