Samsung Cihazlar İçin Stock ROM (Orijinal Yazılım) Nasıl İndirilir?
Samsung Galaxy cihazınıza özel bir ROM yükledikten sonra orijinal yazılıma geri dönmek, yazılımsal bir sorunu çözmek veya telefonunuzu tamamen sıfırlamak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda, cihazınızın orijinal fabrika yazılımı olan "Stock ROM" dosyasına ihtiyacınız olur. Bu rehberde, Samsung cihazınız için doğru stock ROM'u nasıl bulup indireceğinizi adım adım anlatacağız.Uyarı: Stock ROM yüklemek teknik bir işlemdir ve riskler içerir. Hatalı bir işlem sonucunda telefonunuz kullanılamaz hale gelebilir (brick olabilir) ve tüm verileriniz silinebilir. İşlemlere başlamadan önce mutlaka tüm verilerinizi yedeklediğinizden emin olun. Bu rehber sadece bilgilendirme amaçlıdır, doğabilecek sorunlardan sorumlu tutulamayız.
Adım 1: Cihazınızın Model Numarasını ve CSC Kodunu Öğrenin
Doğru yazılımı indirebilmek için en kritik bilgi, cihazınızın tam model numarası ve bölge kodudur (CSC - Country Specific Code).- Model Numarası: Telefonunuzda Ayarlar > Telefon Hakkında bölümüne gidin. Burada "Model Numarası" olarak belirtilen kodu (örneğin, SM-S908E) tam olarak not alın.
- CSC Kodu: Aynı menüde Yazılım Bilgileri'ne dokunun. "Servis Sağlayıcı Yazılım Sürümü" başlığı altında TUR gibi üç harfli bir kod göreceksiniz. Bu sizin bölge kodunuzdur. Eğer birden fazla kod görünüyorsa, genellikle ilki aktif olan koddur.
Adım 2: Güvenilir Bir Firmware Kaynağı Bulun
Samsung, ROM dosyalarını doğrudan kullanıcılara sunmaz. Bu nedenle üçüncü parti güvenilir kaynaklar kullanmak gerekir. En popüler ve güvenilir sitelerden bazıları şunlardır:- SamFw: Hızlı indirme sunucuları ve kullanımı kolay arayüzü ile bilinir.
- SamMobile: En eski ve en kapsamlı Samsung firmware arşivlerinden birine sahiptir, ancak ücretsiz indirme hızları yavaştır.
- Frija / Bifrost: Bunlar web sitesi değil, Windows için geliştirilmiş programlardır. Model numarası ve CSC kodunu girdiğinizde en güncel yazılımı doğrudan Samsung sunucularından indirirler.
Adım 3: Stock ROM Dosyasını İndirme
- Web tarayıcınızdan samfw.com adresine gidin.
- Ana sayfadaki arama kutusuna, 1. adımda öğrendiğiniz tam model numarasını (örneğin SM-S908E) yazın ve aratın.
- Açılan sayfada cihazınızın modelini göreceksiniz. Listeden kendi modelinize tıklayın.
- Karşınıza ülke/bölge kodlarının (CSC) bir listesi çıkacak. Buradan kendi CSC kodunuzu (TUR - Turkey) bulun ve üzerine tıklayın.
- En üstte, en güncel yazılım sürümünü göreceksiniz. Sürüm numarasını ve Android sürümünü kontrol ettikten sonra üzerine tıklayın.
- İndirme sayfasına yönlendirileceksiniz. Buradaki indirme linklerinden birini (örneğin "Download from Samsung Server" veya alternatif sunucular) kullanarak dosyayı bilgisayarınıza indirin.
Artık cihazınızın orijinal yazılımına sahipsiniz. Bu dosyaları nasıl yükleyeceğinizi öğrenmek için "Samsung Odin ile ROM Yükleme Rehberi" gibi bir sonraki adıma geçebilirsiniz.