Neler yeni

SA-MP Sunucu Kurulum Rehberi

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

San Andreas Multiplayer (SA-MP) Sunucu Kurulum Rehberi​

Bu rehber, kendi GTA: San Andreas Multiplayer (SA-MP) sunucunuzu nasıl kuracağınızı adım adım açıklamaktadır. Kurulum süreci oldukça basittir ve bu adımları takip ederek sunucunuzu kısa sürede hazır hale getirebilirsiniz.

Adım 1: Gerekli Dosyaları İndirme

İlk olarak, resmi SA-MP web sitesinden sunucu dosyalarını indirmeniz gerekmektedir.

1. SA-MP Web Sitesine Gidin: Tarayıcınızdan SA-MP Resmi İndirme Sayfası adresine gidin.
  2. Sunucu Dosyalarını İndirin: Sayfada, işletim sisteminize uygun olan sunucu paketini indirin. Genellikle iki seçenek bulunur:
    • Windows Server: Windows işletim sistemleri için.
    • Linux Server: Linux tabanlı sunucular veya bilgisayarlar için.

Adım 2: Dosyaları Klasöre Çıkarma

İndirdiğiniz sıkıştırılmış dosyayı (.zip veya .tar.gz) sunucunuzu barındırmak istediğiniz bir klasöre çıkarın. Örneğin, masaüstünüzde "SAMP Sunucum" adında bir klasör oluşturup dosyaları içine atabilirsiniz.

Klasörün içinde aşağıdaki gibi temel dosyaları ve klasörleri göreceksiniz:

• samp-server.exe (Windows için sunucuyu başlatan uygulama)
  • server.cfg (Sunucu ayarlarının yapıldığı en önemli dosya)
  • gamemodes/ (Oyun modlarının bulunduğu klasör)
  • filterscripts/ (Ek özelliklerin ve scriptlerin bulunduğu klasör)
  • pawno/ (Kendi scriptlerinizi yazmak için kullanılan derleyici)
  • announce.exe

Adım 3: Sunucu Ayarlarını Yapılandırma (server.cfg)

Sunucunuzun tüm temel ayarları server.cfg dosyası üzerinden yapılır. Bu dosyayı bir metin düzenleyici (Not Defteri, Notepad++ vb.) ile açarak aşağıdaki ayarları kendi isteğinize göre düzenleyin:

• lanmode 0: Sunucunuzun internet listesinde görünmesini istiyorsanız 0 olarak kalmalıdır. Sadece yerel ağda (LAN) oynamak istiyorsanız 1 yapın.
  • rcon_password changeme: Sunucuyu uzaktan yönetmek (admin komutları) için kullanılacak şifredir. changeme yazan yeri mutlaka kendi belirlediğiniz güvenli bir şifre ile değiştirin.
  • maxplayers 50: Sunucunuza aynı anda bağlanabilecek maksimum oyuncu sayısı.
  • port 7777: Sunucunun kullanacağı port numarası. Genellikle değiştirmenize gerek yoktur.
  • hostname SA-MP 0.3 Server: Sunucu listesinde görünecek olan sunucu adınız. Burayı dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
  • gamemode0 grandlarc 1: Sunucunun açılışta yükleyeceği oyun modunu belirtir. grandlarc yerine gamemodes klasöründeki başka bir modun adını yazabilirsiniz. 1 ise bu modun bir döngüde çalışacağını belirtir.
  • filterscripts base gl_actions: Yüklemek istediğiniz ek scriptleri buraya yazarsınız. Birden fazla script için aralarına boşluk bırakmanız yeterlidir.
  • announce 1: Sunucunuzun SA-MP internet listesinde görünmesini sağlar. 0 yaparsanız görünmez.
  • weburl www.sa-mp.com: Sunucunuzun web sitesi adresi.
Ayarları yaptıktan sonra dosyayı kaydedip kapatın.

Adım 4: Sunucuyu Başlatma

Ayarları tamamladıktan sonra sunucuyu başlatmak için:

• Windows'ta: samp-server.exe dosyasına çift tıklayın. Siyah bir komut istemi ekranı açılacak ve sunucu logları akmaya başlayacaktır.
  • Linux'ta: Terminali açın, sunucu dosyalarının olduğu dizine gidin ve ./samp03svr & komutunu çalıştırın.
Eğer ekranda hata mesajı görmüyorsanız ve sunucunun başladığına dair yazılar varsa, sunucunuz başarıyla çalışıyor demektir.

Adım 5: Sunucuya Bağlanma

1. SA-MP İstemcisini Açın: Bilgisayarınızda kurulu olan SA-MP uygulamasını açın.
  2. Sunucuyu Ekleme:
    • İnternet Üzerinden: Eğer announce 1 ayarı açıksa, sunucunuzu "Internet" sekmesindeki listede adıyla aratarak bulabilirsiniz.
    • IP Adresi ile: Alttaki "Add Server" (Sunucu Ekle) butonuna tıklayın ve IP adresinizi yazın. Eğer sunucuyu kendi bilgisayarınızda kurduysanız 127.0.0.1:7777 yazarak bağlanabilirsiniz. Arkadaşlarınızın bağlanması için onlara genel (public) IP adresinizi vermeniz gerekir.
Önemli Not: Port Yönlendirme (Port Forwarding)Arkadaşlarınızın internet üzerinden sunucunuza bağlanabilmesi için modeminizden 7777 UDP portuna yönlendirme yapmanız gerekebilir. Bu işlem, modem marka ve modeline göre değişiklik gösterir.

Tebrikler! Artık kendi SA-MP sunucunuzu başarıyla kurdunuz.

Peki Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)