Neler yeni

RAM Kaynaklı Mavi Ekran Hataları MEMORY_MANAGEMENT

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

RAM Kaynaklı Mavi Ekran Hataları: MEMORY_MANAGEMENT ve Çözümleri​

Rastgele kapanmalar, beklenmedik yeniden başlatmalar ve korkulan Mavi Ekran Hataları (BSOD) yaşıyorsanız, sorununuzun kaynağı büyük ihtimalle Bilgisayarınızın Rastgele Erişim Belleğinde (RAM) yatıyordur. Özellikle MEMORY_MANAGEMENT, PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA veya IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL gibi kodlar görüyorsanız, sisteminiz belleği yönetmekte zorlanıyor demektir. Bu durum, sadece yazılımsal bir hatadan değil, genellikle RAM çubuğunun kendisinden veya bellek ayarlarının kararsızlığından kaynaklanır. Bu makalede, RAM kaynaklı BSOD'ların nedenlerini, belirtilerini ve kesin çözüm yollarını adım adım inceleyeceğiz.

Bilgisayar.jpg

1. Temel Belirti ve Hata Kodları​

RAM arızası, bilgisayarın kritik verileri doğru okuyamamasına neden olduğu için hemen hemen her işlevi etkileyebilir.

• Ana Hata Kodları:
    • MEMORY_MANAGEMENT: İşletim sisteminin bellek yönetiminde kritik bir hata ile karşılaştığını belirtir. RAM arızasının en güçlü işaretidir.
    • PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA: Sistem, belleğin kritik ve diske yazılamayan (nonpaged) bir bölümünde erişmeye çalıştığı veriyi bulamadığında ortaya çıkar.
    • IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL: Genellikle sürücü (driver) hatası gibi görünse de, donanım kaynaklı bellek bozulmaları da bu hataya neden olabilir.
  • Diğer Belirtiler: Uygulamaların rastgele çökmesi, sık sık donmalar, işletim sisteminin yavaş yüklenmesi ve daha önce stabil çalışan oyun veya programların aniden hata vermesi.

2. RAM Kaynaklı BSOD'ların Nedenleri​

Bellek arızaları, tek bir fiziksel hatadan ziyade, birkaç farklı kararsızlık kaynağından beslenebilir:

• Fiziksel Temassızlık veya Kirlenme: RAM çubuğunun anakart slotuna tam oturmaması veya slot içindeki temas noktalarının zamanla kirlenmesi en yaygın nedendir. Bu, elektriksel iletişimin kesintili olmasına yol açar.
  • Hız Aşırtma (XMP/DOCP Profil Kararsızlığı): RAM'lerinizin fabrika çıkışı hızlarında çalışmasını sağlayan XMP (Intel) veya DOCP (AMD) profilleri, bazen anakartınızın veya işlemcinizin bellek denetleyicisi ile uyumsuz olabilir. RAM'leriniz için belirtilen voltajın yetersiz kalması da kararsızlığa yol açabilir.
  • Fiziksel RAM Arızası: Bellek modülünün üzerindeki çiplerden birinin zamanla bozulması veya üretim hatası taşıması.
  • Uyumsuzluk: Yeni takılan RAM çubuğunun frekansının, zamanlamasının (timing) veya voltajının mevcut RAM'ler veya anakart ile uyumsuz olması.
  • BIOS/UEFI Güncelliği: Anakartınızın BIOS sürümünün güncel olmaması, özellikle yeni nesil veya yüksek frekanslı RAM modüllerini doğru yönetememesine neden olabilir.

3. Tanı Koyma ve Giderme Yöntemleri​

RAM sorunlarını çözmek, sistematik bir test süreci gerektirir.

Adım 1: Fiziksel Kontrol ve Yeniden Yerleştirme​

Sistemi tamamen kapatın ve güç kablosunu çıkarın. RAM çubuklarını slotlarından çıkarın ve tekrar tam oturduklarından emin olarak takın. (Kesinlikle silgi veya izopropil alkol kullanmayın, sadece basınçlı hava ile tozları temizleyin.) Çubukların yuvalarına sıkıca kilitlendiğinden emin olun.

Adım 2: Windows Bellek Tanılama Aracı​

Bu, hızlı ve yerleşik bir testtir:

1. Windows arama çubuğuna "Windows Bellek Tanılama" yazın.
  2. Aracı başlatın ve "Şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle" seçeneğini seçin.
  3. Bilgisayarınız yeniden başlayacak ve test otomatik olarak başlayacaktır. Herhangi bir hata bulunursa, büyük olasılıkla RAM'inizde fiziksel bir sorun vardır.

Adım 3: MemTest86 ile Kapsamlı Test (Kesin Yöntem)​

Bu, RAM arızasını tespit etmede sektör standardı kabul edilen en güvenilir yöntemdir:

1. MemTest86 yazılımını indirerek bir USB belleğe yazın (bir önyüklenebilir medya oluşturulur).
  2. Bilgisayarı bu USB'den başlatın.
  3. Program, saatler sürebilen kapsamlı testler yapar (en az 4-8 döngü önerilir). Test sırasında ekranda kırmızı satırlar görünmesi, RAM'in kesinlikle arızalı olduğu anlamına gelir.

Adım 4: XMP/DOCP Profilini Devre Dışı Bırakma​

Eğer BSOD'lar hız aşırtma yapıldıktan sonra başladıysa:
  1. BIOS/UEFI ayarlarına girin.
  2. Bellek (Memory) ayarlarını bulun ve XMP (veya DOCP/A-XMP) profilini "Disabled" (Devre Dışı) veya "Auto" olarak ayarlayın.
  3. Bu, RAM'i JEDEC standardı olan düşük ve kararlı bir hızda çalışmaya zorlar. Hata kesilirse, sorun XMP profilinin kararsızlığındandır ve voltaj ayarları ile manuel denemeler yapılması gerekir.

Adım 5: Tek Çubuk ile Test​

Birden fazla RAM çubuğunuz varsa, birini çıkarın ve sistemi sadece tek bir çubukla çalıştırmayı deneyin. Hata kesilirse, sorunlu çubuğu bulunana kadar her çubuğu tek tek deneyin. Sorunlu çubuğu yenisiyle değiştirmeniz gerekir.

Daha önce MemTest86 testinde hiç kırmızı satır gördünüz mü? RAM kaynaklı mavi ekran sorununu hangi çözüm yöntemiyle (XMP kapatma mı, yoksa fiziksel değişim mi) kesin olarak çözebildiniz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşın!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)

KFN Haberleri