Project Online’a Erişemiyorum. Ne Yapmalıyım?
Project Online'a erişmeye çalışırken hata almanız veya giriş yapamamanız, proje yönetimi süreçlerinizde aksamalara neden olabilecek can sıkıcı bir durumdur. Bu sorun genellikle birkaç yaygın nedenden kaynaklanır ve sistematik bir yaklaşımla çözülebilir. İşte Project Online'a erişemediğinizde izlemeniz gereken adımlar:Adım 1: Temel Kullanıcı Kontrolleri
Sorunun sizden mi yoksa sistemden mi kaynaklandığını anlamak için ilk olarak bu basit adımları deneyin:- Doğru URL Adresini Kontrol Edin: Project Online'a genellikle https://<sirketismi>.sharepoint.com/sites/pwa gibi kuruma özel bir adresten erişilir. Doğru adresi kullandığınızdan emin olun. Emin değilseniz, BT departmanınızdan veya yöneticinizden adresi teyit edin.
- Kimlik Bilgilerinizi Doğrulayın: Microsoft 365 kullanıcı adınızı ve parolanızı doğru girdiğinizden emin olun. Parolanızı unuttuysanız, kuruluşunuzun parola sıfırlama prosedürünü izleyin.
- Tarayıcı Önbelleğini Temizleyin: Tarayıcınızda birikmiş eski veriler, giriş yapmanızı engelleyebilir. Tarayıcınızın ayarlarından önbelleği ve çerezleri temizleyip tekrar giriş yapmayı deneyin.
- Farklı Bir Tarayıcı veya Gizli Mod Kullanın: Sorunun tarayıcıya özel bir eklenti veya ayardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için farklı bir web tarayıcısı (Chrome, Edge, Firefox vb.) kullanın. Alternatif olarak, mevcut tarayıcınızda bir "Gizli Pencere" veya "InPrivate" modu açarak giriş yapmayı deneyin.
- VPN veya Proxy Bağlantısını Kontrol Edin: Eğer şirket ağına bir VPN veya proxy üzerinden bağlanıyorsanız, bu bağlantının düzgün çalıştığından emin olun. Gerekirse, geçici olarak VPN'i devre dışı bırakıp tekrar erişmeyi deneyin.
- İnternet Bağlantınızı Kontrol Edin: Basit görünse de, internet bağlantınızın stabil olduğundan ve kurumsal ağınıza erişimde bir sorun olmadığından emin olun.
Adım 2: Lisans ve İzinleri Kontrol Etme (Yönetici Yardımı Gerekebilir)
Eğer temel kontroller işe yaramadıysa, sorun büyük olasılıkla lisans veya kullanıcı izinlerinizle ilgilidir. Bu adım için Microsoft 365 veya Project Online yöneticinize başvurmanız gerekebilir.- Lisans Durumunu Sorgulayın: Project Online'a erişmek için geçerli bir aboneliğe (genellikle Project Plan 3 veya Project Plan 5) sahip olmanız gerekir. Yöneticinizden, hesabınıza atanmış geçerli bir Project lisansı olup olmadığını kontrol etmesini isteyin.
- Erişim İzinlerini Doğrulayın: Lisansınız olsa bile, yöneticinizin size Project Web App (PWA) sitesine erişim izni vermesi gerekir. Yöneticiniz, kullanıcı hesabınızın doğru güvenlik grubuna eklendiğinden emin olmalıdır.
Adım 3: Sık Karşılaşılan Hata Mesajları ve Anlamları
Karşılaştığınız hata mesajı, sorunun kaynağı hakkında önemli ipuçları verebilir:- "Erişim Reddedildi" veya "Üzgünüz, bu site sizinle paylaşılmadı": Bu hata genellikle izin sorunu olduğunu gösterir. Lisansınız olsa bile, PWA sitesine erişim için gerekli izinlere sahip değilsiniz demektir. Yöneticinizden izinlerinizi kontrol etmesini istemelisiniz (Adım 2).
- "Lisans bulunamadı" veya lisansla ilgili bir hata: Bu mesaj, hesabınıza atanmış geçerli bir Project Online lisansı olmadığını açıkça belirtir. Yöneticinizle görüşerek lisans durumunuzu kontrol ettirmelisiniz (Adım 2).
- Sürekli olarak giriş sayfasına yönlendirilme: Kimlik bilgilerinizi girdikten sonra tekrar tekrar giriş sayfasına dönüyorsanız, bu genellikle tarayıcı önbelleği veya çerezlerle ilgili bir sorundur. Tarayıcı verilerinizi temizlemeyi veya gizli modu denemeyi unutmayın (Adım 1).
Adım 4: Genel Hizmet Durumunu Kontrol Etme (Yönetici Yardımı Gerekebilir)
Bazen sorun bireysel hesabınızda değil, Microsoft'un genel hizmetlerinde olabilir.- Microsoft 365 Hizmet Durumunu Kontrol Edin: Kuruluşunuzun Microsoft 365 yöneticisi, Yönetim Merkezi'ndeki "Hizmet Durumu" (Service Health) panosunu kontrol edebilir. Eğer Project Online ile ilgili genel bir kesinti veya sorun varsa, bu panelde belirtilecektir. Bu durumda, Microsoft'un sorunu çözmesini beklemekten başka bir seçenek olmayabilir.
Adım 5: Destek ile İletişime Geçin
Yukarıdaki tüm adımları denemenize rağmen sorunu çözemediyseniz, daha fazla yardım almanız gerekir.- Kurumsal BT Departmanınıza Başvurun: İlk olarak şirketinizin teknik destek ekibiyle iletişime geçin. Sorunu ve denediğiniz adımları onlara bildirin.
- Microsoft Desteği'ne Talep Açın: Kurumsal yöneticiniz, Microsoft 365 Yönetim Merkezi üzerinden doğrudan Microsoft Desteği'ne bir hizmet talebi oluşturabilir. Bu, özellikle sorunun kaynağı anlaşılamadığında veya genel bir hizmet hatasından şüphelenildiğinde en etkili yoldur.