Project Online Yöneticimin Erişimi Engellenirse Ne Yapmalıyım?
Project Online (veya Project Web App - PWA), bir kuruluşun projelerini yönetmek için merkezi bir platformdur ve yönetici erişimi bu sistemin sorunsuz çalışması için hayati önem taşır. Eğer tek Project Online yöneticisiyseniz ve hesabınıza erişiminiz engellendiyse, bu durum tüm proje yönetimi süreçlerinizi durma noktasına getirebilir.Bu rehber, böyle bir durumda sorunu çözmek için atmanız gereken adımları görsellerle destekleyerek açıklamaktadır.
Acil Durum: Neden Erişiminiz Engellenmiş Olabilir?
- Parola Sorunları: Parolanızı unutmuş, süresi dolmuş veya hesabınız güvenlik nedeniyle kilitlenmiş olabilir.
- Lisans Sorunları: Project Online yönetici erişimi için gerekli olan (genellikle Project Plan 3 veya Project Plan 5) lisansınız atanmamış veya süresi dolmuş olabilir.
- Hesap Durumu: Hesabınız Microsoft 365 genel yöneticisi tarafından yanlışlıkla devre dışı bırakılmış veya silinmiş olabilir.
- İzin Sorunları: Microsoft 365 hesabınız aktif olsa bile, Project Online içerisindeki yönetici izinleriniz kaldırılmış olabilir.
Adım 1: Başka Bir Genel Yönetici (Global Admin) ile İletişime Geçin
Bu, atmanız gereken en önemli ve ilk adımdır. Kuruluşunuzdaki başka bir Microsoft 365 Genel Yöneticisi, hesabınızı kontrol etme ve sorunu çözme yetkisine sahip tek kişidir.Eğer kuruluşunuzda başka bir genel yönetici yoksa veya kim olduğunu bilmiyorsanız, durumu çözmek için doğrudan Microsoft Desteği ile iletişime geçmeniz gerekecektir.
Adım 2: Genel Yöneticinin Hesabınızı Kontrol Etmesi
Başka bir genel yöneticiden aşağıdaki kontrolleri yapmasını isteyin:- Microsoft 365 Yönetim Merkezi'nde Oturum Açın: Tarayıcıdan admin.microsoft.com adresine gidin ve kendi yönetici hesabıyla oturum açın.
- Kullanıcı Hesabınızı Bulun: Sol menüden Kullanıcılar > Etkin kullanıcılar'a gidin. Listeden sizin hesabınızı bulup üzerine tıklayın.
[Microsoft 365 Yönetim Merkezi'nde etkin kullanıcılar listesinin ekran görüntüsü] - Oturum Açma Durumunu Kontrol Edin: Açılan pencerede, adınızın altında "Oturum açma engellendi" gibi bir uyarı olup olmadığını kontrol edin. Eğer oturum açmanız engellenmişse, yönetici buradan "Bu kullanıcının oturum açmasına izin ver" seçeneğini kullanarak engeli kaldırabilir.
[Kullanıcı ayrıntıları panelinde oturum açma durumu denetiminin ekran görüntüsü] - Lisansları Doğrulayın: Aynı pencerede "Lisanslar ve uygulamalar" sekmesine gidin. Hesabınıza atanmış geçerli bir Project Plan 3 veya Project Plan 5 lisansı olduğundan emin olun. Eğer lisans yoksa, yönetici buradan size gerekli lisansı atamalıdır.
[Kullanıcı için lisanslar ve uygulamalar sekmesinin ekran görüntüsü]
Adım 3: Parolanızı Sıfırlatın
Genel yönetici, kullanıcı ayrıntıları panelinin üst kısmında bulunan "Parolayı sıfırla" seçeneğini kullanarak sizin için yeni bir geçici parola oluşturabilir. Bu parolayı kullanarak oturum açtıktan sonra kendi parolanızı belirleyebilirsiniz.[Kullanıcı ayrıntıları panelindeki "Parolayı sıfırla" düğmesinin ekran görüntüsü]
Adım 4: Project Web App (PWA) İzinlerini Kontrol Ettirin
Eğer Microsoft 365 hesabınızda bir sorun yoksa, sorun PWA içindeki izinlerinizle ilgili olabilir. Başka bir PWA yöneticisinden (veya erişimi olan genel yöneticiden) şunları kontrol etmesini isteyin:- Kuruluşunuzun Project Online sitesine gidin (örn: kurulusunuz.sharepoint.com/sites/pwa).
- Sağ üstteki Ayarlar (dişli simgesi) > PWA Ayarları'na tıklayın.
- Güvenlik bölümü altında "Kullanıcıları Yönet" seçeneğine tıklayın.
- Listeden kendi kullanıcınızı bulun ve izinlerinizin doğru yapılandırıldığından, özellikle "Yöneticiler" güvenlik grubuna dahil olduğunuzdan emin olun.
Adım 5: Microsoft Desteği ile İletişime Geçin
Yukarıdaki adımların hiçbiri sorunu çözmezse veya kuruluşunuzda size yardım edebilecek başka bir yönetici yoksa, son çare olarak Microsoft Desteği ile bir hizmet isteği oluşturmanız gerekir.- Microsoft 365 Yönetim Merkezi'ndeki "Destek" > "Yeni hizmet isteği" bölümünden bir bilet oluşturabilirsiniz.