Neler yeni

PFN_LIST_CORRUPT Hatası Detaylı İnceleme

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

PFN_LIST_CORRUPT Mavi Ekran Hatası: Detaylı Analiz ve Çözüm Yolları​

"PFN_LIST_CORRUPT", Windows işletim sistemlerinde karşılaşılan kritik bir Mavi Ekran Hatasıdır (Blue Screen of Death - BSOD). Hata kodu genellikle 0x0000004E olarak görünür. Bu hata, sistemin bellek (RAM) yönetiminde hayati bir rol oynayan bir veri yapısının bozulduğunu gösterir ve ciddi bir soruna işaret eder.

windows hata.png

PFN Nedir? Hatayı Anlamak​

Hatayı anlamak için öncelikle "PFN"nin ne olduğunu bilmek gerekir.
  • PFN (Page Frame Number): Türkçesi "Sayfa Çerçeve Numarası"dır.
  • PFN Listesi: Windows, bilgisayarınızdaki fiziksel RAM'i "sayfa" adı verilen küçük, sabit boyutlu bloklara böler. PFN Listesi, bu fiziksel bellek sayfalarının her birini takip eden bir tür ana veritabanıdır.
  • Görevi: Bu liste, hangi bellek sayfasının kullanımda olduğunu, hangisinin boş olduğunu, hangisinin diskteki sanal belleğe (page file) yazıldığını veya hangisinin bir donanım aygıtı tarafından kullanıldığını kaydeder. Kısacası, işletim sisteminin bellek yönetimi için temel rehberidir.
"PFN_LIST_CORRUPT" hatası, bu kritik PFN listesinin "bozulduğu" anlamına gelir. Liste tutarsız hale gelmiş, içindeki veriler anlamsızlaşmış veya hasar görmüştür. Windows, bu liste olmadan belleği güvenli bir şekilde yönetemez. Hangi belleğin kime ait olduğunu bilemez, bu da veri kaybına veya sistemin çökmesine yol açar. Bu nedenle, daha fazla hasarı önlemek için sistem kendini hemen durdurur ve bu mavi ekran hatasını verir.

Olası Nedenler​

Bu hatanın kaynağı genellikle yazılımsal değil, donanımsal veya donanım seviyesine çok yakın çalışan sürücülerle ilgilidir.
  1. Arızalı RAM (Fiziksel Bellek):
    • En yaygın nedendir. RAM modüllerinizden biri (veya birkaçı) fiziksel olarak arızalanmış olabilir. RAM çipleri üzerindeki küçük hatalar bile PFN listesi gibi kritik verilerin bozulmasına yol açabilir.
  2. Hatalı veya Uyumsuz Sürücüler (Drivers):
    • Özellikle ekran kartı, ağ kartı (Ethernet/Wi-Fi) veya disk denetleyicisi (SATA/NVMe) sürücüleri.
    • Bir sürücü, bellek yönetimi kurallarını ihlal ederse veya belleğe hatalı veri yazarsa, PFN listesini bozabilir. Bu durum, genellikle yeni bir sürücü güncellemesinden veya yeni bir donanım ekledikten sonra ortaya çıkar.
  3. Bozuk Sistem Dosyaları:
    • Windows'un bellek yönetiminden sorumlu çekirdek (kernel) dosyaları hasar görmüşse bu hataya neden olabilir.
  4. Disk Sorunları (HDD/SSD):
    • Özellikle sanal bellek dosyasının (pagefile.sys) bulunduğu disk bölümünde hatalar (bad sector) varsa, bellek sayfaları diske yazılırken veya okunurken bozulabilir. Bu bozulma PFN listesine de yansıyabilir.
  5. BIOS/UEFI Ayarları ve Hız Aşırtma (Overclock):
    • RAM'e (XMP profilleri dahil) veya işlemciye (CPU) yapılan yanlış hız aşırtma ayarları, sistemin kararsız çalışmasına neden olur.
    • Yanlış bellek zamanlamaları veya voltaj ayarları, RAM'in hatalı veri yazmasına ve PFN listesinin bozulmasına yol açabilir.
  6. Kötü Amaçlı Yazılım (Malware):
    • Düşük bir ihtimal de olsa, sistemin çekirdeğine sızabilen bazı gelişmiş kötü amaçlı yazılımlar bellek yönetimine müdahale edebilir.

Çözüm Yöntemleri​

Sorunu gidermek için donanımdan yazılıma doğru adım adım ilerlemek en mantıklı yoldur.

Adım 1: Hız Aşırtma (Overclock) Ayarlarını Sıfırlama​

• Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS/UEFI menüsüne girin (Genellikle DEL, F2, F10 veya F12 tuşları ile).
  • Tüm hız aşırtma (overclock) ayarlarını devre dışı bırakın.
  • RAM için ayarlanmış XMP (Extreme Memory Profile) veya DOCP/EOCP profillerini kapatın.
  • Tüm ayarları "Varsayılan" (Load Optimized Defaults / Default Settings) ayarlara geri yükleyin, kaydedin ve çıkın.
  • Sistemi test edin. Hata devam ederse 2. adıma geçin.

Adım 2: Windows Bellek Tanılama (RAM Testi)​

Bu adım, arızalı RAM modüllerini tespit etmek için kritik öneme sahiptir.
  1. Başlat menüsüne "Windows Bellek Tanılama" (veya mdsched.exe) yazın ve uygulamayı çalıştırın.
  2. "Şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle" seçeneğini seçin.
  3. Bilgisayar yeniden başlayacak ve RAM'leriniz kapsamlı bir teste tabi tutulacaktır. Bu işlem biraz zaman alabilir.
  4. Test bittiğinde bilgisayar normal şekilde açılacaktır. Windows, oturum açtığınızda test sonuçlarını bir bildirim olarak gösterecektir.
  5. Eğer test "donanım hataları algılandı" derse, RAM modüllerinizden biri veya birkaçı arızalı demektir.
  • Arızalı RAM Durumunda: Eğer birden fazla RAM modülünüz varsa, bilgisayarı kapatın. Modüllerden birini çıkarın ve sistemi tek modül ile başlatın. Sorun devam ederse, diğer modülü tek başına deneyin. Bu şekilde hatalı olan modülü izole edebilirsiniz. Arızalı modülün değiştirilmesi gerekir.

Adım 3: Sürücüleri Güncelleme ve Kontrol Etme​

Eğer RAM testleri temiz çıkarsa, sorun büyük ihtimalle sürücülerdendir.
  1. Güvenli Modda Başlatma: Mavi ekran hatası nedeniyle Windows'a normal şekilde giremiyorsanız, sistemi Güvenli Mod'da başlatmayı deneyin.
  2. Aygıt Yöneticisi: Başlat'a sağ tıklayıp "Aygıt Yöneticisi"ni açın.
  3. Sorunlu Sürücüler: Üzerinde sarı ünlem işareti olan bir aygıt olup olmadığını kontrol edin.
  4. Başlıca Sürücüleri Güncelleyin:
    • Ekran Kartı (NVIDIA / AMD / Intel): Doğrudan üreticinin web sitesinden en güncel sürücüyü indirin ve "Temiz Kurulum" (Clean Installation) seçeneği ile kurun.
    • Chipset (Yonga Seti): Anakartınızın üreticisinin (MSI, ASUS, Gigabyte vb.) veya işlemci üreticisinin (AMD/Intel) sitesinden en güncel yonga seti sürücülerini indirin.
    • Ağ Sürücüleri: Ethernet ve Wi-Fi kartınızın sürücülerini güncelleyin.
  5. Yeni Güncellenen Sürücüyü Geri Al: Eğer bu hata, belirli bir sürücüyü (örn. ekran kartı) güncelledikten hemen sonra başladıysa, Aygıt Yöneticisi'nden o aygıtı bulun, sağ tıklayıp "Özellikler" -> "Sürücü" sekmesi -> "Sürücüye Geri Dön" seçeneğini kullanın.

Adım 4: Sistem Dosyalarını ve Diski Onarma​

1. Komut İstemi'ni (CMD) Yönetici Olarak Çalıştırın: Başlat menüsüne "cmd" yazın, sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır" deyin.
  2. Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC):
    sfc /scannow

Bu komut, korumalı Windows sistem dosyalarını tarar ve bozuk olanları onarmaya çalışır.
  3. DISM Aracı: SFC işlemi bittikten sonra (veya hata verirse) aşağıdaki komutu çalıştırın:
    DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Bu komut, sistem yedeğini onararak SFC'nin onaramadığı sorunları gidermesine yardımcı olur.
  4. Disk Denetimi (CHKDSK):
    chkdsk C: /f /r

(Eğer C: sürücüsü için yapıyorsanız, sistemi yeniden başlatmanız istendiğinde 'E' (Evet) yazıp Enter'a basın). Bu komut, disk üzerindeki hataları ve bozuk sektörleri bulup onarmaya çalışır.

Adım 5: Diğer Çözümler​

• Sistem Geri Yükleme: Sorun başlamadan önceki bir tarihe Sistem Geri Yükleme yapmayı deneyin.
  • BIOS/UEFI Güncelleme: Anakart üreticinizin web sitesini kontrol ederek BIOS/UEFI için yeni bir sürüm olup olmadığına bakın. Güncellemek, donanım uyumluluğunu artırabilir. (Bu işlemi dikkatli yapın, talimatları okuyun).
  • Windows'u Sıfırlama/Yeniden Yükleme: Yukarıdaki adımların hiçbiri işe yaramazsa ve sorunun donanımsal olmadığından eminseniz (RAM testi temizse), son çare olarak Windows'u sıfırlamak veya temiz bir kurulum yapmak gerekebilir.

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri