OWA Oturumunuz Çok mu Hızlı Kapanıyor? İşte Nedenleri ve Çözüm Yolları!
Outlook on the Web (OWA) kullanırken, sadece birkaç dakikalık bir hareketsizlikten sonra bile oturumunuzun aniden kapanması ve "Oturumunuz zaman aşımına uğradı" uyarısıyla tekrar parola girmek zorunda kalmanız, iş akışınızı ciddi şekilde kesintiye uğratabilir. Bu durum, özellikle "Beni Hatırla" kutucuğunu işaretleseniz bile yaşanıyorsa, genellikle kişisel bir ayardan çok, şirketinizin IT politikalarıyla ilgilidir. Sorunun kaynağı genellikle güvenlik amaçlıdır ancak bazen tarayıcı ayarları veya yanlış oturum açma seçeneği de bu sorunu tetikleyebilir. Bu rehberde, OWA'da oturumun neden bu kadar hızlı kapandığını ve hem son kullanıcı hem de yönetici tarafında neler yapılabileceğini detaylıca inceliyoruz.Sorunun Kaynağı: Neden Bu Kadar Sık Atılıyorum?
OWA'daki oturum zaman aşımları (session timeouts) neredeyse her zaman güvenlik odaklı yapılandırmalardan kaynaklanır. Sistem, belirli bir süre (örneğin 15 dakika) işlem yapılmadığında, yetkisiz bir kişinin (siz masadan kalktığınızda) e-postalarınıza erişmesini engellemek için sizi otomatik olarak dışarı atar.Bu sürenin "çok kısa" olmasının başlıca nedenleri:
- Şirket Güvenlik Politikası (IT): En yaygın nedendir. Şirketinizin IT yöneticisi, güvenlik standartları (ISO 27001, KVKK vb.) gereği tüm kullanıcılar için kasıtlı olarak kısa bir zaman aşımı süresi (örn: 10 dakika) ayarlamıştır.
- "Genel Bilgisayar" Seçeneği: Oturum açarken "Bu genel bir bilgisayar" (This is a public computer) seçeneğini işaretlerseniz, OWA güvenlik amacıyla zaman aşımı süresini kasıtlı olarak çok kısa tutar ve "Beni Hatırla" seçeneğini devre dışı bırakır.
- Tarayıcı Ayarları: Tarayıcınız, çerezleri (cookies) veya site verilerini belirli aralıklarla otomatik olarak temizleyecek şekilde ayarlanmış olabilir, bu da oturumunuzu sonlandırır.
- Azure AD Koşullu Erişim (Yönetici): Yöneticiler, Azure Active Directory (yeni adıyla Microsoft Entra ID) üzerinden "Oturum Açma Sıklığı"nı (Sign-in frequency) çok kısa bir süreye ayarlayarak oturumların sık sık yenilenmesini zorunlu kılabilir.
Çözüm 1: Oturum Açma Ekranındaki Kritik Seçenekler
Bu, kullanıcıların en sık yaptığı hatadır.- OWA oturum açma ekranına geldiğinizde, parola girmeden önce "Beni oturumda açık tut" (Keep me signed in) veya "Beni Hatırla" kutucuğunun işaretli olduğundan emin olun.
- Eğer "Bu özel bir bilgisayar mı yoksa genel bir bilgisayar mı?" diye soran bir seçenek varsa, mutlaka "Bu özel bir bilgisayar" (This is a private computer) seçeneğini işaretleyin. "Genel" seçeneği, paylaşımlı (kütüphane, otel vb.) bilgisayarlar içindir ve oturumu kasıtlı olarak kısa tutar.
Çözüm 2: Tarayıcı Önbelleğini ve Ayarlarını Kontrol Etme
Eğer "Beni Hatırla" demenize rağmen oturum kapanıyorsa, sorun tarayıcınızda olabilir.- Çerezlere İzin Verin: Tarayıcınızın (Chrome, Edge) ayarlarından outlook.office.com veya outlook.com için çerezlere izin verildiğinden emin olun.
- Otomatik Temizlemeyi Kapatın: Bazı tarayıcı eklentileri (Ad-blocker, Privacy Badger vb.) veya tarayıcı ayarları ("Tarayıcıyı kapatırken çerezleri ve site verilerini temizle") oturum çerezlerinizi siliyor olabilir. Bu ayarları kontrol edin ve gerekirse OWA adresi için bir istisna ekleyin.
- Tarayıcı Güncellemesi: Tarayıcınızın güncel olduğundan emin olun veya sorunu test etmek için farklı bir tarayıcı (Chrome yerine Edge veya tersi) kullanmayı deneyin.
Çözüm 3: IT Departmanı ile İletişime Geçin (Yönetici Kontrolü)
Eğer bu durum tüm şirket çalışanlarında yaşanıyorsa, sorun %100 bireysel değil, yönetimsel bir politikadır.- Son Kullanıcı Olarak: IT departmanınızla iletişime geçin ve OWA oturum zaman aşımı süresinin kasıtlı olarak mı kısa tutulduğunu sorun. Güvenlik politikası gereği böyleyse, maalesef bu durumu bireysel olarak değiştirmenizin bir yolu yoktur.
- Yönetici Olarak (IT):
- Exchange Yönetim Merkezi (EAC): OWA için zaman aşımı ayarlarını kontrol edin. Bu ayarlar genellikle Set-OwaMailboxPolicy PowerShell komutuyla veya EAC arayüzünden ayarlanır. (Varsayılan süre genellikle 8 saattir, ancak bu düşürülmüş olabilir).
- Microsoft Entra ID (Azure AD): Koşullu Erişim (Conditional Access) ilkelerini kontrol edin. "Oturum" kontrolleri altında "Oturum açma sıklığı" (Sign-in frequency) ayarı varsa, bu sürenin çok kısa (örn: 1 saat) olup olmadığını kontrol edin. Bu ayar, Exchange'deki ayardan daha önceliklidir ve kullanıcıyı yeniden kimlik doğrulamaya zorlar.